MENI
Nissan CES

Nissanova tehnologija e-4ORCE pruža potpuni komfor i kontrolu

Opel-Zafira-e-

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije...

17. 06. 2020. Comments (0) Views: 223 Industrija, Renault

Renault Fuego slavi 40. rođendan

U martu 1980., coupéi Renault 15 i Renault 17 su ustupili mesto novom modelu nazvanom Fuego: coupéu serijske proizvodnje koji se bazirao na platformi limuzine Renault 18.

Revolucionarni naziv ga nije samo istakao među modelima označenima slovom R i brojkom, već je karakterisao njegovu dinamičnost i međunarodni potencijal. Originalni dizajn je odlikovao njegove performanse, a dugačka vrata olakšavala su pristup zadnjoj klupi.

Namera je bila da osvoji najširu publiku, nezavisno od njene kupovne moći. Zbog toga je stvorena bogata ponuda; između osnovne verzije TL i najnaprednije verzije Turbo su se našle verzije GTL, TS, GTS, TX, GTX, pa čak i verzija sa turbodizelskim motorom. Zapremina motora je iznosila od 1400 do 2000 cm³. Verzija GTS je bila referentni model i činila je većinu od 226.000 modela Fuego proizvedenih tokom pet godina.

Zahvaljujući alijansi Renault-AMC, Fuego stiže na američko tržište 1982.
Ova verzija se isticala standardnim američkim odbojnicima, svetlima, pokazivačima smera i posebnom opremom: aluminijskim naplatcima i gumama Michelin TRX, električno sklopivim platnenim krovom, sistemom centralnog zaključavanja, klima-uređajem i fantastičnim presvlakama.

Renault Fuego 1

Renault Fuego 1

Jeste li znali?

Renault Fuego iz 1982. je bio prvi automobil sa sistemom za daljinsko zaključavanje. Takođe je prvi automobil koji je na upravljaču imao komande audiosistema.

Osnovni tehnički podaci:
Godina lansiranja: 1980.
Motor: četverocilindarski + Garrettov turbopunjač, 1397 cm3 / 160 KS
Menjač: zadnji pogon, 5-stepeni menjač + MA
Kočnice: 4 disk-kočnice
Dimenzije: Dužina: 3,66 m
Širina: 1,75 m
Masa: 970 kg
Najveća brzina: 200 km/h

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *