MENI
Conti 200218 2502

Continental WinterContact TS 870: stiže guma, još bolja od...

Continental_COKOON_Tire_4

Da li ste čuli za COKOON Dip tehnologiju?

7. 06. 2020. Comments (0) Views: 890 Bezbednost

Napredak za sigurnost saobraćaja 25 godina Bosch ESP®: bez zanošenja i proklizavanja

 Samo u EU, program elektronske stabilnosti je sačuvao oko 15.000 života.
 Širom sveta, 82% svih novih putničkih automobila ima ugrađen ESP sistem.
 Harald Kroeger: “Razvoj ESP®-a bio je prekretnica na putu ka viziji “bez smrtnih slučajeva” na putevima.“

Vlažan put i iznenadni manevar: tada se najčešće vožnja završavala u jarku ili na sigurnosnoj ogradi puta, a ne retko i smrtnim ishodom ili teškim povredama. Pre gotovo 25 godina je pronađeno rešenje u obliku pionirskog izuma – ESP® programa za elektronsku stabilnost koji su Bosch i Daimler-Benz prvi put ugradili u vozila S klase 1995. godine.

Od tada, ESP® održava bezbednost vozila na putu i u kritičnim situacijama. Bosch istraživači nesreća procenjuju da je, samo u EU, sistem ESP spasao oko 15.000 života u proteklih 25 godina, i sprečio nešto manje od pola miliona nesreća koje uključuju povrede. Zajedno sa sigurnosnim pojasom i vazdušnim jastukom, ESP® je jedan od najvažnijih sigurnosnih sistema u vozilu. “Razvoj elektronskog programa stabilnosti bio je prekretnica na putu ka viziji “bez smrtnih slučajeva” na putevima“, kaže član uprave kompanije Bosch Harald Kroeger. “ESP® je izvanredan primer onoga što mislimo pod Tehnologija za život.” Rad na razvoju ovog sistema je počeo 1995. godine i od tada je Bosch stalno unapređivao ovaj sistem i proizveo više od 250 miliona ESP® uređaja do danas. Savremeni automobili su nezamislivi bez ovog elektronskog anđela čuvara. Širom sveta, 82% svih novih putničkih automobila ima ugrađen ESP®. U 2017. godini ta brojka je bila 64 procenata.

cc_bildwelt_uebersteuernesp_

cc_bildwelt_uebersteuernesp_

ESP® može da spreči do 80 procenata svih nezgoda pri zanošenju i proklizavanju
Kada su putevi vlažni ili zaleđeni, kada se izbegavaju neočekivane prepreke kao što su životinje na putu, a takođe i kada se u prebrzoj vožnji ulazi u zavoj, pokreće se elektronski program stabilnosti. Sa ugrađenim ESP®-om, može se sprečiti i do 80 procenata svih nezgoda usled nagle promene pravca, zanošenja i proklizavanja. ESP kombinuje funkcije ABS sistema protiv blokiranja točkova pri kočenju i TCS sistema za regulaciju pogona, ali može učiniti i mnogo više. Takođe detektuje bočno proklizavanje vozila i aktivno ga sprečava.

Sistem koristi informacije o dinamici vozila kako bi znao da li automobil ide u pravcu koji je definisao vozač. Ako postoji nesklad između ova dva faktora, tj. razlika između željenog i stvarnog vektora kretanja, ESP® se uključuje. Ovo možda zvuči jednostavno, ali u stvari je složen proces. Pametni senzori pomažu pri upoređivanju ugla upravljača i putanje vozila 25 puta u sekundi. Ako se ova dva parametra razlikuju, ESP® smanjuje obrtni momenat i koči pojedinačne točkove. Na ovaj način, sistem pomaže vozaču da spreči da se vozilo zanese ili prokliza – efikasno prekidajući mnoge nesreće u začetku.

Proboj nakon “Elk” testa
Priča o razvoju ESP® sistema je duga. Sve je počelo osamdesetih godina prošlog veka, u nezavisnim naporima kompanije Bosch i Daimler-Benza da postignu veću stabilnost vozila. Od 1992. do lansiranja na tržište, stručnjaci ove dve kompanije radili su zajedno u projektnoj jedinici. “Elk” test, za utvrđivanje ponašanja vozila pri naglim manevrima, 1997. godine pomogao je sistemu da se probije: tokom testova za švedski automobilski magazin, Mercedes Benz A klase bez ESP® sistema se prevrnuo prilikom naglog manevra. Mercedes-Benz je reagovao tako što je ESP® uvrstio u standardnu opremu. Od tada, sve više i više raznih proizvođača vozila počelo je da usvaja ovaj sigurnosni sistem. Manje nesreća, manje povreda, manje smrtnih slučajeva – zakonodavci su takođe prepoznali prednosti ESP® i učinili ga obaveznim u vozilima u mnogim delovima sveta. U EU je ovaj proces bio postepen. Od novembra 2011. godine, prvobitno je bio obavezan za nove tipove putničkih automobila i komercijalnih vozila, a od 1. novembra 2014. za sve novoregistrovane putničke automobile i komercijalna vozila. Takođe u Argentini, Australiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Ekvadoru, Izraelu, Japanu, Maleziji, Novom Zelandu, Rusiji, Južnoj Koreji, Turskoj i Sjedinjenim Državama, ESP® sistem je ili zakonski uslov ili se sam nametnuo kao obavezan. Iskustvo iz Evrope pokazuje da, ako se udeo broja vozila sa ovim sistemom poveća, broj nesreća opada.

Osnove autonomne vožnje
„ESP® je podigao bezbednost na putu na novi nivo“, kaže Kroeger. I to je učinio u raznim vrstama vozila. Bosch nudi prilagođene ESP® sisteme za razna vozila, od onih sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem do hibridnih i električnih vozila, od mikro automobila do komercijalnih vozila. I za dvotočkaše kompanija je razvila poseban ESP®. MSC kontrola stabilnosti za motocikle, koju je Bosch pokrenuo 2013. godine, osigurava najbolju moguću stabilnost u svim situacijama u vožnji i predstavlja novo pionirsko dostignuće sigurnosti na putu. U isto vreme, ESP® je osnovna tehnologija za brojne sisteme pomoći vozaču, kao i za autonomnu vožnju sa kojom Bosch sledi viziju “nula smrtnih slučajeva” u vožnji.

bosch_esp_fdr_hubschrauber_und_erlkoenig_nordschweden_

bosch_esp_fdr_hubschrauber_und_erlkoenig_nordschweden_

„Bilo da su nove ili isprobane, Bosch tehnologije upozoravaju i pomažu vozačima u kritičnim situacijama. I sve više su u poziciji da preuzmu monotone i zamorne zadatke. To nam daje priliku za dalje smanjenje broja nesreća i smrtnih slučajeva na putevima „, kaže Kroger. Bilo sa ili bez vozača za volanom, Bosch će presresti nesreće u povoju.
“Bosch fotografija”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *