MENI

Zalužani odloženi do daljnjeg

Trka „metalnih“ konja u tem Somboru

28. 06. 2020. Comments (0) Views: 620 Autosport, Reli

Evropska premijera reli sporta na Zlatiboru

Šampionat Srbije u reli disciplini, startovao je u subotu 27.juna Zlatiborski – Gold Gondola takmičenjem. Osim što je prvi reli u domaćem šampionatu, probio je led i u Evropi, kao prvo održano nadmetanje nakon celokupne situacije sa korona virusom.

Takmičenje je počelo u petak 26. juna tehničkim pregledom i verfikacijom, a zatim i večernjim ceremonijalnim startom ispred hotela Palisad, gde je startovalo 29 posada. Subota je bila rezervisana za brzinske ispite “Sušica” i “Gold Gondola”.

Moglo bi se reći da su promenljivi vremenski uslovi, ali i duga pauza koja je sada već iza nas, u velikoj meri uticali na domaće, ali i strane posade. Već na prvom brzincu, domaća posada, ujedno i prošlogodišnji šampioni Srbije u reliju, Dučić/Zarić, imali su prilično teško izletanje. Srećom, članovi posade su prošli neozleđeni, ali je njihov automobil pretrpeo ozbiljnu štetu. Glavni favorit za pobedu, bugarska posada Angelov/Gadžev, odustali su na trećem brzinskom ispitu. Maleri su pratili još nekoliko posada, ali to nije sprečilo publiku da, u ne tako malom broju, proprati vožnje ostalih takmičara.

Nakon šest odveženih brzinskih ispita, pobedu u generalnom plasmanu odneo je mladi Lazar Milovanović, koji je, iako u novom automobilu na koji se tek privikava, pokazao izvanredno umeće ali i očiglednu želju za šampionskom titulom. Drugo mesto osvojila je posada Jović/Novaković, a treću poziciju su zauzeli Pejić/Đoković.

U klasi I, prvo mesto zauzela je posada Filipović/Milošević, nakon penalizacije koja je dodeljena posadi Milisavljević/Markov. Drugo mesto zauzeli su debitanti Jovanetić/Žunić, a treću poziciju osvojili su Aničić/Nedić.

Klasa II je prikazala izvanredne vožnje, najpre posade koja se našla na pobedničkom postolju, Pejić/Đoković, a zatim i momaka koji su se našli na pozicijama dva – Nikitović/Milanović, i tri – Nešić/Kotorčević.

U klasi III, takmičenje je započela i završila samo jedna posada – Krčevinac/Milutinović. Iako su bili jedini u klasi, nisu se previše opustili, pa su na cilj došli kao šesti u generalnom plasmanu.

Pobednici u generalnom plasmanu, Milovanović/Golić, ujedno su pobednici i klase IV. Iza sebe su ostavili iskusne posade Jović/Novaković, na poziciji dva, i Rabasović/Janjić na poziciji tri.

Naredni reli planiran zakazan je za sredinu jula, a biće vožen kod suseda u Bugarskoj.

Tekst i foto: Tijana Cvijović

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *