MENI

Filip Jenić 15. u Velikom finalu svetskog Rotaks prvenstva

Nikola Tošić, Luka Malbaša, Aleksa Lazarac i Nikola Miljković

Sajam sporta osmo izdanje od petka do nedelje u...

Filip i Voja Jenić Veliko finale Rotaks Sarno oktobar 2019

29. 10. 2019. Comments (0) Views: 475 Karting

Pola godine priprema za sedam dana trkanja

Veliko finale svetskog Rotaks prvenstva koje održano na stazi Sarno u Italiji je za nama, ali imajući u vidu koliko je bilo bitno, potrebno je još po koji utisak podeliti sa ljubiteljima kartinga u Srbiji. Filip Jenić jedini predstavnik, ujedno i prvi Srbin koji je zavredeo da učestvuje na finalnoj smotri, za istu se pripremao više od pola godine, da bi se posle sedam dana u finalnoj trci domogao 15. mesta u konkurenciji 72 vozača iz čitavog sveta. Mali rezime nije na odmet.

– Protekla nedelja je bila nedelja za koju smo se spremali od marta pa sve do tada! Znajući to, morao sam da dam sve od sebe da pokažem šta sam naučio tokom sezone. Dosta mi je pomogla trka u Le manu gde sam završio osmi od 90 vozača. Za titulu svetskog šampiona došlo je da se bori 72 šampiona iz celog sveta. Krenimo od prvog dana subote 19. oktobra kada smo se registrovali i razgledali stazu. Sutradan u nedelju izvlačili smo kartinga. Imali smo vremena do kraja dana i naravno sklopili smo ga. Važnu ulogu tokom takmičenja imali su Bane i Nemanja Jovanović pošto su nam pomagali oko šrafljenja i imali smo s kim da se družimo – rekao je Filip Jenić.

Posle uvodnog vikenda koji je podrazumevao sklapanje takmičarske sprave i razgledanje staze, usledile su svakodnevne aktivnosti zaključno sa finalnom trkom, na kojoj je mesta imalo samo za jednu trećinu pridošlih prvaka sa svih meridijana.

Filip Jenić Veliko finale Rotaks Sarno oktobar 2019 e

Filip Jenić Veliko finale Rotaks Sarno oktobar 2019 e

– U ponedeljak su počeli slobodni treninzi. Imali smo tri treninga gde je najvažnije bilo upoznati se sa novom šasijom. Treninge sam završio na 12, 2, 4 poziciji što je bilo fantastično! U utorak ponovo tri treninga, ali tri gromovita. Završio sam ih na fantastičnim pozicijama: 4, 8, i 1. To je bila odlična uvertira za sutrašnje kvalifikacije. U sredu smo imali jako čudan dan. Četvrtak je bio u znaku warm up i dva heata. U petak smo imali samo warm up i prefinale. U subotu sam imao veliko finale na warm up-u zavrsio sam 4. ali sam vodio gotovo svo vreme! Finale sam startovao sa 25. pozicije što je mnogo otežalo posao. Cilj mi je bio da uđem u top 15. Nimalo lak posao, ali hteo sam da ovu sezonu završim na visokoj poziciji. Trka je bila vrlo duga iscrpljujuća i jako teška za vožnju svih 17 krugova na stazi dugačkoj 1.7 km, morao sam da se branim i napadam, ali i da idem napred u isto vreme. I na kraju uspeo sam da završim na 15. mestu! Uz velike muke, ali vredelo je! Uradio sam tačno ono što sam želeo i napredovao sam 10 pozicija – jasan je šampion Jenić.

Pored odlične tehnike vožnje i svega što je potrebno uraditi sa kartingom na stazi, Jenića krasi spoznaja da bez logistike ne bi bio tako uspešan, ali to je odlika lepo vaspitane dece.

– Kao prvi Srbin koji je učestvovao na ovakvom takmičenju osećam se jako ponosno!! Ali ništa ne bi bilo moguće bez mog oca ujedno i mehaničara, moje porodice, Romana Jernejca, Primoža Matelica koji nam je pomogao oko štelovanjs kartinga, Baneta i Nemanje Jovanovića sa kojima smo proveli čitavu sezonu. Ovo prvenstvo bilo je jako lepo. Naučio sam mnogo toga. Stekao mnogo novih prijatelja iz čitavog sveta i kao uspomenu dobio duksericu mog prijatelja i rivala na stazi Aqila Alibhaia iz Južne Afrike. Takve stvari će mi zauvek ostati u sećanju – rezimirao je Filip Jenić, odličan učenik i vrstan fudbaler.

RAZBIJANJE FAME O FORMIRANJU VOZAČA

Suvozemni tehnički sport kakav je karting traži mnogo odricanja, truda, rada i naravno novca. Mnogi bi rekli kada je novac u pitanju, da za isti nema granice, drugim rečima nije poznata tačna cifra koliko je potrebno uložiti da bi neko postao vrhunski kartingaš. Baš zbog tog detalja na scenu stupaju timovi, koji se predstavljaju kao jedina moguća altrentiva ili put, pravac prilikom formiranja vozača. Da to nije jedini i mogući način, odnosno da je moguće drugačije, svedoći primer Filipa Jenića. Njegov otac Vojislav uspeo je da razbije famu o formiranju vozača kroz tim, ali su zbog toga bili na meti pomenutih tokom Velikog finala svetskog Rotaks prvenstva u Italiji.

Filip Jenić Veliko finale Rotaks Sarno oktobar 2019 d

Filip Jenić Veliko finale Rotaks Sarno oktobar 2019 d

Biće pojedinaca koji će pomisliti i sasvim sigurno reći da je u pitanju teorija zavere, ali je očito da nisu dovoljo upućeni i stanje stvari kada je vrhunski karting u pitanju. Ruku na srce ništa nije drugačije i u nacionalnim prvenstvima, ali o tome nekom drugom prilikom. Da bi izrečeno imalo utemeljenje, dovoljno je pogledati startne liste i odmah će svima biti jasno da pored imena i prezimena takmičara stoji tim, a u slučaju Jenića klub. Timovi služe da se mladi i talentovani kartingaši izvedu na „pravi“ put, uz ogromnu finansijsku pomoć roditelja. U našem slučaju, stvari stoje drugačije. Korak po korak iz sezone u sezonu Voja Jenić radio je na formiranju sina Filipa kao vozača, ali pre svega kao deteta, budućeg vaspitanog, obrazovanog i svrsishodnog člana zajedinice. E, takav pristup kvari sreću timovima, čitaj finansijsku konsktrukciju, tako da ne čudi kada u sredu ničim izazvani, a sa izgovorom da se ne bi pokvarilio, menjaju delove na motoru, pride ne zašrafe sve kako treba, a onda tek porukom (nema na tabli) jave da su imali intervencije na kartingu, posle više nego odličnih vožnji i rezultata Filipa na stazi. Prevedeno na normalan (prost) jezik znači, kako ćemo opravdati dobijen novac od super bogatih roditelja kada se njihovi sinovi u plasmanu nalaze iza pojedinca u ovom slučaju Filipa Jenića iza koga ne stoji tim, već otac.

Fama je razbijena, o tome je izlišno dalje razglabati. Rotaksu ne služi na čast sve što se dogodilo, naročito ako se uzme u obzir njihova krilatica, težimo da svi vozači imaju jednake uslove kada su sprave u pitanju i da do izražaja treba da dođe vozačko umeće. Postoje jednaki i jednakiji čiji su očevi spremni da odreše kesu, samo im niko nije rekao, a i nema nameru, da kada sinovi prestanu da ostvaruju zadovoljavajuće rezultate, da će timovi nastalu situaciju objašnjavati prezasićenjem deteta, i u isto vreme gledati u još veću kesu novog roditelja koji ne pita koliko košta da njegov naslednik dosegne neslućene visine u kartingu.

Taj pravac je nažalost pogrešan, jer novcem se može do jedne granice, a onda i on prestaje da vredi (podstiče). Pravilan način demonstiraju Jenići, ali je to po pravilu teži i trnovitiji put, koji svakako košta novaca, ali je mnogo teže trpeti nepravdu i trenutnu nadmoć čelnika timova, koji ne prezaju da opravdaju svoju ulogu u formiranju vozača.

Priča je istinita i namenja je budućim očevima i sinovima, prege svega da se upute i pripreme za sve lepe trenutke, ali i nedaće koje prate pravac u samostalnom formiranju kartingaša, kasnije vozača formule, a na koncu konca više nego ispravnog učesnika u javnom saobraćaju.

Tagovi: , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *