MENI

Nemanja Jovanović deveti u generalnom za Centraloistočnu Evropu

Kartingaši na Terazijama

Promocija kartinga na Terazijama

Filip Jenić i mehaničar Lonato Italija FIA Akademija

24. 09. 2019. Comments (0) Views: 235 Karting

Filip Jenić osmi u Lonatu na FIA Akademiji

Filip Jenić jedini i za do sada prvi Srbin koji je ove sezone vozio FIA Akademiju, minulog vikenda ušestvovao je na finalnoj trci u Lonatu i završio na osmom mestu. Posle svih trka Jenić zauzima desto mesto u konkurenciji 51. vozača iz 48 zemalja, uspeh vredan pažnje i divljenja. Pored umeća u kartingu Jenića krasi strpljenja i volja da sarađijue sa predstavnicima javne reči, shodno tome, evo hronološkog sleda događaja.

– Minulog vikenda sam vozio poslednju trku FIA Academy trophy-a u Lonatu gde sam predstavljao Srbiju. Od samog početka imao sam dobru brzinu i na svakom treningu sam bio u prvih pet. Samo tri treninga pre kvalifikacija bila su dovoljna za ukupno sedmo mesto u kvalifikacijama, što je odličan rezultat. U subotu sam imao dve kvalifikacione trke u kojima sam startovao sa četvrte pozicije i zavrsio četvrti, odnosno peti. Nedelja je počela odlično gde sam na warm up-u završio treći. To mi je dalo dosta samopouzdanja za završni heat. Treći heat je bio neverovatan, startovao sam treći odmah na startu se popeo na drugo mesto i u petom krugu u poslednjoj krivini obišao za prvo mesto. Imao sam odličnu brzinu tako da sam do kraja ostao na neverovatnom prvom mestu što je moja prva pobeda na prestižnoj Akademiji. Tako da sam stim postao jedan od pet vozača koji su pobedili u nekom heatu ove godine – uvodne su reči mlađanog Jenića.

Treći heat Lonato Italija FIA Akademija

Treći heat Lonato Italija FIA Akademija

U eliminacionom trkama, kako ih žargosnki zovu heat, kartingaši se bore za startno mesto u finalnoj trci.

– Usledilo je finale. Posle svih heatova za finale sam se kvalifikovao kao peti što mi je dalo velike šanse za podijum. Uz odličan start odmah sam se popeo na treće mesto, da bih već u petom krugu dospeo na drugo mesto. Sve je dobro išlo do 14. kruga kada je sve krenulo nizbrdo. Obišao me je jedan takmičar u trećoj krivini da bi me već za pola kruga obišao još jedan vozač, ali sam tokom svega toga dobio udarac u desnu stranu kartinga tako da sam katapultiran u vazduh i momentalno pao na šesto mesto. Ali nažalost to nije bilo najgore od svega. Kada mi je karting pao na zemlju usledilo je ozbiljno oštećenje kod prednjeg levog točka. Zbog toga sam imao ogromne probleme sa skretanjem ,ali i na pravcu pošto mi je karting bio jako nestabilan. Tada sam postao svestan da sam izgubio sve šanse za podijum. Više nije bilo pitanje da li će vozači iza mene da me obiđu, nego kada. Na kraju trke sam završio na solidnom osmom mestu s obzirom na sve probleme u finalu. Siguran sam da toga nije došlo, bilo bi velike borbe do samog kraja za podijum, ali šta da se radi to je Motosport i zato ga svi mi volimo – objašnjava Filip u maniru već zrelog i formiranog vozača takmičara.

Kad je sve prošlo ukupni utisci su sledeći.

– Sve u svemu fantastično organizovan šampionat, odlični uslovi, odlične staze, vozači iz celog sveta koji su mi sada postali i pravi prijatelji tako da mi nikada nije bilo dosadno. Na kraju završio sam na odličnom desetom mestu u generalnom plasmanu u kategoriji od 51. vozača iz 48 zemalja!! Usput bio sam prvi Srbin koji je učestvovao na ovom prestižnom takmičenju i mislim da sam se pokazao u najboljem svetlu!!

Tagovi: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *