MENI

Osvajanje Kule, čin drugi

Šesta runda SSKS u Jagodini

30. 07. 2017. Comments (0) Views: 1000 Karting

Dvojica i troje dovoljni za vrhunske trke

Tačno mesec dana nakon prve ovogodišnje trke u Kuli, isti kartodrom bio je ponovo domaćin takmičarima u okviru Šampionata Srbije. Pošto je sezona odmora već uzela maha, na stazi se našlo 15 takmičara u četiri klase, dakle sve ono što „se pita“ i ima interes u borbi za titulu. Sportski auto i karting savez i ovom prilikom je odradio odlično ceo trkački dan, a tome su kumovali i sami takmičari, jer u nijednoj od klasa nije bilo nikakvih incidenata! Na kraju se ispostavilo da je velika vrućina od 35 stepeni Celzijusovih u hladu, bila i najveći problem takmičarima, a naročito sudijama i funkcionerima. Valjda na Ognjenu Mariju drugojačije i ne ide!

Mateja Soldat

Što se dešavanja na stazi tiče, „najvrelije“ okršaje videli smo u klasama II i III. Šteta je što se u klasi I, „Baby 60“, pojavio samo mlađani Petar Bogatinovski, te tu nije bilo nikakve neizvesnosti, mada je mladi Makedonac odlično držao priključak s kolegama iz jače klase, s kojima je logično vozio u diviziji.

U toj klasi II, poznatoj kao „Mini 60“, za velika uzbuđenja bili su zaduženi Igor Tešević i Andrej Petrović. Iako je Petrović imao najbolju startnu poziciju na kvalifikacijama, zbog dva pogrešna starta mladi Beograđanin je vraćen na začelje kolone, kako nalažu pravila. To je obilato iskoristio Tešević, uspevši da odmah stekne prednost nad rivalima. S druge strane, Petrović je već posle tri kruga nanizao konkurente i krenuo u poteru za vodećim. U drugoj polovini trke Petrović je dao sve od sebe ne bi li obišao talentovanog Vrščanina, ali uska staza u Kuli nije dozvoljavala takav manevar.

Petrovic i Trisic sa drugarom

Pošto druga trka startuje na osnovu plasmana prve, Tešević i Petrović su tokom svih 12 krugova (koja je skraćena na 70 posto zbog enormne vrućine) vodili žestok boj po scenariju viđenom u uvodnoj vožnji. I sad je Petrović bio brz i agresivan, ali Tešević opet brani poziciju i ponovo slavi, a u ciilju obojica dobijaju zaslužen gromoglasan aplauz za prikazano tokom dana.

Iza ovog dvojca u obe trke na poziciji tri završava Dimitrije Kovačević, mada je i on u oba slučaja imao velikog rivala u Nemanji Grubinu, od čijih se napada teško, ali ipak uspešno odbranio.

Brifing

Tandem sjajnih dečaka bio je zaslužan za neizvesnost u klasi II, ali su pravi spektakl priredili takmičari u klasi III, „KF 3“. Njih troje (a ne trojica!) u obe trke pokazali su svu draž kartinga, sportske vožnje, pravog sportskog rivaliteta i velikog međusobnog poštovanja i uvažavanja! Mlada devojčica Dunja Đurđević je imala najbolju startnu poziciju, ispred Mateje Soldata i Nikole Tošića. Dečaci nisu bili baš džentlmeni, već je mlada Valjevka izvezla fantastičan krug za čelo startnog poretka. Ipak, na startu se najbolje snalazi Soldat koji preuzima vođstvo, dok je Tošić pokušavao da „nađe lek“ za izuzetnu Dunju. Polovinom trke Beograđanin uspeva da prođe ispred valjevske mlade dame, istovremeno dobivši šansu i za napad za pobedu, pošto je Soldat već „prepalio“ gume. I onda završnica za ovacije- tri kruga pre kraja Tošić greši i gubi drugo mesto, a već u sledećem krugu mala Đurđevićeva maestralno napada i obilazi Soldata, za perfektnu pobedu! Daleko iza ove trojke ostaje još jedna odlična mala damica, Sara Živanović i izuzetno korektni Mijat Preradović, koji se i pri obilaženju za ćitav krug korektno pomerao, ne uticavši ni jednog momenta na ishod borbe pomenute vodeće trojke.

Aleksandar Milanovic1

Kao i na startu prve, Soldat ponovo koristi „uspavljivanje“ svoje rivalke i na prvu levu dolazi kao vodeći. Iako je u uvodnim krugovima imao prednost, ubrzo su Dunja i Nikola uhvatili priključak za momkom iz Aranđelovca. Središnjica trke protekla je u vožnji „u voziću“, jer su svo troje išli „šinskom“ putanjom. U poslednjoj trećini Tošić napada Đurđevićevu nakon start- cilj pravca i uz minimalan (sportski) kontakt prolazi napred. Taman kada se činilo da će trka biti i završena, Soldat na istom mestu gde je Tošić napao Valjevku greši, odlazi preširoko, pa Tošić poklon ne odbija, za novi trijumf sezone i mesto lidera u generalnom plasmanu, samo s bodom prednosti upravo nad Soldatom! Sjajna Dunja Đurđević, po mnogima junak dana, je sada treća, opet ispred Živanovićeve i Preradovića.
Poslednju, najjaču klasu, činili su vozači kategorije „125 T&G“. Predrag Spasojević je najbolju startnu poziciju pretočio u sigurnu pobedu u prvoj trci, ispred Duška Ćirića i Marka Tomanovića. S druge strane, Ćirić je iskoristio slab start Spasojevića na početku druge voznje, uspevši da se posle 18 krugova odbrani od svih napada rivala i slavi pobedu, ispred Spasojevića i Saše Filipovića.

Sara Zivanovic i Dunja Djurdjevic

U konkurenciji klubova u obe trke bez premca je AKSK Crvena zvezda, Karbo Pančevo i Kart- sprint su po jednom na poziciji dva, dok po jedno treće mesto odnose Vid rejsing Beograd i surčinski Sportiko.

U Šampionatu Srbije sada sledi jednomesečna pauza, a četvrti vikend s trkama sedam i osam, voze se 2. i 3. septembra na beogradskoj Ada Huji.

I. Marković

karting-kula02-trka01

kula2trka2

Komentari su zatvoreni.