MENI

Novi hibridni crossover Kia Niro

Godine prolaze strast ne prestaje – 53. sajam automobila

15. 03. 2017. Comments (0) Views: 502 Industrija, Kia

Kia Optima PHEV

Optima Plug-in hibrid, sledeći korak u Kijinoj revoluciji “zelenih” vozila

KIA Optima SW i Optima PHEV

-Domet na struju iznosi 54 kilometara: emisije su 37 g/km CO2
-Baterija visokog kapaciteta i 2.0-litarski GDI motor
-Vizuelne promene donele su poboljšanje aerodinamičkih performansi
-Novi infotainment sistem sa Android Auto™ i Apple CarPlay™
-Napredne mere za čuvanje energije povećavaju električni domet i efektivnost
-Snažna karoserija i aktivne sigurnosne tehnologije
-Direktniji odaziv na upravljaču i veće kočnice

Potpuno nova Optima Plug-in hibrid, Kijino prvo plug-in hibridno električno vozilo u Evropu je došlo u prodaju krajem 2016. godine. Novi inovativan plug-in hibridni motor ključan je dodatak Kijinoj paleti Optima modela u D segmentu kao i dodatno širenje palete vozila sa niskim emisijama štetnih gasova.

Potpuno nova Optima Plug-in hibrid pruža veći kapacitet baterije i veći domet na struju nego svi prethodni hibridni modeli Optime, što dopušta vozačima da putuju više od 54 kilometara na struju uz nultu emisiju štetnih gasova pre nego što počnu koristiti efektivni 2.0-litarski GDI (direktno ubrizgavanje goriva) motor. Novi plug-in hibridni model proizvodi CO2 emisije od samo 37 g/km (kombinovano) te osigurava niske troškove održavanja za privatne i flotne kupce.

Michael Cole, izvršni predsednik Kia Motors Europe izjavio je: “Prodaja hibridnih vozila u Evropi udvostručila se u proteklih 5 godina i dosegnuće prodaju od 700,000 novih vozila do 2020. godine.“ Optima Plug-in hibrid dopušta Kiji da uđe u segment vozila sa niskim emisijama te njihov cilj da do 2020. godine Kia globalno smanji potrošnju goriva za 25% u odnosu na 2014. godinu.“

Dodao je, “Naš napredni plug-in hibridni motor čini novu Optimu neverovatno primamljivom privatnim i flotnim kupcima. Kombuje privlačan dizajn, odlično iskustvo u vožnji, niske troškove održavanja i minimalan uticaj na okolinu.“
Zadnja generacija Optime bila je hvaljena jer je bila prva u paleti novih modela sa novodizajniranim LED svetlima koja su lansirana globalno u 2010. godini. Potpuno nova Optima označava novu stepenicu u ovoj transformaciji jer novi Plug-in hibrid predstavlja seriju vizualnih promena. Ove promene razlikovaće ovaj model od drugih Optima modela koji koriste konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem, uz to ove promene poboljšavaju aerodinamiku plug-in hibrida.

Potpuno nova Optima Plug-in hibrid dolazi sa mnoštvom intuitivnih pomoćnih tehnologija za vozača, maksimizirajući sigurnost i samim time doprinosi efektivnosti i performansama motora.

IMG_0051

Domet na struju od 54 kilometara 37 g/km CO2 emisija

Optimu Plug-in hibrid pokreće 9.8 kWh baterija od litijum-polimera koja je uparena sa 50kW snažnim električnim motorom koji omogućava potpuni električni način vožnje 54 km (33 milje ili više) na brzinama od 120 km/h što stavlja Optimu Plug-in hibrid među vodeće u D-segmentu za domet u potpuno električnom načinu vožnje.

Inovativan motor koristi efektivni 2.0-litarski GDI motor sa 4 cilindra koji razvija snagu od 156 KS i 189 Nm. Motor je uparen sa električnim motorom, što dopušta automobilu da se samostalno puni kada se baterija isprazni. Najveća snaga motora je 205 KS na 6,000 obrtaja dok pritom električni motor generira snagu koja je dostupna odmah na papučici gasa. Sa dodatkom električne snage, najveći obrtni moment plug-in hibrida je 375 Nm od samo 2,300 obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na podlogu kroz 6-stepeni automatski menjač sa električnim motorom od 50 kW koji je spojen na prenos i pokreće Optimu Plug-in hibrid i samim tim menja klasični konverter obrtnog momenta.

Optima Plug-in hibrid nudi sistem baterije sledeće generacije te predstavlja 9.8 kWh paket litijumjonske polimerske baterije koja proizvodi više energije nego stara generacija hibridnog sistema Optime. Njena jednostavnost dopušta efikasnu upotrebu električnog i benzinskog motora na prednje točkove sa minimalnim gubitkom energije i snage tokom konverzije.

Optima Plug-in hibrid nudi savršen spoj visokoefikasne električne snage i snage unutrašnjeg sagorevanja, te stalno nudi visok nivo performansi. Optima Plug-in hibrid ubrzava od 0-100 km/h za 9,4 sekunde, 0,6 sekundi brže nego Optima hibrid prethodne generacije.

Optima Plug-in hibrid ima emisije štetnih gasova od samo 37g/km (kombinirano) što je u poređenju sa 119 g/km kod prethodne generacijom Optime hibrid veliki napredak. Potrošnja goriva nove Optime Plug-in hibrida zvanično je 1,6 litara na 100 km (kombinirano).

Bez obzira na prostor koji je zauzeo novi paket baterije, Optima Plug-in hibrid napravljena je tako da i dalje pruža 307 litara prtljažnog prostora dok je nova baterija skrivena iza zadnjih sedišta. Dodatak plug-in motora znači da su inženjeri uspeli da ugrade manji rezervoar goriva nego u trenutnoj generaciji Optime hibrid, sa kapacitetom od 55 litara.

IMG_0053

Estetska i aerodinamična poboljšanja odmah prepoznatljiva

Po vanjskom dizajnu Optima Plug-in hibrid odmah je prepoznatljiva kao Kia i dio Optime obitelji, iako ima niz poboljšanja za aerodinamičnu efektivnost. Kada se aktivira potpuno novi aktivni vazdušni grill, tada se smanjuje koeficijent otpora vetra na samo 0.25 Cd (0.27 Cd za limuzinsku izvedbu Optime). Redizajnirani prednji i zadnji branici dopuštaju veći protok vazduha kroz karoseriju vozila, zahvaljujući aerodinamičnijem dizajnu.

Još neki od posebnih dodataka na Optimi Plug-in hibridu su posebni hrom dodaci s metalno plavim završecima, za zadnji branik, pragove i liniju iznad prednjeg grila, kao i poseban ‘EcoPlugin’ znak. Priključak za punjenje ugrađen je na prednjem levom delu sa vozačke strane.

Optima Plug-in hibrid u unutrašnjosti pruža niz novih poboljšanja koja reflektuju inovativnu prirodu vozila i njegov motor. Nova vozačka instrument tabla prikazuje ključne informacije o plug-in hibridnom motoru – poput stanja baterije kao i detalje o načinu vožnje, te pruža informacije pomoću kojih vozač može voziti još efektivnije.

Novi infotainment sistem sa ekranom na dodir i Android Auto™ i Apple CarPlay™

Optima plug-in hibrid opremljena je Kijinom najnovijom audio vizuelnom navigacijom (AVN) sa 8.0“ infotainment sistemom i ekranom na dodir. DAB+ digitalni radio dostupan je na brojnim evropskim tržištima i u potpunosti podržava Kijinu novu navigaciju (AVN). Novost za Plug-in hibrida je nova navigacija koja predstavlja mnoštvo opcija koji pokazuju trenutni električni domet, kao i lokacije najbližih stanica za punjenje.

Optima Plug-in hibrid je među prvim Kijinim modelima koji predstavljaju Android Auto™, dizajniran da funkcioniše sa Android mobilnim uređajima koji koriste 5.0 sistem ili noviji, i Apple CarPlay™ za iPhone 5 ili novije. Oba sistema predstavljaju glasovnu kontrolu i dopuštaju vozaču da drži ruke na upravljaču tokom vožnje i pogled na put čitavo vreme.

Dostupno od predstavljanja, Android Auto™ povezuje se na mobilni uređaj korisnika i dopušta pristup aplikacijama pametnih telefona i funkcijama u infotainment sistemu vozila, poput Google Maps navigacije koja je vođena putem glasovne kontrole, razgovor putem bluetootha, kao i sistem prepoznavanja glasa. Android Auto™ dopušta korisnicima da slušaju muziku kroz Google Play Music aplikaciju.

Apple CarPlay™ – dostupan na Plug-in hibridnim modelima – omogućiće Siri glasovnu kontrolu kako bi mogli kontrolisati funkcije i aplikacije na mobilnom uređaju, uključujući navigaciju putem Apple Maps, poziva i diktiranja tekstualnih poruka. Apple CarPlay™ podržava i druge audio aplikacije, poput slušanja audio knjiga i muzike preko raznih aplikacija koje korisnik ima na svom iPhone-u.

Novi sistem navigacije (AVN) nudi Kia Connected Services paket sa redovno ažuriranim podacima za vozača. Tehnološka kompanija TomTomTM nudi širok asortiman dostupnih opcija poput saobraćaja uživo, upozorenja za kamere koje mere brzinu, lokalno pretraživanje i vremenska prognoza. U Evropi, sistem je dostupan kupcima Optime Plug-in hibrida besplatno 7 godina nakon kupovine automobila.

Infotainment sistem sa ekranom na dodir spojen je sa 6 zvučnika kao standard, dok je ljubiteljima muzike dostupan moćni Harman Kardon Premium audio sistem od 590-wata, sa 10 zvučnika, eksterno pojačalo, Clari-FiTM MP3 tehnologijom restauracije i Harman Kardon napredni QuantumLogicTM zvučni sistem.

Optima Plug-in hibrid dostupna je sa Kijinim novim bežičnim punjačem za mobilne uređaje, koji se nalaze u središtu konzole. 5W bežični punjač dopušta korisnicima da pune svoj mobilni telefon dok su u pokretu bez priključivanja na punjač. Sa sistemom za detekciju stranih objekata sistem za punjenje aktivira se kada se kompatibilni uređaj nalazi na punjaču i upozorava korisnika da je ostavio uređaj na punjaču ako izlazi iz automobila. Sistem prikazuje stanje baterije mobilnog uređaja na instrument tabli te istovremeno ima sigurnosni sistem koji sprečava pregrevanje uređaja tokom punjenja.

Inteligentne tehnologije za uštedu goriva i energije za efektivnije korišćenje baterije

Potpuno nova Optima Plug-in hibrid dolazi sa mnoštvom inovacija koje poboljšavaju efikasnost baterije, uz to dolaze i napredni sistemi štednje energije i goriva kao i sistemi asistencije za vozača.

Optima Plug-in hibrid opremljena je sa dve ključne tehnologije kako bi uštedela i regenerisala bateriju – regenerativno kočenje i napredni HVAC sistem za grejanje, ventiliranje i klimu. Samo vozač ima opciju ventiliranja zbog štednje energije. Funkcija naprednog tempomata je isto tako u razvoju za novu Optimu Plug-in hibrid.

Kijin regenerativni sistem kočenja sada u svojoj trećoj generaciji za novu Optimu Plug-in hibrid efektivno dopušta automobilu da prikupi kinetičku energiju tokom lagane vožnje ili kočenja. Ovo je noviji sistem koji je dodatno modificiran od prethodnih sistema u prethodnim verzijama Optime hibrid, novi sistem regeneriše 11% više energije, puneći bateriju kada god je to moguće kako bi emisije bile manje i povećale sveukupan utisak vožnje hibrida.

Nova Optima Plug-in hibrid predstavlja Kijin napredni HVAC sistem preuzet iz Kije Soul EV, koji upotrebljava pametni sistem usisa vazduha sa „Driver Only“ ventilacionim sistemom. Ovaj individualni sistem ventilacije pruža ventilaciju i grejanje vozačkog sedišta, kompletno isključujući grejanje i ventilaciju u drugim područjima automobila. Ovaj sistem je vrlo efektivan kada ga uporedimo sa drugim sistemima u kojima kada zatvorite ventilaciju sistem samo preusmerava vazduh na ventil koji je otvoren te ne smanjuje korišćenje energije. Sveukupno ovaj HVAC sistem smanjuje pritisak na bateriju i smanjuje trošenje energije od grejanja i ventilacije automobila.

Još jedna od novih funkcija je novi CGC sistem koji je spojen direktno na navigaciju i predviđa uslove na putu kako bi smanjio potrošnju energije i prepoznao prilike gde bi mogao prikupiti još više električne energije kroz laganu vožnju. CGC upozorava vozača kada je najbolje vrijeme da skloni nogu sa papučice gasa pre krivine, dopuštajući bateriji da se regeneriše i vozaču da koči kasnije. Sa potencijalom da zadrži moment, ako to uslovi u saobraćaju dopuštaju, smanjiće se i mogućnost da se vozač mora zaustaviti usred raskrsnice i povećati potrošnju jer ćete ponovno morati pokrenuti vozilo. CGC će funkcionisati kada je destinacija na navigaciji podešena, upozoravajući vozače kada da voze lagano, malom ikonom na instrument tabli.

Snažna karoserija sa aktivnim bezbednosnim tehnologijama

Optima Plug-in hibrid nudi visok nivo pasivne i aktivne bezbednosti zbog svoje lagane, ali snažne karoserije i sistema asistencije pri vožnji.

Karoserija Optime Plug-in hibrida ima prednost zbog upotrebe naprednog čvrstog čelika (AHSS) koji je korišćen u 51% celokupne karoserije. Napredni čvrsti čelik (AHSS) korišćen je kako bi pojačao A i B stubove automobila, podnicu, prednje točkove i bočni deo karoserije.

U unutrašnjosti čvrste karoserije, sigurnost za putnike osigurana je vazdušnim jastucima za vozača, vozačeva kolena, suvozača, te dve prednje zavese i dve bočne zavese koje dolaze kao standard.

Kia Optima Plug-in hibrid dostupan je sa nizom aktivnih bezbednosnih tehnologija dizajniranih kako bi se izbegle i umanjile posledice saobraćajnih nesreća.

Kijin sistem za stabilnost vozila (VSM) dolazi u standardnoj opremi, osiguravajući stabilnost pri kočenju i u krivinama kontrolišući elektronski sistem stabilnosti (ESC) i upravljanje električnim servom, ako sistem oseti proklizavanje.

Optima Plug-in hibrid dostupna je sa širokim izborom tehnologija za izbegavanje opasnih situacija, zavisno od tržišta. One uključuju:

•Napredni tempomat (ASCC) – automatski prilagođava brzinu Optime kako bi ostao na sigurnoj udaljenosti od automobila ispred.
•Sistem za kočenje u nuždi (AEB) sa zaštitom pešaka – detektuje pešake u blizini, koristeći radar i kameru kako bi otkrio potencijalne sudare sa drugim vozilima ili pešacima te pomaže automobilu da se u potpunosti zaustavi.
•Sistem za zadržavanje vozila unutar vozne trake (LKAS) – pokazuje poziciju Optime u traci i automatski reaguje i ispravlja upravljač ako oseti da automobil skreće iz trake bez upaljenog pokazivača smera.
•Sistem za zatamnjivanje dugih svetala (HBA), koji automatski prilagođava svetla uslovima na putu i drugim automobilima.
•Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (SLIF) – pokazuje ograničenje brzine na instrument tabli vozača uz pomoć kamere koja detektuje znakove uz put
•Sistem za nadzor mrtvog ugla (BSD) – prati automobile iza Optime i vozača vizuelno upozorava kada mu automobil uđe u mrtav ugao.
•Sistem za pomoć pri vožnji unazad (RCTA) – upozorava na druge automobile koji prolaze iza Optime na parkiralištu pri vožnji unazad.

Sistem za automatsko kočenje u Optimi Plug-in hibridu poseban je u ovom segmentu u Evropi jer ne nudi samo radar kratkog dometa nego i radar dugog dometa koji prepoznaje automobile i pešake koji su daleko i sve to radi pri puno većim brzinama nego mnogo konkurentskih automobila.

‘City’ radar manjeg dometa pomaže vozaču da izbegne ili ublaži poslednice saobraćajne nesreće kada putujemo brzinom ispod 50 km/h dok radar ‘Urban’ sa većim dometom omogućava Optimi da detektuje i reaguje na objekte pri brzinama od 30 do 80 km/h. AEB radar omogućava Optimi da detektuje i reaguje na prepreke u brzinama od 30 do 80km/h. Sistem automatskog kočenja dizajniran je da detektuje pešake pri brzini do 60km/h i smanji rizik od saobraćajne nesreće.

*Automatski sistem kočenja (AEBS) je pomoćni sistem i ne odriče vozača njenih/njegovih odgovornosti da sigurno upravlja vozilom u bilo koje vreme. Vozač i dalje mora prilagoditi svoju vožnju svojim vozačkim sposobnostima, zakonima i uslovima na putu. Automatski sistem kočenja nije dizajniran da automobil vozi samostalno. Za više informacija, pročitajte uputstvo o korišćenju.

Agilnije upravljanje i veće kočnice

Uz laganu, čvrstu šasiju, oslanjanje Optime Plug-in hibrida dobro je opremljeno kako bi izolovalo vibracije i apsorbovalo rupe na putu dok samostalno oslanjanje dopušta agilnije upravljanje sa poboljšanom udobnošću i većim komforom nego u prethodnoj generaciji Optime hibrid.

Optima Plug-in hibrid donosi softver za oslanjanje iz limuzinske izvedbe Optime, osiguravajući udobnu vožnju i zabavno upravljanje dok su svi amortizeri podešeni posebno za Plug-in hibridni model kako bi smanjili uticaj dodatne težine hibridnog pogonskog sklopa.

Optima Plug-in hibrid opremljena je novim Kijinim oslanjanjem i električnim sistemom upravljanja (C-MDPS), za predvidljiv i linearan odziv na komande vozača. Veći diskovi pozadi nego kod drugih Optima modela (300 mm u Plug-in hibridu, inače 262mm) osiguravaju dobre performanse kočenja bez obzira na dodatnu težinu koju Optima Plug-in hibrid ima zbog hibridnog pogonskog sklopa.

Kia Optima Plug-in Hybrid u prodaji

Potpuno nova Kia Optima Plug-in hibrid dostupna je u prodaji. Kia će predstaviti Optimu Sportswagon PHEV u 2017. godini, te time upotpunjuje paletu Optima modela za njene kupce. Automobil će biti prodavan sa Kijinom 7-godišnjom fabričkom garancijom kao standard. Potpuno nova Optima Plug-in hibrid za evropsko tržište proizvodi se u Kijinoj fabrici u Hwasungu u Koreji.

POTPUNO NOVA KIA OPTIMA PLUG-IN HIBRID – TEHNIČKE SPECIFIKACIJE (EVROPA)

Karoserija i šasija
4 vrata, 5 sedišta, jedinstvena karoserija napravljena od čelika. Benzinski motor sa 4 cilindra i paralelnim hibridnim sistemom koji prenosi snagu na prednje točkove putem 6-stepenog automatskog mjenjača.

Motor
2.0-litarski / 156 ks GDI
Tip 4 cilindra u redu, atmosferski motor
Kapacitet 2,0-litarski, 1.999 cc
Najveća snaga 156 KS (115 kW) @ 6.000 o/min
Najveći obrtni moment 189 Nm pri 5.000 o/min
Ventili 16 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva
Emisijski razred Euro 6b

Baterija i električni motor
Tip baterije Litijum polimer
Napon 360 V
Energija 9.8 kWh
Najveća snaga (motor) 67 ks (50 kW) @ 2.330-3.300 o/min
Najveći obrtni moment 205 Nm pri 2.330-3.300 o/min

Kombinirani hibridni sistem
Najveća snaga 205 ks (151 kW) @ 6.000 o/min
Najveći obrtni moment 375 Nm pri 2.300 o/min

Menjač
6-stepeni automatski menjač

Odnos brzina
1 4.639
2 2.826
3 1.841
4 1.386
5 1.000
6 0.772
Unazad 3.385
Final Drive 1 3.510

Oslanjanje i amortizeri
Napred Potpuno nezavisno oslanjanje sa MacPherson nogama, spiralnim oprugama, gasnim amortizerima i stabilizatorom protiv prevrtanja
Nazad Potpuno nezavisno oslanjanje sa MacPherson nogama, spiralnim oprugama, gasnim amortizerima i stabilizatorom protiv prevrtanja

Upravljanje
Okretanje upravljača 2.78
Radijus okretanja 5.45 metara
Tip Električni servo volan

Kočnice
Prednje 300 mm ventilirani diskovi
Zadnje 300 mm diskovi

Točkovi i gume
Standardno 17“ aluminijumski naplatci, 215/55 R17 gume
Rezervni točak Set za popravku pneumatika

Dimenzije (mm)
Eksterijer
Ukupna dužina 4.855 Ukupna širina* 1.860
Ukupna visina 1.465 Međuosovinski razmak 2.805
Razmak između prednjih točkova 1.602 Razmak između točkova nazad 1.609
Prednji prepust 965 Zadnji prevjes 1.085
Udaljenost od tla 135
*bez retrovizora
**na 17“ naplatcima

Enterijer
1.red 2. red
Prostor za glavu 1.020 970
Prostor za noge 1.155 905
Prostor za ramena 1.475 1.432
Prostor za bokove 1.423 1.422

Zapremnina
Rezervoar za gorivo 55 litara
Prtljažnik 307 litara

Masa (kg)
Masa bez vozača 1,705
Najveća dozv. masa 2,200

Performanse
Najveća brzina (km/h) 192
0-100 km/h (sekunde) 9.4

Potrošnja goriva (litara / 100 km)
Kombinovano 1.6
U gradu 0.0
U naselju 5.3
CO2, kombinovano (g/km) 37
*17“ naplatci

Komentari su zatvoreni.