MENI

CITROËN SPREMA SAJAMSKI NASTUP ZA NAJPROBIRLJIVIJE

Kia Optima PHEV

15. 03. 2017. Comments (0) Views: 641 Industrija, Kia

Novi hibridni crossover Kia Niro

Novi Kia Niro, hibridni crossover sa niskim emisijama koji je doživeo svoju evropsku premijeru na salonu automobila u Ženevi 2016. godine, označava razvoj Kijine prve generacije ekoloških automobila.

KIA Niro

Novorazvijeni hibridni motor posebno za novi model

Novi Kia Niro nudi praktičnost i spoljni izgled pravog prostranog crossovera, zajedno sa efikasnom potrošnjom goriva naprednog hibridnog motora. Od početka razvijan kao hibridno vozilo njegov atraktivan i moderan dizajn pomoći će Niru da se istakne od konkurencije.

Platforma motora na kojoj je proizveden Niro razvijena je odvojeno od postojećih Kijinih modela i dizajnirana je da udovolji posebnim ekološki osveštenim tehnologijama i hibridnim motorima nove generacije. Hibridni pogon koji koristi Kia Niro sastavljen je od 1,6-litarskog GDI motora (direktno ubrizgavanje goriva), litijum-jonske polimer baterije, 32 kW električnog motora i 6-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom. Motor emituje samo 88 g/km emisija CO2 (kombinovano) i troši samo 3,8 litara goriva na 100 km vožnje.

Michael Cole, glavni izvršni direktor Kia Motors Europe rekao je: “Kia Niro nudi kupcima praktičnost krosovera koji ima moderan dizajn po kom je Kia poznata. Isto tako nudi novi efikasni hibridni motor koji omogućava niske troškove održavanja. Niro popunjava rupu koja je nastala na tržištu koje nije nudilo crossover sa niskim hibridnim emisijama, te samim time privlači širok raspon evropskih kupaca.“

Cole se nadovezao te rekao: “Prodaja hibridnih vozila se više nego udvostručila u Evropi kroz poslednjih pet godina i predviđanja su da će prodaja porasti na 700.000 prodatih hibridnih vozila u Evropi do 2020. godine. Niro će omogućiti Kiji da drži korak sa velikim zahtevima tržišta prema hibridnim vozilima te će nam pomoći da dostignemo svoj cilj u kome želimo da smanjimo prosečnu potrošnju goriva za 25% do 2020.godine.

Istaknuti dizajn crossovera za hibridno tržište automobila

Kia Niro otvara novo poglavlje u dizajnu Kijinih automobila do sada. Dizajn Nira vođen je iz Kijinih centara za dizajn koji se nalaze u Americi i Koreji, a ujedinjuje praktičnost i privlačni izgled crossovera sa glatkim aerodinamičnim izgledom i suptilno oblikovanim površinama.

Sa siluetom koja je inspirisana aerodinamičnim izgledom crossovera i suptilno oblikovanim površinama sa oštrim modernim linijama, Niro je prepoznatljiv Kijin model. Novi model predstavlja zadnju evoluciju Kijine prepoznatljive prednje rešetke u obliku tigrovog nosa, isto kao i karakteristično širok C stub i celi niz drugih prepoznatljivih dizajnerskih detalja.

Sa dizajnom poput pravog SUV-a, Nirov dizajn odlikuju glatke proporcije, dok široka karoserija prikazuje stabilnost. Izduženi poklopac motora, povišena svetla i povišena linija ramena vozila pokazuju atletski stav koji Niro predstavlja i jednu od glavnih razlika pomoću koje se ističe od drugih hibridnih automobila na tržištu. Silueta Nira blago se sužava prema zadnjem kraju vozila, te završava suptilnim spojlerom, povišenim svetlima te širim zadnjim branikom. Odličnim izgledom zadnjeg blatobrana Niro celokupno ostavlja odličan vizuelni utisak. Dizajnirana sa namerom da aerodinamične performanse budu na odličnoj razini, karoserija Nira pruža koeficijent otpora vazduha od samo 0,29 Cd što ga čini aerodinamičnijim od bilo kog hibridnog konkurenta. Njegov međuosovinski razmak među točakima (2.700 mm) i kratki prednji i zadnji kraj omogućavaju putnicima dobar prostor u enterijeru automobila.

Kia Niro zauzima novo mesto među postojećom paletom Kijinih modela. Niro je 4.355 mm dugačak, 1.805 mm širok i 1.535 mm visok, što ga čini manjim od novog Kia Sportagea, ali većim od cee’da te tako ulazi u segment u kome Kia pre nije bila prisutna.

Za Evropu, Kia Niro biće dostupan u deset različitih boja, a kupci će moći izabrati između 16“ i 18“ naplataka.

Moderna, horizontalna komandna tabla sa naglaskom na prostor u kabini

Enterijer u Niru kreiran je da ostavi utisak modernog dizajna i prostranosti, sa širokom komandnom tablom i definisanim horizontalnim linijama. Niro prati najnovije Kijine modele visokog kvaliteta, a mekani materijali prisutni su u celom enterijeru.

Čiste linije u kabini odvajaju različita područja komandne table, sa instrument tablom i HMI frontom koji se nalazi u istoj paraleli, ispod njih se nalazi čitav izbor komandi, koje uključuju grejanje, ventilaciju i sisteme za pomoć u vožnji. Horizontalni pregled komandne table pokazuje nam celu širinu kabine te donosi veći osećaj prostranosti, sa ergonomičnom centralnom konzolom koja je blago zakrenuta prema vozaču.

Kia Niro nudiće jednobojnu kabinu, a to je ili crna ili tamno siva, od materijala ćete moći odabrati samo tkaninu, kombinaciju tkanine i kože ili kožu u potpunosti.

CO2 emisije su 88 g/km, a potrošnja 3,8 l/100 km

niro 1

Tokom razvoja motora za Niro, inženjeri su dali sve od sebe kako bi učinili sve da motor ima najekonomičniju potrošnju goriva u celom crossover segmentu. Kia Niro kombinuje svoj primamljiv dizajn sa niskim emisijama i niskom potrošnjom goriva, te ima CO2 emisije od samo 88 g/km (kombinovano). Potrošnja goriva Nira iznosi 3,8 litara na 100 pređenih kilometara kada je opremljen sa naplatcima od 16“, dok sa 18“ naplatcima potrošnja iznosi 4,4 litara na 100 kilometara vožnje.

Kao hibridni model Kia Niro postiže rekordno niske emisije i impresivnu potrošnju goriva. Kijin 1,6-litarski benzinski GDI motor sa 105 konjskih snaga i 147 Nm obrtnog momenta deluje sa 32 kW snažnim električnim motorom kojeg pokreće 1.56 kW litijum jonska polimer baterija. Motori ukupno isporučuju 141 konjsku snagu koja se prenosi na podlogu uz pomoć efikasnog 6-stepenog prenosa sa dvostrukim kvačilom (6 DCT), sa maksimalnih 265 Nm obrtnog momenta dostupnog u prvoj brzini za odlučno početno ubrzanje.

Novi motor označava prvu kombinaciju Atkinsovog sagorevajućeg ciklusa koristeći EGR sistem za recirkulaciju izduvnih gasova i direktnim ubrizgavanjem goriva sa dužim hodom i manjim promerom cilindra. Efektivnost i emisije su dalje poboljšane uz pomoć Nirovog sistema za efikasno sagorevanje izduvnih gasova koji ubrzavaju grejanje tečnosti za hlađenje motora.

niro 2

Nirov menjač najnovija je verzija Kijinog 6-stepenog prenosa (6DCT) koji je razvijan na bazi novog 7-stepenog prenosa (7DCT), koji je razvijen za nedavno poboljšani Kia cee’d. Ovaj 6 DCT menjač je razvijen posebno za Niro, kako bi dostavio direktniji i bolji odaziv što čini vožnju zabavnijom nego sa klasičnim električnim prenosom. Nirov 6 DCT menjač menja brzine automatski, dok vozači koji preferiraju ručni prenos mogu staviti u Manual Sport mode što im dozvoljava ručno menjanje brzina.

6 DCT menjač koji koristi Niro redizajniran je kako bi smanjio dimenzije i težinu. Novi klizni ležajevi i ulje u menjaču sa niskom viskoznošću pomažu u laganom i tečnom menjanju brzina, pritom smanjujući buku.

Kia je izumila novi električni uređaj TMED (Transmission-Mounted Electric Device – radi se spojki između motora i elektromotora, ispred menjača) koji funkcioniše skladno sa hibridnim pogonom. TMED dopušta da oba motora zajedno rade kroz menjač sa minimalnim gubitkom energije. Ovo je drugačiji sistem od uobičajenog rada e-CVT hibridnog motora koji uobičajeno gubi određenu energiju. Ova vrsta korišćenja TMED-a dopušta hibridnom sistemu da pristupi direktno bateriji na većim brzinama, što rezultira boljim odazivom i ubrzanjem automobila pri većim brzinama.

niro 3

Napredna baterija koja čuva energiju

1,56 kWh litijumska baterija najlakša je i najefektivnija baterija koju je Kia do sada koristila, sa 50% većom količinom energije i 13% boljom energetskom efikasnošću od konkurencije. Sa težinom od 33 kg, baterija u Niru je snažnija i sama obnavlja električnu energiju pri usporavanju i kočenju.

Predvidljiv sistem asistencije koji maksimizira efektivnost u svim uslovima na putu

Novi sistem pomoći za ekološki način vožnje (Eco DAS) je trenutno u razvojnom procesu za evropsko tržište i biće dostupan kod Nira nešto kasnije. Eco DAS uključuje Coasting Guide Control (CGC) i Predictive Energy Control (PEC). Obe tehnologije smanjuju potrošnju goriva tako da predlažu kada pustiti gas ili kočiti.

CGC će vozaču dati signal kada je najbolje da pomeri nogu sa papučice gasa i lagano bez gasa dođe do krivine. Za to vreme baterija će se regenerisati dok motor usporava. Nakon što podesite svoju destinaciju na navigacionom uređaju sistem će prepoznati ograničenja brzine i putevima po kojima se krećete te će slati signale kada pomeriti nogu sa papučice gasa pomoću ikone vidljive na instrument tabli.

PEC koristi navigaciju i sisteme poput tempomata kako bi unapred odredio promene na putu (npr. uzbrdice i nizbrdice) i odredio kada su uslovi optimalni da bi se baterija mogla puniti u vožnji. Niro time predstavlja prvi sistem koji se prilagođava za uzbrdicu i nizbrdicu tokom vožnje.

Visoka stabilnost i aktivno upravljanje uz nezavisno oslanjanje

Kia Niro razvijan je poseban u odnosu na druge Kia modele, sa značajnim promenama na postojećoj platformi Kije. Ova platforma dizajnirana je da upotpuni posebne tehnologije hibridnog motora koje koristi Niro, dok njegov globalni razvoj i program procene osigurava kupcima vožnju bez problema, aktivno upravljanje automobilom i visoku stabilnost koja se očekuje od svih Kijinih modela danas.

Kia Niro opremljen je potpuno samostalnim MacPherson prednjim oslanjanjem, koji nudi precizno upravljanje, brz odaziv na svaku promenu smera i stabilnost pri velikim brzinama.

Niro isto tako ima potpuno samostalno zadnje oslanjanje koje rezultira ugodnom vožnjom u svim uslovima. Svaki zadnji točak apsorbuje rupe i neravnine na putu samostalno, dok pritom osigurava puno bolju stabilnost i agilnost od tradicionalnog oslanjanja i koji je čest u segmentu crossovera i hibridnih automobila.

Posebna pažnja posvećena je i kočnicama. Primenjujući naučene lekcije kroz razvoj dve generacije hibridne Optime kao i potpuno električnog Soul EV-a, Kijini inženjeri dizajnirali su Nirov sistem regeneracije pri kojem je kočenje i usporavanje konkretnije i linearnije te bez ikakvog hidrauličnog trenja.

niro 4

Niro takođe donosi elektronske sisteme pomoći pri vožnji, koji uključuje sistem kontrole stabilnosti vozila, koji pruža stabilnost i prijanjanje na putu u svim uslovima vožnje.

Manja buka i vibracije

Mnoge mere su preduzete kako bi se u Kiji Niro osigurala manja buka i vibracije. Konkretan izazov za Niro bio je da inženjeri nađu način da automobil ostane tih i prefinjen koliko god je to moguće.

Kao paralelni hibrid, bitno je da Niro ostane veran mirnom načinu vožnje koliko god je to moguće dok koristi 1,6-litarski benzinski GDI motor. Zato smo na novom modelu preduzeli mere koje smanjuju buku motora u kabini. One uključuju poseban asimetričan izgled motora koji onemogućava pomicanje motora izvan okvira te samim time pruža bolju izolaciju ispod poklopca motora i poseban akustični štit koji poboljšava zvuk motora.

Smanjiti buku koju automobil proizvodi na putu je bilo iznimno bitno kako bi inženjeri mogli smanjiti buku i vibracije u samoj kabini. Buka je smanjena na minimalni nivo i jednaka je na svakoj vrsti podloge pomoću zvučne izolacije u prednjem delu automobila. Dodatna izolacija primenjena je na A i B stubove, dok je zadnji blatobran čvršći kako bi smanjili zvuk i vibracije tokom vožnje.

Smanjeni otpor vetra jednako je važan, posebno pri većim brzinama. Zato Kia Niro koristi akustično vetrobransko staklo i „kapuljače“ na brisačima kako bi se smanjila vazdušna turbulencija na vetrobranskom staklu. Sa posebno dizajniranim bočnim ogledalima i pokrivanjem svih rupa poprečnih nosača na krovu pomoću kojeg se smanjuje buka vetra i „zviždanje“.

Praktičnost na crossover platformi u skladu sa hibridnim sistemom

Hibridni crossover Niro dizajniran je kako bi ponudio visok nivo praktičnosti i dimenzije enterijera u kojima se osećate udobno.

Dugačak međuosovinski razmak između točkova koji iznosi 2.700 mm doprinosi prostranosti putne kabine za sve putnike, sa 1.059 i 950 mm prostora za noge napred i nazad. Karoserija široka 1.805 pruža putnicima dovoljno mesta za ramena, konkretno 1.423 mm napred i 1.402 nazad. Prostor za glavu putnika je najveći u klasi, sa 1.018 mm napred i 993 nazad, čak više prostora nego neki SUV modeli iz većeg segmenta.

Za sve putnike Niro nudi povišene sedeće pozicije i viši sedeći pregled nego njegovi hibridni konkurenti, samim tim ulazak i izlazak je lakši i rezultat je opuštenija i ugodnija pozicija u vožnji.

Kako bi povećali prostor u kabini, Kijini inženjeri i dizajnerski tim stvorili su novi dizajn prednjih sedišta za Niro. Novo sedište je 1,3 kg lakše nego postojeća Kijina sedišta i dizajnirano je da apsorbuje veće količine vibracije sa većom gustoćom jastučića i čeličnim okvirima, koji doprinose smanjenju umora na dužim putovanjima. Novo profilisane opruge i jastučići kao rezultat daju bolju potporu u celokupnom sedištu. Platforma na kojoj je baziran Kia Niro napravljena je kako bi osigurala beskompromisno puno mesta u prtljažniku zbog lokacije baterijskog sklopa koji se nalazi ispod sedišta zadnje klupe. Niro nudi 427 litara prtljažnog prostora (sa prostorom za rezervnu gumu) uz to da baterija ne smeta prtljažniku i nema dodira sa njim. Baterija je locirana ispod zadnje klupe, ostvarujući maksimalan mogući prostor u prtljažniku s obzirom na celokupne dimenzije. Nirov prtljažnik je dovoljno velik da ispod stane ceo rezervni točak (pune veličine). Sa spuštenim zadnjim sedištima, prtljažni prostor raste na 1.425 litara. Rezervoark za gorivo nalazi se pored baterije sa kapacitetom od 45 litara.

Hibrid sa kapacitetom vuče do čak 1.300 kg

Niro je dostupan sa paketom za vuču koji je redak u hibridnom segmentu, a omogućuje vlasnicima da vuku teret težak i do 1.300 kg.

Kia Connected Services, Android Auto™ i Apple CarPlay™

Kako bi poboljšali udobnost i stvorili nove pogodnosti za kupce novi Kia Niro predstavlja brojne nove tehnologije.

U središtu komandne table je Kijin novi interfejs (HMI) i veliki 7.0“ ili 8.0“ displej sa mogućnosti korišćenja navigacije. Sistem podržava Bluetooth smartphone i audio povezanost, te digitalni radio (DAB), koji je dostupan na većini evropskih tržišta. Oba sistema su povezana sa audio sistemom od 6 zvučnika. Ljubitelji muzike mogu odabrati poseban novi audio sistem sa 8 JBL® zvučnika koji imaju moćnih 320 vati i eksterno pojačalo.

Novi Niro biće najnoviji model koji će imati Kia Connected Services, koje nudi proizvođač TomTom®. Novi paket povezivanja nudi vozaču veliki raspon novih informacija koje uključuju i saobraćajne novosti uživo, lokacije kamera za merenje brzine, lokalnih mesta koja bi Vas mogla zanimati i prognozu vremena. Automobili koji su opremljeni navigacijom Kia Connected Services usluge će imati dostupne besplatno 7 godina nakon kupovine automobila.

Niro je prvi Kijin model koji predstavlja Android Auto™, razvijen da radi sa Android mobilnim uređajima. Android Auto™ povezuje mobilni uređaj korisnika sa automobilom i omogućava mu pristup smartphone aplikacijama i funkcijama putem displeja u automobilu npr. pristupanje navigaciji Google Maps putem glasovnih komandi, sistem za bežično telefoniranje sa komandama na upravljaču i sistem prepoznavanja glasovnih komandi. Android Auto™ takođe dopušta korisniku da pušta muziku direktno sa Google Play Music™. U Niru sistem je dizajniran da maksimalno smanji mogućnost distrakcije i dopusti vozaču da ima ruke na upravljaču i pogled na putu sve vreme.

Apple CarPlay™ biti će dostupan za iPhone 5 ili novije uređaje. Apple CarPlay™ omogućiće glasovne komande kako bi kontrolisali mnoge funkcije telefona i njegove aplikacije poput Apple Maps, poziva i diktiranja teksta. Apple CarPlay™ isto pruža podršku za druge muzičke aplikacije, poput audio izdanja knjiga ili slušanja muzike sa određene aplikacije koju korisnik ima dostupnu na svom iPhone uređaju.

Niro prati trend sve većeg korišćenja smartphone uređaja stoga dolazi sa novim wireless punjačem za mobilne uređaje koji omogućava mobilnom telefonu da se puni dok se krećemo bez potrebe za uobičajenim povezivanjem putem kabla. Sa sistemom otkrivanja objekta 5W jak sistem za punjenje aktivira se kada je kompatibilan uređaj u pregradi za punjenje koje se nalazi na sredini centralen konzole. Kada izlazite iz automobila sistem Vas upozorava da ste ostavili mobilni uređaj na punjaču. Sistem prikazuje stanje baterije i ima sistem zaštite kako bi sprečio mogućnost pregrevanja.

Snažna čelična karoserija u kombinaciji sa aktivnom sigurnosnom tehnologijom

Niro nastavlja da pokazuje koliko Kia ima iskustva i znanja u razvijanju najsigurnijih automobila na putu, nudeći visoke standarde sigurnosti za putnike i mnoge sigurnosne sisteme za pešake. Niro je proizveden da zadovolji standarde nekih od najtežih i najzahtevnijih testova za sudare na svetu. Snažna karoserija i široka paleta sigurnosnih sistema, kao i jedna od najnovijih aktivnih sigurnosnih tehnologija i autonomnih sistema za izbegavanje sudara su sve aduti koji pomažu Niru da ostvari visoko zadate ciljeve.

Struktura Kije Niro je snažna, najvećim razlogom jer je proizvedena od naprednog čvrstog čelika (AHSS). Upravo zbog veće količine korišćenja ovog naprednog čvrstog čelika koji će pomoći Kiji da smanji prosečnu težinu automobila za 5% do 2020. godine, dok pritom poboljšava sigurnost.

53% karoserije je rađeno od čvrstog, ali lganog čelika, dok se aluminijum koristio za poklopac motora, zadnji deo automobila, manji deo prednjeg branika i nekoliko elemenata u samom podvozju automobila poput prednjih zglobova i zadnjih krakova kao i dela kočnica. Čak i pedala parkirne kočnice doprinosi smanjenu težine automobila zbog korišćenja posebne pojačane plastike sa vlaknima. Sve ove mere za smanjenje težine doprinose i sigurnosti i rekordno niskoj potrošnji goriva.

Čvršći čelik je takođe korišćen kako bi ojačao kabinu automobila, posebno A i B stubove, krovne nosače i blatobrane. Ovi materijali znače da Niro ima visok nivo krutosti svoje karoserije te efektivno raspoređuje silu udarca kroz celu karoseriju kako bi osigurao maksimalnu sigurnost za sve putnike.

Niro ima sedam vazdušnih jastuka za optimalnu pasivnu sigurnost putnika, sa vazdušnim jastukom za vozača i suvozača, vazdušnim jastukom za koljena vozača, prvim redom vazdušnih jastuka sa strane, prvim i drugim redom vazdušnih zavesa. ISOFIX dečja sedišta su sigurno smeštena kao standard u drugom redu kako bi osigurala bezbednost dece.

Niro je pokazao odlične rezultate na novim Euro NCAP testovima za bezbednosu tehnologiju koji analiziraju najnovije tehnologije za vozača koje su razvijene kako bi pomogle izbegavanju nesreće i ublažile posledice neposrednog sudara. Novim načinom bodovanja ostvario je 5 zvezdica sa dodatnom opremom i 4 zvezdice sa standardnom opremom.

Sistem kontrole stabilnosti vozila sa sigurnosnim dodacima (VSM), koji dolazi kao standard u svim novim Kia vozilima, obezbeđuje sigurnost u kočenju i krivinama pažljivo kontrolišući Sistem protiv proklizavanja (ESC). Ako sistem detektuje proklizavanje, VSM sistem pomaže vozaču da sigurno održi kontrolu nad svojim automobilom.

Dostupan sa naprednom DRIVE WISE pomoćnom tehnologijom

Niro se odlikuje naprednim sistemima asistencije vozaču, koji su deo Kijinog sigurnosnog sistema asistencije DRiVE WISE. Niro ima dostupne sledeće tehnologije:
• Sistem za kočenje u nuždi (AEB) sa zaštitom pešaka – otkriva pešake u blizini, koristeći radar i kameru kako bi otkrio potencijalne sudare sa drugim vozilima ili pešacima te pomaže automobilu da se u potpunosti zaustavi
• Napredni tempomat (SCC) – automatski prilagođava brzinu automobila kako bi ostao na sigurnoj udaljenosti od automobila ispred.
• Sistem upozorenja menjanja vozne trake (LDWS) – standard kod svih Nira u Evropi, šalje zvučno upozorenje kada vozač menja traku bez upotrebe pokazivača smera.
• Sistem za zadržavanje vozila unutar vozne trake (LKAS) – standard kod svih Nira. Pokazuje poziciju automobila u traci i automatski reaguje i ispravlja upravljač ako oseti da automobil skreće iz trake bez upaljenog pokazivača smera.
• Sistem za nadzor mrtvog ugla (BSD) – prati automobile iza Nira i vozača vizuelno upozorava kada mu automobil uđe u mrtav ugao.
• Sistem za pomoć pri vožnji unazad (RCTA) – upozorava na druge automobile koji prolaze iza Nira na parkiralištu pri vožnji unazad.

Kia teži smanjenju potrošnje goriva za 25% do 2020. godine u poređenju sa 2014.

Razvoj Nira na novoj platformi i sa novim hibridnim motorom pomoći će ostvarenju Kijine ambicije da postane novi vodeći brand u niskoj potrošnji goriva na tržištu do 2020. godine. U sledećih pet godina, Kia će proširiti svoju trenutnu paletu zelenih automobila sa 4 modela na čak 11, počevši sa hibridnim Nirom i Optimom plug-in hibrid.

Proširena ponuda automobila sa niskom potrošnjom doći će sa novim i boljim motorima, od hibridnih i plug-in hibridnih motora do potpuno električnih motora na baterije. Niro je među prvim Kijinim modelima koji su dizajnirani, razvijeni i proizvedeni po ovom planu.

Kao dodatna investicija u motore, do 2020. godine Kia će zameniti 7 od 10 trenutnih motora s novom generacijom benzinskih i dizel motora, pritom povećavajući broj motora sa turbopunjačima. U planu su menjači sa više brzina i većom efikasnošću, dok inženjeri u Kiji planiraju smanjiti prosečnu težinu automobila za 5% koristeći napredni snažni čelik u karoseriji automobila.

Početak prodaje u Srbiji
Novi Kia Niro, koji dolazi iz fabrike u Hwasungu u Koreji, narednih dana startuje sa prodajom u Srbiji. Kao svaka Kija do sada, Niro dolazi naše tržište sa jedinstvenom sedmogodišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).

POTPUNO NOVI KIA NIRO – TEHNIČKE SPECIFIKACIJE (EVROPA)

Karoserija i šasija
5 vrata, 5 sedišta u hibridnom crossoveru, jedinstvena karoserija rađena od čelika i aluminijuma. Benzinski 4-cilindrični motor koji radi paralelno sa hibridnim sistemom koji koristi prednji pogon sa 6-stepenim menjačom sa dvostrukim kvačilom.
Motori
1.6-litarski / 105 KS GDI
Tip DOHC, 4 cilindra u liniji
Kapacitet 1,6-litarski
Promer i hod 72.0 x 97.0
Odnos kompresije 13.0:1
Maksimalna snaga 105 KS (77 kW) pri 5,700 obrtaja
Najveći obrtni moment 147 Nm (108 lb ft) pri 4,000 obrtaja
Ventili 16 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje goriva
Emisijski razred Euro 6b

Baterija i električni motor
Tip baterije Litijum polimer
Napon 240 V
Energija 1.56 kWh
Najveća snaga (motor) 44 KS (32 kW) pri 1.798-2.500 obrtaja
Najveći obrtni moment 170 Nm pri 0-1,798 obrtaja

Kombinovani hibridni sistem
Maksimalna snaga 141 KS (104 kW) pri 5.700 obrtaja
Najveći obrtni moment 265 Nm pri 1,000-2.400 obrtaja

Mjenjač
6-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT)

Odnos brzina
1 3.867
2 2.217
3 1.371
4 0.930
5 0.956
6 0.767
Unazad 5.351
Final drive 4.438 (brzine 1-4)
3.227 (brzine 5-6, R)

Pogon
Pogon na prednje točkove

Oslanjanje i amortizeri
Napred Potpuno nezavisno oslanjanje sa MacPherson nogama, spiralnim oprugama, gasnim amortizerima i stabilizatorom protiv prevrtanja
Nazad Potpuno nezavisne dvostruke viljuške, spiralne opruge i gasni amortizeri sa stabilizatorom protiv prevrtanja

Upravljanje
Tip Električni servo volan
Okretanje upravljača 2,66
Radijus okretanja 5,3 metara

Kočnice
Napred 15-inčni ventilirajući diskovi
Nazad 14-inčni diskovi
Parkirna kočnica Aktiviranje ručne kočnice nogom

Točkovi i gume
Standardno Aluminijumske 16-inčne, 205/60 R16 gume
Opcija Aluminijumske 18-inčne, 225/45 R18 gume
Zamenski točak Set za krpljenje gume ili opcionalan rezervni točak

Dimenzije (mm)
Spoljne
Ukupna dužina 4.355 Ukupna širina* 1.805
Ukupna visina 1.535 Međuosovinski razmak 2.700
Prepust 870 Zadnji prepust 785
Udaljenost od tla 160
*bez retrovizora

Unutrašnje
1. red 2. red
Prostor za glavu 1.018 993
Prostor za noge 1.059 950
Prostor za ramena 1.423 1.402
Prostor za bokove 1.364 1.228

Zapremnina
Rezervoar za gorivo 45 litara
Prtljažnik (VDA) 427 litara

Masa (kg)
Masa bez vozača 1.425
Najveća dozv. masa 1.930
Masa kočenog priključka1.300*

Performanse
Najveća brzina (km/h) 162
0-100 km/h (sek.) 11.5

Potrošnja goriva (litara / 100 km)
16-inčni točkovi 18-inčni točkovi
Kombinovano 3,8 4,4
U naselju 3,8 4,4
Izvan naselja 3,9 4,5
CO2 (g/km) 88 101

Komentari su zatvoreni.