MENI

Favoriti na konferenciji uoči starta

Dončev vodeći posle četiri brzinca

19. 09. 2014. Comments (0) Views: 794 Autosport, Reli

Butulija otvorio 47. Srbija reli

Na Centralnom gradskom trgu u Užicu predsednik Auto-moto saveza Srbije (AMSS) gospodin Mirko Butulija uoči ceremonijalnog starta 47. Srbija relija, poželeo je svim takmičarima puno sreće i svečano otvorio naše najstarije i naprestižnije takmičenje. Na dvodnevnom takmičenju koje počinju sutra, nastupiće ukupno 21 posada.

Butulijastart

Ovogodišnje izdanje biće održano na zlatiborskim stazama Vrelo, Duboka i Lokva. Posle čina svečanog otvaranja u centru grada, nekoliko minuta pre 20.01 časova promoter trke Dušan Borković sa “nulom” prvi je prošao kroz start i tako otvorio ovogodišnji Srbija reli. Nakon starta promotera predvozača, sa užičkog centralnog trga ceremonijalno su prošli i ostali učesnici.

Oleksander Saliyk iz Ukrajine, pobednik Evropskog reli kupa koji pokušava da odbrani titulu prvaka Evrope nastupiće, prema prioritetu FIA, na prvom brzinskom ispitu sa startnim brojem 27. Pobednik prethodnog Srbija relija, Krum Dončev iz Bugarske poneće startni broj 1. i, kako je rekao na konferenciji, “napašće” Ukrajinca. Obojica će voziti Ford fiestu R5, a njihovu računicu može da pokvari naš Vladica Rabrenović, četvorostruki i aktuelni srpski šampion. On je umeren, ali ujedno i optimističan u prognozama pred naše najveće takmičenje: „Uvodni reli sezone, na Jahorini, odradio sam s novim suvozačem, u novom automobilu. Izgleda da na relacija automobil – suvozac – ja sve funkcioniše kako treba! Zato ćemo na 47. Srbija reliju ponovo voziti „škodu fabiju R2“.

IMG_3757

Na otvorenom AMS šampionatu Srbije učestvuju posade iz Ukrajine, Bugarske, Švedske, Slovenije, Htvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Reli se završava u nedelju 21. septembra, proglašenjem pobednika i dodelom nagrada i boduje se za Evropski reli trofej. Otvoreni šampionat organizuju AMSS i dva vodeća srpska kluba, beogradski „MM Power“ i „Užice Rally Team“. Igor Marković iz “MM Power kluba“ je ispred organizatora izrazio zadovoljstvo odzivom takmičara do sada, ali i činjenicom da se 47. Srbija reli vratio pod okrilje AMSS. Čeka nas 12 specijalnih ispita, sutra šest na tri lokacije i u nedelju takođe šest, na istim lokacijama samo u suprotnom smeru, što u Srbiji odavno nije bila praksa. Marković je u ime organizatora i rukovodstva trke, posebno direktora 47. Srbija relija gospodina Ivana Jevtića, uputio apel publici, sa molbom da obavezno poštuje obeležene izdvojene zone za publiku, koje se nalaze na potpuno bezbednim mestima. Ponašanje i organizacija publike tokom trajanja specijalnih ispita, značajno doprinosi oceni stranih posmatrača i sportske komisije, koja nam ubuduće može doneti i znatno veći koeficijent bodovanja, samim tim veću posetu učesnika domaće, strane publike kao i turista, preneo je Marković.

IMG_3756

Promoter relija je srpski as Dušan Borković, reprezentativac Srbije u Svetskom prvenstvu turističkih automobila (WTCC). Borković će i sutra kao predvozač otvoriti trku. Podsetimo da je na predstavljanju ovogodišnjeg Srbija relija u Beogradu 17.09. 2014. Borković najavio da će kao predvozač gledati da ne vozi previše brzo, ali da to ipak bude atraktivno za publiku, da će dobro odraditi “posao” i preneti stvarno stanje na putu posadama koje se takmiče posle njega.

Sve stručne službe na terenu su uključene radi bezbednosti takmičenja. Suglasnost za takmičenje dali su Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture. Na terenu će dežurati ekipe hitne pomoći, vatrogasci, kao i šlep službe AMSS. Na konferenciji u Užicu je saopšteno da će celokupne troškove takmičenja snositi AMSS i AMS Osiguranje jer je, kako su preneli organizatori, dosadašnja partnerska saradnja sa MUP-om Srbije prerasla u komercijalni odnos.

IMG_3754

Na ovom reliju učestvovaće i Yovana Jovanović i Nataša Tunguz, jedina srpska ženska posada. Kroz razgovor o uspesima i planovima u automobilskom sportu, kojim se za sada u većini bave muškarci, Jovanovićeva je obećala i da će 47. Srpski reli voziti bez straha od muške konkurencije i od ove godine u crvenom Citroenu C2 R2 MAX.

AMSS

Komentari su zatvoreni.