MENI

KIA u maju postavlja novi rekord

Multitalentovan: novi Mercedes-Benz GLA

4. 06. 2014. Comments (0) Views: 999 Industrija, Mercedes-Benz

Nova Mercedes-Benz C-Klasa

Štutgart – potpuno nova C-Klasa najavljuje novo poglavlje u priči o uspehu Mercedes-Benz-a postavljajući nove standarde u premijum srednjoj klasi vozila. Zahvaljujući inteligentnom dizajnerskom konceptu kojim je smanjena masa vozila za do 100 kilograma, izuzetnoj aerodinamičnosti i novim, ekonomičnim motorima, C-Klasa postavlja nove standarde u svojoj klasi. Brojni sistemi za pomoć tokom vožnje pružaju bezbednost najvišeg stepena, dok novo oslanjanje, po izboru sa vazdušnim oprugama, obezbeđuje uzoran komfor tokom vožnje i okretnost vozila pri upravljanju. Kada je reč o izgledu, nova C-Klasa je usvojila progresivan pristup sa jasnim, a ipak emotivnim dizajnom i vrhunskim enterijerom. Brojne inovacije i detalji u unutrašnjosti naglašavaju energičan komfor limuzine uz prefinjen sportski duh. Sve u svemu, izražajan kvalitet nove C‑Klase budi osećaj “podizanja putovanja na viši nivo”.

mercedes-clasa-c-10

C-Klasa je najprodavaniji serijski model Mercedes-Benz-a. Prethodni model, lansiran 2007. godine je prodat u 2.4 miliona primeraka. Nova C-Klasa nudi  senzualan, jasan dizajn uz brojne tehničke inovacije,  sveobuhvatnu paletu standardne opreme, potrošnju goriva za primer uz uzornu emisiju izduvnih gasova. Rezultat toga je značajna dodata vrednost, dugoročna ušteda koja se ogleda u manjem porezu na motorna vozila i uštedi na benzinskim stanicama.

 

„Mercedes u svom najboljem izdanju – to je nova C-Klasa. Na mnogim poljima uspostavlja nove standarde u segmentu vozila srednje klase“ izjavio je prof. dr Thomas Weber, član Upravnog odbora Daimler AG, odgovoran za istraživanje i razvoj Mercedes-Benz Cars. „Odlikuje je emotivan, a ipak jasan dizajn koji zaokružuje visoko-kvalitetna, moderna unutrašnjost. Efikasna konstrukcija visokih performansi predstavlja osnov za visoke standarde uživanja u vožnji.“

 

Ola Källenius, podpredsednik sektora za prodaju i marketing Mercedes-Benz Cars, dodaje: „Nova C-Klasa je slika i prilika beskompromisne Mercedes-Benz tvrdnje „Najbolje ili ništa“. Tvrdnju nepogrešivo opravdava jedan pogled na našu limuzinu jer odaje utisak vozila više klase. Siguran sam da će naše kupce oduševiti vrhunska okretnost i prvoklasan izgled nove C-Klase.“

 

Zbog veće prosečne visine ljudi i C-Klasa je porasla. U odnosu na prethodni model međuosovinsko rastojanje je povećano za 80 mm (2840 mm), vozilo je duže za 95 mm (4686 mm) i šire za 40 mm (1810 mm). U dodatnom prostoru najviše uživaju putnici u zadnjem delu vozila budući da imaju veći komfor tokom vožnje. Nova C-Klasa je prevazišla svog prethodnika i u pogledu zapremnine prtljažnika koji sada ima zapreminu od 480 litara (u skladu sa ISO 3832).

mercedes-clasa-c-1

Senzualna jednostavnost i čiste forme

 

Nova C-Klasa vizuelno predstavlja hrabar iskorak u odnosu na svog prethodnika. Upečatljiv, dinamičan dizajn odiše senzualnom čistotom i budi emocije. Moderna estetika je bila izvor inspiracije za nove kombinacije linija i površina limuzine čija harmoničnost i dinamičnost izazivaju trenutni efekat. Dizajneri su osmislili minimalističke, čiste forme koje naglašavaju njenu inteligentnu tehnologiju i inženjering. Jasno definisane površine, gotovo zategnute, daju joj moderan, emotivan karakter. Precizne linije i izvajane površine stvaraju efekat smenjivanja svetlosti i senke.

 

Kao što Gorden Wagener, podpredsednik Design Daimler AG primećuje: „Nova
C-Klasa svojim savremenim dizajnerskim izrazom oslikava strast prema automobilizmu. Napredni, emotivni detalji naglašavaju revolucionarni dizajn nove C-Klase otkrivajući senzualnu jednostavnost. Nova C-Klasa tumači savremen luksuz na sasvim nov način.

 

Kada je pogledamo sa strane uočićemo produžen poklopac motora, putničku kabinu pomerenu unazad, kratke prepuste koji jasno definišu klasične, dobro izbalansirane proporcije Mercedes-Benz limuzine. Veliki točkovi naglašavaju zadnji deo vozila odajući sportski karakter sa stilom.

 

Odlučite se za jedno od dva dostupna lica: sportsko, sa zvezdom postavljenom po sredini ili EXCLUSIVE, sa klasičnom maskom hladnjaka liimuzine i Mercedes zvezdom na poklopcu motora. Optimizujte Cd tako što ćete sasvim zatvoriti lamele maske hladnjaka i naglasite status prefinjene limuzine i njenu besprekornu samouverenost.

 

Standardna oprema nove C-Klase su H7 halogena svetla. Pored standardnih svetala dostupne su dve varijante štedljivih LED svetala: statičan sistem svetala i dinamična verzija sa „LED Intelligent Light System“. Karakterističan noćni izgled nove C-Klase omogućava lako prepoznavanje po mraku. Zadnja svetlosna grupa i svetlo sistema za kočenje odlikuje LED tehnologija za sve varijante svetala.

mercedes-clasa-c-5

Prvoklasna unutrašnjost sa prefinjenim detaljima

 

Dizajneri Mercedes-Benz-a su stilizovali unutrašnjost do nivoa koji se retko sreće i kod vozila viših kategorija. Ovo se odnosi na brižljiv izbor prvoklasnih materijala prijatnih na dodir kao i na preciznost izrade detalja. Unutrašnjost je slika i prilika novog dizajnerskog izraza koji predstavlja savršenu kombinaciju senzualnosti i čistih linija sa dinamičnim sportskim duhom doprinoseći osećaju kvaliteta u unutrašnjosti.

 

Novina u ovoj klasi vozila je što vozač i suvozač uživaju u prostranosti i luksuzu diskretnog, modernog ruha nove C-Klase i atmosferi koja budi prijatan osećaj. Kada se udobno smestite u sedište C-Klase osećaćete se kao da ste iz ekonomske prešli u biznis klasu aviona.

 

Dizajn unutrašnjosti pokazuje nov, smeo pristup Mercedes-Benz-a.
Dizajneri su savršeno uklopili arhitekturu Mercedes-Benz sportskog automobila sa potpuno novom centralnom konzolom neprekidnih linija. Kod vozila sa automatskim menjačem, velika, jednodelna centralna konzola je elegantno zaokružena od centralnih otvora za ventilaciju do oslonca za ruke. Tečne, čiste linije stvaraju osećaj otvorenog prostora doprinoseći modernom izgledu uzbudljive jasnoće.

 

Kod vozila sa manuelnim menjačem centralna konzola je blago nagnuta. Krase je dva zasebna elementa intarzije koji obezbeđuju dovoljno prostora za ergonomski hod ručice menjača.

 

Centralno postavljen samostojeći displej duž centralne konzole odmah privlači pogled – dijagonala od 17.78 cm (7 inča) ili 21.33 cm (8.4 inča) ukoliko je vozilo opremljeno COMAND Online sistemom.

 

Pet okruglih otvora za ventilaciju doprinose sportskom izgledu glavne table. Njihov metalni izgled stvara očaravajući, opipljiv kontrast u odnosu na topao utisak kojim zrače ostali materijali – drvo na centralnoj konzoli ili koža na glavnoj tabli. „Unapređenje“ je dosledno primenjeno i na komande. Sve tastere krasi visok kvalitet i trodimenzionalni, jasan dizajn primeren luksuznim vozilima.

mercedes-clasa-c-4

Inovativan ekran osetljiv na dodir – touchpad na osloncu za ruke, iznad komandnog kotura na centralnom tunelu predstavlja dodatno unapređenje. Razvijen je unutar Mercedes-Benz-a. Kao i pametni telefoni, omogućava veoma jednostavno, intuitivno rukovanje svim osnovnim funkcijama dodirom prsta. Pomoću touchpad je moguć unos slova, brojeva i posebnih karaktera ispisanih rukopisom na svim jezicima. Korisnik dobija jasne povratne informacije tokom rukovanja kontrolnom površinom, veoma pogodne za istinski intuitivno rukovanje.

 

Head-up displej je još jedna od novina C-Klase. Kao kod mlaznog aviona, važne informacije se prikazuju unutar vidnog polja vozača, na vetrobranskom staklu, što omogućava izuzetnu čitljivost i usredsređenost na vožnju. Sistem pruža informacije o brzini vozila, ograničenju brzine, uputstvima sistema za navigaciju i obaveštenja DISTRONIC PLUS sistema.

 

Pored standardne opreme tri različite linije dizajna za spoljašnjost i unutrašnjost omogućavaju dodatnu individualizaciju. Linija opreme AVANTGARDE C-Klasi daje sportsku notu, linija EXCLUSIVE naglašava prefinjenost i savremen luksuz, dok AMG linija naglašava odlučan sportski karakter.

 

Snažna, a ipak lagana karoserija

 

Karoserija nove C-Klase predstavlja inovativan osnov za smanjenje mase, izuzetnu čvrstinu i odličnu upravljivost u kombinaciji sa optimalnim stepenom buke i vibracija uz visok stepen bezbednosti u slučaju nezgode. Zahvaljujući inovativnoj, laganoj konstrukciji, hibridna aluminijumska karoserija je za 70 kg lakša od konvencionalne čelične karoserije. Ukupna masa vozila je tako smanjena za približno 100 kilograma. Kao takva, nova C-Klasa vodi na „listi najlakših“ u svom segmentu. Sve to rezultira brojnim prednostima: lagana konstrukcija nove C-Klase smanjuje potrošnju goriva za do 20 procenata uz očuvanje svih performansi, uz istovremeno niži centar gravitacije, što zauzvrat omogućava primetnu okkretnost prilikom upravljanja i sportski način vožnje.

 

Mercedes-Benz je smanjenje mase postigao primenom različitih mera koje podrazumevaju sasvim nov strukturni dizajn i upotrebu aluminijuma u neuobičajenom procentu za vozila serijske proizvodnje. Udeo aluminijuma je povećan u poređenju sa čuvenim predhodnikom sa nešto manje od 10 procenata na gotovo 50.

 

U skladu sa Mercedes-Benz tradicijom, karoserija je osmišljena tako da predstavlja uzor u pogledu bezbednosti u slučaju nezgode. Vozilo je usled toga u skladu ne samo sa svim važećim nacionalnim zakonskim propisima, već i sa zahtevima svoje klase.  Ispunjava daleko strože interne Mercedes-Benz standarde bezbednosti koji se zasnivaju na onom što se stvarno dešava tokom nezgoda.

 

Srž čitavog koncepta predstavlja putnička kabina izuzetne čvrstine. Kombinacijom aluminijumskih odlivaka sa materijalima izuzetne čvrstine kabina je okružena namenski konstruisanim, testiranim zonama deformacija koje obezbeđuju maksimalnu bezbednost putnicima optimizacijom putanje sile. Spoljašnja obloga se sastoji gotovo isključivo od aluminijuma čineći na taj način zaštitnu opnu oko karoserije.

 

Lider na polju aerodinamičnosti i tihog rada

 

Nizak koeficijent otpora je od presudnog značaja za postizanje izuzetne efikasnosti. Pri brzini koja je neznatno manja od 70 km/h, koeficijent aerodinamičnog otpora premašuje zbir svih drugih faktora otpora pri vožnji. Kao takav, otpor predstavlja najznačajniji parameter u naporu da se smanji potoršnja goriva i emisija CO2. Sa koeficijentom aerodinamičnog otpora vrednost od Cd 0.24 modela C 220 BlueTEC ECO, nova limuzina C-Klase postavlja nove standarde u segmentu vozila srednje klase. Nivo buke vetra, inače veoma nizak i kod prethodnih generacija C-Klase, je dodatno snižen.

 

Inženjeri su posvetili značajnu pažnju optimizaciji drugih potencijalnih izvora ometanja koji mogu nepovoljno da utiču na blagostanje putnika i koncentraciju vozača iako ih oni ne mogu svesno uočiti. NVH (buka, vibracije, grubost) je tehnički termin koji se koristi za pomenute faktore. Stručnjaci su optimizovali karakteristike buke unutrašnje ventilacije, električnih prozora, funkcije podešavanja sedišta i zvuka koji nastaje aktiviranjem drugih funkcija. Zbog svega toga nova C-Klasa zauzima lidersku poziciju u svom segmentu.

 

Izuzetno niske vrednosti emisije CO2 sa novim manjim motorom na dizel gorivo

 

Moćni i efikasni motori na benzin i dizel gorivo, opremljeni ECO start/stop funkcijom, u skladu sa Euro 6 standardom emisije izduvnih gasova se staraju za živahne performanse i izuzetno uživanje u vožnji. Smanjuju potoršnju goriva za do 20 procenata u poređenju sa prethodnim modelom.

 

Prilikom lanisranja na tržište biće dostupne tri varijante motora – motor na dizel gorivo kod modela C 220 BlueTEC i dva modela sa motorom na benzin C 180 i C 200:

 

Model

Radna zapremina

cc

kW/KS

 

Nm

0-100 km/h

po sek.

l/100 km

CO2

g/km

Klasa efikasnosti

C 220 BlueTEC

2143

125/170

400

8.1

4.0

103

A+

C 180

1595

115/156

250

8.2

5.0

116

A

C 200

1991

135/184

300

7.5

5.3

123

B

 

Ubrzo nakon puštanja na tržište, Mercedes-Benz je spreman da značajno proširi ponudu modela. Biće dostupan nov, manji motor na dizel gorivo sa radnom zapreminom od 1.6 litara. Smanjena masa, kompaktan dizajn i manja potrošnja goriva su neke od njegovih najznačajnijih odlika. U zavisnosti od konfiguracije, jednostepeni superpunjač sa četiri cilindra isporučuje 85 ili 100 kW (115 ili 136 KS) sa radnom zapreminom od 1598 cc uz 280 odnosno 320 Nm obrtnog momenta. Sistem Common rail direktnog ubrizgavanja radi pod maksimalnim pritiskom od 1600 bara. U pogledu emisije CO2 pomenuti motor novu C-Klasu lansira na liderski položaj u okviru svog segmenta.

 

Pored novog manjeg motora na dizel gorivo, unapređen, proveren 2.2-litarski četvorocilindrični motor na dizel gorivo će biti dostupan u nekoliko varijanti snage. Motor na dizel gorivo će obuhvatati raspon snage od 85 kW (115 KS) do 150 kW (204 KS). Na zahtev će biti dostupan C 220 BlueTEC sa snagom od 125 kW (170 KS) kao BlueEFFICIENCY Edition. Svi motori na dizel gorivo nove C-Klase su opremljeni poznatom SCR tehnologijom (selektivna katalitička redukcija) koju odlikuje izuzetno ekološka vožnja i koja se stara da modeli C-Klase sa motorima na dizel gorivo pripadaju A klasi ekfikasnosti, odnosno u najvećem broju slučajeva klasi A+.

 

BlueDIRECT motori na benzin sa trećom generacijom sistema za direktno ubrizgavanje

 

Takođe će biti dostupno pet četvorocilindričnih motora na benzin snage od 115 do 175 kW (od 156 do 238 KS). Među njima je i poseban C 180 ECO Edition model koji pripada klasi efikasnosti A u BlueEFFICIENCY Edition izvedbi. Naknadno će uslediti šestocilindrični motor na benzin sa 245 kW (333 KS).

 

BlueDIRECT četvorosilindrični motori na benzin C-Klase predstavljaju kombinaciju spontanog odziva sa uzornom isporukom snage visoke efikasnosti i najboljim performansama u svojoj klasi u pogledu emisije izduvnih gasova. Da bi to ostvario, Mercedes-Benz je preneo BlueDIRECT tehnologiju motora V6 i V8 na četvorocilindrični motor. Mercedes-Benz je kao prvi proizvođač u automobilskoj industriji uveo u serijsku proizvodnju sistem za direktno ubrizgavanje sa raspršujuće vođenim sagorevanjem. Koristi postupak višestrukog ubrizgavanja čiju preciznost kontroliše elektronski sistem. Treća generacija tehnologije direktnog ubrizgavanja je dopunjena „brzim višestrukim ubrizgavanjem „.

 

Hibridno vozilo sa četvorocilindričnim motorom na dizel gorivo i motorom na benzin

 

Kao kod S i E-Klase, Mercedes-Benz će ponuditi motor na dizel gorivo u kombinaciji sa hibridnim modulom. Model C 300 BlueTEC HYBRID sa četvorocilindričnim motorom na dizel gorivo i kompaktnim električnim motorom proizvodi snagu od 150 + 20 kW (204 + 27 KS) i troši samo 3.9 litara dizel goriva na 100 km/h u NEDC kombinovanom ciklusu (približni podaci). Budući, izuzetno ekonomičan hibridni modul koji će naknadno biti pušten u prodaju će raspolagati vrhunskom plug-in tehnologijom.

 

Optimizovan agregat za prenos snage

 

U zavisnosti od snage motora, za četvorocilindrične motore nove C-Klase Mercedes-Benz nudi dva nova manuelna menjača sa 6 stepeni prenosa  koji se izdvajaju, pre svega, zbog unapređene lakoće promene stepena prenosa, veće preciznosti i harmoničnog sleda stepena prenosa. Glatku, automatsku promenu stepena omogućava 7G-TRONIC PLUS automatski menjač, koji je dodatno unapređen radi povećanja zaštite životne sredine i uživanja u vožnji.

 

Stalni pogon na sva četiri točka – 4MATIC poboljšava prijanjanje i stabilnost vozila istovremeno naglašavajući njegov prefinjen sportski duh.

 

Oslanjanje – sportsko, a ipak tako komforno

 

Oslanjanje kod nove C-Klase predstavlja novinu. Omogućava okretno i agilno upravljanje koje na krivudavim putevima vožnju čini veoma ugodnom pružajući istovremeno najviši nivo komfora kod vozila u ovom segmentu.

 

Novo-dizajnirana prednja osovina sa 4 spone igra najznačajniju ulogu u pogledu okretnosti vozila. Zahvaljujući tome prednje nezavisno oslanjanje je u potpunosti odvojeno od opružne noge. Usled toga, povoljna kinematika osovine omogućava bolje prijanjanje uz povećanu bočnu stabilnost. Oslanjanje je osetljivije na pokrete upravljača i omogućava sportsku, okretnu vožnju. Optimizovano nezavisno oslanjanje zadnje osovine sa više spona, koncept sa 5 spona, obezbeđuje nenadmašan položaj točkova i vrhunsku pravolinijsku stabilnost.

 

Nova Limuzina C-Klase je standardno opremljena čeličnim oslanjanjem. Dostupne su tri verzije DIRECT CONTROL oslanjanja sa selektivnim sistemom prigušenja u kombinaciji sa sledećim oslanjanjima:

 

 • komforno oslanjanje
 • komforno Avantgarde oslanjanjem sa sportskim karakteristikama
 • sportsko oslanjanje spušteno za 15 milimetara

 

Po prvi put, u ovoj kategoriji vozila, vazdušno oslanjanje

 

Alternativno, nova C-Klasa je prvo vozilo u ovom segmentu koje može biti opremljeno vazdušnim oslanjanjem (AIRMATIC) na prednjim i zadnjim osovinama. Zahvaljujući elektronski kontrolisanom, varijabilnom sistemu prigušenja na prednjoj i zadnjoj osovini, čak i kada je vozilo opterećeno omogućava izvanredno prijanjanje na kolovoz i odlične karakteristike vibracije pneumatika. Pomoću AGILITY SELECT tastera vozač je u mogućnosti da izabere različita podešavanja: „Comfort“, „ECO“, „Sport“ i „Sport+“. Dodatna „Individual“ opcija omogućava vozačima da konfigurišu oslanjanje vozila. Za optimalan komfor, čak i kada je vozilo opterećeno AIRMATIC raspolaže sistemom samokontrole nivoa vozila.

 

Deo standardne opreme nove C-Klase je i električna parkirna kočnica. Pomenuta kočnica automatski popušta kada vozač prekine parkiranje i namerava da pokrene vozilo.

 

Upravljač sa sportskim karakterom

 

Svi modeli porodice C-Klase će standardno biti opremljeni elektromehaničkim Direct Steer – sistemom direktnog upravljanja. Pomenuti sistem predstavlja kombinaciju parametarskog servo upravljanja sa varijabilnim prenosnim odnosom u zavisnosti od ugla zakretanja. Servo upravljanje omogućava prenosnik sa zupčastom letvom.  Pokreće se u skladu sa potrebom i doprinosi efikasnosti.

 

Mercedes-Benz Intelligent Drive: inteligentan automobil

 

Proklamovan Mercedes-Benz cilj je da najviši stepen bezbednosti bude svima na raspolaganju. Zbog toga je nova C-Klasa opremljena gotovo svim novim sistemima za pomoć tokom vožnje i brojnim unapređenim funkcijama koje su tek pre nekoliko meseci premijerno predstavljene u S i E-Klasi. Sistemi za pomoć tokom vožnje unapređuju i komfor i bezbednost. Mercedes-Benz to naziva Intelligent Drive.

 

Nova C-Klasa obiluje brojnim inovativnim sistemima bezbednosti putnika i sistemima za bezbednu vožnju. Deo standardne opreme je ATTENTION ASSIST – sistem za prepoznavanje zamora vozača, koji upozorava vozača u slučaju gubitka koncentracije i zamora. Na auto-putu, pod uslovom da je vozilo opremljeno COMAND sistemom, navigacioni sistem ukazuje na odmorišta i mesta za zaustavljanje. Nivo osetljivosti ATTENTION ASSIST sistema je moguće podesiti. Sistem je takođe u mogućnosti da obavesti vozača na izdvojenom prikazu na instrument tabli o stepenu zamora i koliko je vremena proteklo od poslednje pauze.

 

Pored adaptivnog Brake Assist sistema, koji vas štiti u slučaju sudara pri brzini već od 7 km/h, standardna oprema, COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS – sistem za prevenciju od sudara sada raspolaže novom funkcijom: u slučaju opasnosti od sudara i izostanka reakcije vozača, sistem je u mogućnosti da automatski koči pri brzini do 200 km/h, smanjujući na taj način ozbiljnost udara usporavanjem ili zaustavljanjem vozila. Pri brzini od 50 km/h sistem je takođe u mogućnosti da koči ukoliko uoči nepokretna vozila, a pri brzini od 40 km/h je u mogućnosti da spreči udar u zadnji kraj vozila koje je ispred vas.

Kao deo dodatne opreme dostupni su novi sistemi za pomoć tokom vožnje kao i brojne unapređene funkcije predstavljene u novoj S i E-Klasi. Kombinujući podatke različitih sistema davača koji su sastavni deo Intelligent Drive koncepta bezbednost i komfor su značajno unapređeni:

 

 • DISTRONIC PLUS sa Steering Assist i integrisanim Stop&Go Pilot  je polu-automatski pomoćnik za saobraćajnu gužvu koji je pri brzini manjoj od 60 km/h u mogućnosti da prati vozilo ispred vas čak i kada su oznake za kolovoznu traku nejasne ili ih nema starajući se za bezbedan protok saobraćaja.

 

 • BAS PLUS Brake Assist sistem je sada u mogućnosti da uoči poprečni saobraćaj i da u skladu sa tim pojača silu kočenja ukoliko je sila kočenja nedovoljna; PRE-SAFE® kočnica uočava nepokretna vozila i pešake. Automatski koči u slučaju izostanka reakcije vozača, sprečavajući na taj način nezgode pri brzini do 50 km/h ili ublažavajući posledice nezgoda pri brzini do 72 km/h. U vožnji, PRE-SAFE® kočnica pruža pomoć u skladu sa pomenutim načinom rada u rasponu brzine od 7 do 200 km/h.
 • Unapređen Active Lane Keeping Assist – aktivan sistem za prepoznavanje kolovozne trake, u slučaju opasnosti od sudara, kočenjem sa jedne strane vozila onemogućava neželjeno napuštanje kolovozne trake na kolovozu sa isprekidanom linijom, npr. ukoliko pretičete velikom brzinom, paralelno vozite ili kada vam vozila dolaze u susret.

 

Vozilo takođe raspolaže i sledećim sistemima za pomoć tokom vožnje

 

 • Active Parking Assist – aktivna pomoć pri parkiranju, omogućava automatsko parkiranje sa aktivnim upravljanjem i kontrolom kočenja na paralelnim ili uzdužno postavljenim parking mestima,
 • Kamera sa prikazom od 360 stepeni, omogućava prikaz vozila iz različitih perspektiva, uključujući pogled na vozilo i njegovo okruženje iz ptičje perspektive,
 • Traffic Sign Assist – sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova sa Wrong-Way Alert – sistemom za upozoravanje na pogrešan smer, upozorava vozača na ograničenje brzine, zabranu preticanja i obavezan smer kretanja,
 • Adaptive Highbeam Assist Plus, sistem adaptivnih dugih svetala omogućava da su duga svetla neprestano upaljena budući da ne zaslepljuju vozače koji vam dolaze u susret.

 

Vazdušni jastuci za povećanu bezbednost

 

Pored sigurnosnih pojaseva sa vezom u tri tačke sa pirotehničkim zatezačem i graničnicima sile zatezanja za vozača, suvozača i putnike na spoljnim sedištima u zadnjem delu vozila, brojni vazdušni jastuci štite putnike u vozilu od nezgoda. Vozilo je opremljeno i sledećim vazdušnim jastucima:

 

 • vazdušni jastuk za predeo stomaka za vozača i suvozača,
 • novo-razvijene vazdušne zavese,
 • bočni vazdušni jastuci na spoljnim sedištima u zadnjem delu vozila,
 • vazdušni jastuk za kolena vozača.

 

Sedište suvozača je moguće opremiti sistemom za automatsko prepoznavanje sedišta za dete koji je sada umesto odašiljačem opremljeno podlogom osetljivom na težinu usled čega ga je moguće koristiti sa svim sedištima za decu. Vazdušni jastuk se automatski deaktivira kada postavite sedište za dete ili se aktivira kada ga izvadite.

 

Klima uređaj: signali iz svemira

 

Mercedes-Benz je sistematično dodatno unapredio sistem klima uređaja u novoj C-Klasi. Posebnu pažnju smo posvetili unapređenju rukovanja, performansi, efikasnosti i kvalitetu vazduha. Nova C-Klasa je jedino vozilo u svom segment koje je u mogućnosti da putem satelitske navigacije prepozna ulazak u tunel. Na osnovu podataka sa karte sistema za navigaciju i GPS podataka sistem automatski zatvara otvor za dovod vazduha i pokreće unutrašnje kruženje vazduha kada vozilo uđe u tunel. Kada izađe iz tunela, dovod za vazduh se otvara.

 

Nov detalj koji doprinosi dobrom osećaju je AIR-BALANCE paket sa raspršivačem osveživača prostora, jonizatorom i unapređenom filtracijom u odnosu na filtraciju dostupnu kod standardnih modela.

 

Zadivljujući infotainment

 

Potpuno nova generacija multimedije u novoj C-Klasi omogućava intuitivno rukovanje koje karakteriše usavršena animacija i vizuelni efekti koji prikazuju sve funkcije na jasan i veoma privlačan način. Nova C-Klasa je takođe opremljena jedinstvenim Frontbass sistemom. Pomenuti, avangardni akustični sistem koristi prostor u poprečnim i bočnim nosačima karoserije kao rezonantnu kutiju za bas zvučnike da dočara zvuk gotovo nalik koncertnoj dvorani. Burmester® surround sound sistem je dostupan kao dodatna oprema.

 

Sistem za navigaciju svoj sadržaj prikazuje na interaktivan način. Jedna od njegovih odlika je i animiran kompas, „Drive Show“ sa informacijama koje nalikuju prikazu u avionu i prikaz Google Maps na glavnoj jedinici. Sistem za navigaciju je u mogućnosti da pruži pouzdanije saobraćajne informacije, u realnom vremenu ukoliko ih prima posredstvom interneta putem „Live Traffic Information“ servisa.

 

Internet i različiti izvori podataka su već dostupni u osnovnoj verziji

 

Sve što je neophodno da bi sistem Audio 20 mogao da se poveže na internet je mobilni telefon sa Bluetooth® funkcijom i opcijom za prenos podataka. Pretraživanje internet je omogućeno bez ograničenja kada vozilo stoji. Ukoliko je vozilo u pokretu, Mercedes-Benz aplikacije poput Weather, GoogleTM Local Search sa StreetView i Panoramio, Destination/Route Download i Facebook su dostupne.

 

Preslušavanje audio i video sadržaja je moguće sa različitih izvora, npr. putem Bluetooth®, sa Apple iPod® i iPhone®, sa SD kartice, USB ili CD/DVD (sa Audio 20 CD ili boljim i pomoću COMAND Online).

 

COMAND Online sa hotspot funkcijom

 

Ne samo da COMAND Online ima veći displej sa rezolucijom od
960 x 540 piksela sa staklom koje se koristi na poznatim uređajima kao što su iPhone® ili iPad već takođe omogućava, na primer, digitalni TV / radio prijem, uz brojne druge funkcije uključujući brzu hard-disk navigaciju, automatsko izbegavanje saobraćajnih zastoja putem ažuriranih i preciznih „Live Traffic Information“ saobraćajnih podataka, integrisanu WLAN hotspot funkciju i sistem  glasovnih komandi – LINGUATRONIC.

 

Telefonija putem Bluetooth® u standardnoj opremi

 

Osnovni Audio 20 sistem kao i Audio 20 CD i COMAND Online pružaju mogućnost telefonije u standardnoj opremi povezivanjem mobilnog telefona u vozilu putem standardizovanog Bluetooth® interfejsa.

 

 

Dostupna za poručivanje odmah

 

Novu Limuzinu C-Klase je moguće odmah poručiti kod ovlašćenog Mercedes-Benz dilera. Na tržište će najpre biti pušteni model C 220 BlueTEC po početnoj ceni od 35,304 eura, C 180 po ceni od 30,912 eura, C 200 od 32,748 eura i (cene se odnose na Srbiju i obuhvataju 20% PDV-a).

Brošura Nove C klase

Komentari su zatvoreni.