MENI

Sagmajster u skladu sa startnim brojem

Sagmajster briljirao u Bačkoj Topoli

10. 04. 2014. Comments (0) Views: 799 Motociklizam

Sagmajster ispunio očekivanja na reliju u Abu Dabiju

Posle pet dana i više od 1.300 kilometara specijalnih brzinskih ispita po pustinji oko grada Live u Emiratima završen je reli za Svetski šampionat. U vrlo uzbudljivoj i neizvesnoj završnici u konkurenciji motociklista slavio je Portugalac Paulo Gonkavles ispred Španca Marka Kome, dok je jedini predstavnik Srbije Gabor Sagmajster zahtevno takmičenje završio na 14. mestu.

Gabiuakciji

– Čim sam video listu prijavljenih takmičara za ovogodišnje takmičenje u Abu Dabiju znao sam da će biti teško ponoviti prošlogodišnji rezultat, tačnije 11. mesto. Završiti među prvih 15 vozača na svetu, smatram da je uspeh vredan pomena, a moram naglasiti da sam i te kako zadovoljan 14. pozicijom i mogu reći da sam u potpunosti ispunio očekivanja – rekao je Gabor Sagmajster.

Iz dana u dan organizator se trudio da iz takmičara izvuče maksimum na specijalnim brzinskim ispitima, kako bi pobednik bio što neizvesniji, a trijumf vredniji. Više stotina kilometara po dinama tokom jednog dana i najspremenije vozača iscrpljivalo je do maksimuma, plus što je temepratura vazduha kako je odmicalo takmičenje sve više rasla.

– Od pet dana, najteže mi je bilo trećeg i četvrtog kada sam više puta morao da stanem, kako bih savlado mučnine i mogao da nastavim takmičenje. Mogu reći i da sam pogrešio sa izborom opreme, jakna mi je praktično bila preteška, ali sada je lako kada sam stigao do cilja. Prilikom padova, ni jedna deo opreme nije višak, kad treba da vas sačuva od povreda. Vozio sam mudro i vodio računa da sačuvam snagu do kraja svakog specijalnog ispita. Bilo je trenutaka kada sam mislio da nikad nećeu ugledati cilj, ali kada bih se vratio u kamp i malo odmorio, opet bih se odobrovoljio i skoro sa nestrpljenjem isčekivao start narednog dana. Bilo je i padova, što je sastavni deo takmičenja, na sreću bez posledica po mene i motor, sa kojim sa posebno zadovoljan jer mu je ovo treće takmičenje u Abu Dabiju, plus tri Dakara – dodao je Sagmajster.

Gabimotokrosstart

Odličan rezultat osvajanjem petog mesta ostvario je Miran Stanovnik iz Slovenije, klupski kolega Sagmajstera na Dakaru. Najbrži na kvadovima bio je Poljak Rafal Sonik. Prvo mesto u konkurenciji automobilsita pripalo je Rusu Vladimiru Vasiljevu za volanom minija, dok je drugi Poljak Adam Mališ u tojoti višestruki šampion u ski skokovima.

NEZGRAPAN A BRZ

Portugalaca Paula Gonkalvesa ljubitelji Dakara se sigurno sećaju jer na nesebičan način pomogao Francuzu Sirilu Despreu da se izvuče iz novolje, da bi ga isti ostavio na cedilu kada mu je bila potrebna pomoć. Vrhunac malera za nezgrapnog, ali silno simpatičnog omalenog vozača bio je, kada mu je izgoreo motor.
Strpljivo i krajnje profesionalno čekao je Gonkalves svoju šansu tokom relija, da bi je iskoristi finalnog dana. Posle četvrtog specijalnog ispita kasnio je za Komom 91 sekundu, da bi na petom specijalu nadoknadio vreme i povećao prednost za 20 sekundi što je bilo dovoljno za trijumf.

Gonkalves

– Gonkavles je ozbiljno dobar vozač, a u prilog tvrdnji govori činjenica da je nosio startni broj 1. Zahvaljujući moto kros startu na četvrtom brzincu vozio sam upored sa njim do cilja i mogu reći da ima nevorovatno dobru tehniku napadanja dina i da je ozbiljno brzo. Na pravcima sam bio brži, ali kada dođu uzvišenja od peska, on to tako mekano i sa lakoćom radi, da je to za poštovanje – prokomentarisao je Stanovnik.

Komentari su zatvoreni.