MENI

Branko Antić šampionski na Horgošu

Sagmajster junior „sredio“ nogu na tenisu

27. 02. 2014. Comments (0) Views: 477 Brzinski, Motociklizam

Ponikve na donjoj granici prihvatljivog

Zbog hroničnog nedostatka „igrališta“ za takmičare u brzinskom motociklizmu, isti su primorani da se trkaju u improvizovanim uslovima, najčešće na aerodromskim pistama. No, kako se pomenute privode nekim drugim namenama, tako za veselo društvo više nema slobodnih termina, pa su upućeni da traže nove lokacije, čak i do donje granice prihvatljivog.

Ponikve

Ponikve nekadašnji vojni aerodrom na jedno 30 kilometara od Užica, od pre nekog vremena moguće je da koriste i civili, drugim rečima da na istom organizuju razne manifestacije, na primer i takmičenje u brzinskom motociklizmu za Otvoreni šampionat Srbije. Tim povodom nekoliko takmičara i sportskih funkcionera proveli su nekoliko sati na pomenutoj lokaciji, kako bi došli do spoznaje šta je sve potrebno da se uradi, kako organizovali trku.

– Pošto je Nenad Stojanović najbliži, bilo je logično da on dođe sa motorom, kako bi isti vozio, a mi vršili korekcije. U pitanju je jednostavna staza koja nije tehnička zahtevna za vožnju i mogu reći bezbedna, ali je na donjoj granici prihvatljivog. To govorim na osnovu iskustva, jer sam vozio na raznim improvizovanim stazama, ali i na motodromima, tako da vrlo dobro znam šta pričam – rekao je Miloš Milovanović, aktuelni šampion Srbije u klasi 1000 štok sport.

CvrlenaPonikvama

Šta je sve neophodno da se uradi u narednom periodu, vezano za postavljanje staze?

– Svestan sam činjenice da je u pitanju improvizacija i da je zbog toga potrebno dodatno povesti računa, o svim detaljima, a posebno o bezbednosti kako takmičara, tako i publike. Potrebno je još nekoliko puta otići na stazu kako bi smo je konfigurisali, a kad sledeći put budemo išli poteraću i ja motor. Realno je da staza ima 10 krivina, ali glavni problem je u dugačkim pravcima, koje moramo da regulišemo šikanama, kako bi smo usporili takmičare. E, tu nastaje dodatni problem, jer su odlazni i dolazni pravac, kritično blizu u slučaju da neko od takmičara padne i da motor krene da nekontrolisano da klizi po stazi, lako može da preseče putanju vozaču koji dolazi iz suprotnog pravca, a to je onda ozbiljan problem. Sa pravim zaprekama, sve se da obezbediti, tako da na Ponikvama ima dovoljno posla i verujem da ćemo naći način da na pisti organizujemo takmičenje – jasan je Milovanović.

Ponikve1

Pored Milovanovića i Stojanovića u svojstvu takmičara bilu su još Branislav Jovanović i Marko Rakić, dok je Goran Lovrić kao predsednik komisije za brzinski motociklizam bio u svojstvu sportskog funkcionera. Za dve nedelje najavljen je novi odlazak na Ponikve, ali ovoga puta u trajanju od dva dana.

Ponikve2

Po svemu sudeći za naredno „testiranje“ avio piste biće potrebno nekoliko boca spreja, gomila čunjeva, a možda i prikolica puna bala slame, kako bi se sve regularno i vidljivo obeležilo, tačnjije konfigurisalo!!!

Komentari su zatvoreni.