MENI

Ford otkriva novi Mustang za Evropu

Crni oldtajmer akumulator u originalom dizajnu

11. 12. 2013. Comments (0) Views: 1415 Industrija, Peugeot

Izbor za Eko automobil godine

Metro Market, specijalizovano preduzeće koje se bavi tržišnim komunikacijama u oblasti automobilizma, osnovano 1991. godine, ove godine po dvanaesti put za redom organizuje izbor za automobil godine putem Interneta. Prateći razvoj automobilske industrije i trend zaštite životne sredine, ove godine po treći put, između automobila kandidata biće proglašen automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO automobil godine u Srbiji.

NetAuto-02

Danas je tim povodom u salonu Peugeot, jer je aktuelni EKO auto 2013 njihov model 208 1.4 e-HDI, održana promocija novog ciklusa ocenjivanja za dodelu priznanja automobilu sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu. Gostima i novinarima obratili su se ispred domaćina, Verano Motorsa, Milan Vukasović, izvršni direktor, u ime žirija Dušan Stokić, sekretar u Privrednoj komori Srbije i Zlatko Mitić ispred organizacionog odbora ovih akcija. Prisutne su pozdravili, podržavajući ovakve aktivnosti koje afirmišu zaštitu okoline, ali i automobilsku industriju i Rade Ostojić u ime Ministarstva za energetiku i Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila.

Ovogodišnji ciklus ocenjivanja za dodelu priznanja automobilu sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS – Centrom za motorna vozila i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova.

Namera nam je da izborom nekog od takvih “zelenih” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine, afirmišemo ovaj trend i naglasimo u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila. Značaj sektora zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži državama-članicama Evropske unije.

Kao i prethodnih godina, posetioci specijalizovanog automobilskog web portala www.netauto.rs, prema sopstvenim kriterijumima glasaće za automobile koji su se pojavili u ovoj godini. Glasanje se sprovodi od početka decembra ove godine do 31. januara 2013. godine, po principu jedna e-mail adresa – jedan glas. Podršku pružaju, omogućujući da se preko njih glasa i najposećeniji automobilski sajtovi u Srbiji: www.automagazin.rs, www.autoportal.rs, www.autoblog.rs, www.superauto.rs, … kao i specijalizovane TV emisije: Auto TV Edition, ABS Show, Auto fleš, Auto sprint, Auto-moto-magazin, Fokusauto i Mobil auto.

Kao prateću manifestaciju, koja automobilima i završnoj ceremoniji dodele nagrade daje posebnu dimenziju, deseti put za redom organizujemo i izbor za Miss NetAuto u saradanji sa Supermarket Concept Store.

U konkurenciji se nalazi 21 novi model automobila iz ovogodišnje produkcije: Audi A3 Limousine, BMW 3 Gran Turismo, Chevrolet Trax, Citroen C4 Picasso, Dacia Logan MCV, Fiat 500L Living, Honda Civic Tourer, Hyunda i10, Kia Pro-Cee’d, Mazda3, Mercedes CLA, Nissan Note, Opel Insignia, Peugeot 308, Renault Captur, Seat Leon, Subaru Forester, Suzuki Swift, Škoda Octavia, Toyota Corolla i Volvo S60.

Titulu su od 2002. godine do sada osvajali Volkswagen Polo (NetAuto 2003), Citroen C2 (2004), Opel Astra (2005), Renault Clio III (2006), Dodge Caliber (2007), Renault Laguna III (2008), Toyota Avensis (2009.) Volkswagen Polo (2010), Citroen DS3 (2011), Subaru XV (2012) i Mercedes-Benz A Klase (2013).

Tutula EKO automobil godine u Srbiji 2012. godine pripala je Hondi Civic 5D I-DTEC, a za 2013. godinu laureat je Peugeot 208 1.4 e-HDI.

NetAuto-01

Na osnovu Pravilnika i precizno utvrđenih kriterijuma odluku koji automobil ima najbolje performanse u odnosu na životnu sredinu doneće nezavisni stučni žiri:

mr Dušan Stokić, Privredna komora Srbije
dr Demir Hadžić, Ministarstvo za saobraćaj
Rade Ostojić, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine
Miloš Petrović, Srpska asocijacija uvoznika automobila i delova
Milan Božić, AMSS – Centar za motorna vozila
mr Dragana Petrović, Victoria Consulting
Zlatko Mitić, Metro Market.

Predstavnicima autorizovanih zastupnika marki čiji modeli osvoj titulu EKO automobil 2014. godine u Srbiji i NetAuto 2014 biće uručene statue, autorski rad Radoša Radenkovića, akademskog vajara iz Beograda.

Svečana dodela priznanja održaće se početkom iduće godine.

Komentari su zatvoreni.