MENI

„Zimska obuća“ za Suzuki po povoljnim cenama

Posebni uslovi kupovine Suzuki automobila

16. 10. 2013. Comments (0) Views: 1274 Industrija, Subaru

Subaru predstavio novu generaciju sistema „aj sajt“

Proizvođač automobila Subaru, kompanija „Fudži teška industrija“ iz Japana, razvila je sledeću generaciju sistema aktivne bezbednosti „aj sajt“ koji će rasteretiti vozača i povećati sigurnost vožnje. Sistem stereo kamera potpuno je promenjen u odnosu na prethodnu verziju „aj sajta“ i znatno je unapređena preciznost prepoznavanja, a dodate su i kontrole za pomoć kod upravljanja.

EyeSight warning system XVH1331s

Nova generacija „aj sajta“ implementira unapređeni sistem kamera koji podrazumeva tehnologiju percepcije boja i kombinuje je sa 40% povećanim uglom i daljinom na kojoj se uočavaju objekti čime se značajno povećava preciznost i polje prepoznavanja kočionih svetala ili saobraćajnih semafora. Ovim promenama značajno su poboljšane osnovne funkcije „aj sajta“ da izbegava sudare, smanjuje posledice kolizije i smanji psiho-fizički zamor vozača.

Nova opcija „aktivni sistem praćenja saobraćajne linije“ ima dve funkcije. Jedna je „praćenje linije“ koja prepoznaje linije sa obe strane i uz pomoć kontrole upravljača drži vozilo u sredini saobraćajne trake. Druga opcija je „sprečavanje napuštanja saobraćajne trake“ koja primenjuje silu na upravljač kako bi sprečila njegovo okretanje i zadržavanje u traci čime pomaže vozaču i opušta ga. Dodatno, sa stereo kamerom za prepoznavanje boja „aj sajt“ uočava stop-svetla vozila ispred i aktivira „kontrolu krstarenja“ čime još ranije usporava vozilo nego što bi to vozač učinio.

Subaru EyeSight26b_s

Dosadašnji „aj sajt“ sistem koristio je samo stereo kamere da meri udaljenost i prepoznaje objekte. Baš kao što i sam vozač upija informacije vizuelno, on prepoznaje stvari kao što su druga vozila, pešaci, bicikli, motocikli, saobraćajne linije i, naravno, kontroliše vozilo. Štaviše, sistem uključuje i mnoge druge funkcije koje pomažu vozaču, kao što je „kontrola kočenja pre sudara“ koja usporava ili automatski potpuno ukoči vozilo.

Sa pristupačnom cenom od 100.000 japanskih jena bez poreza (oko 750 evra) „aj sajt“ je vrlo popularan među kupcima pa ukupna prodaja vozila sa ugrađenim ovim sistemom u Japanu prelazi 150.000 jedinica. Sve nabrojane funkcije nove genaracije sistema „aj sajt“ biće na raspolaganju kupcima novih automobila koji će krenuti u prodaju u Japanu 2014. godine, a postepeno će se ugrađivati i u sve ostale modele Subarua.

Komentari su zatvoreni.