MENI
PREDSTAVNIK BUGARSKE Krum Dončev

Kod Škrnjića muštuluk reli kup Balkana

NAJZAHTEVNIJA AUTO DISCIPLINA Reli posada URT

Potpisan ugovor o saradnji SAS i HAKS

STARA LJUBAV Micubiši lanser

26. 02. 2013. Comments (0) Views: 1171 Autosport, Intervju

Dijamantska kaciga kruna jubileja

Malo ljubitelja auto sporta u Srbiji i regionu zna, da je Dragan Simić 12 godina duže u karateu, nego u auto sportu. Istočnjačku disciplinu apsolvirao je davnih dana, kada je postao vlasnik crnog pojasa, a prvu četvrtinu stoleća u auto sportu krunisao je Dijamantskom kacigom, najvrednijim priznanjem Sportskog auto karting saveza Srbije.

STARA LJUBAV Micubiši lanser – Nisam jurio titule, prosto su same dolazile, a ja sam jedino želeo da se što više i kvalitetnije trkam. Auto sport jedino treba na takav način doživeti. Svaki trud se isplati kada se maksimalno i iskreno predate sportu brzina na četiri točka. Vrhunski pripremljen automobil je pola posla na putu do uspeha, neophodno je da imate i kvalitetnu konkurenciji, kako bi ste napredovali. Verujem u brojeve i smatram da nije slučajnost zašto sam za 25 godina bavljenja auto sportom, zaslužio Dijamantsku kacigu – rekao je Dragan Simić.

Kada smo već kod govora brojki, Simić je prvi put učestvovao na auto trci, sada već daleke 1987. godine, a prvu Zlatnu kacigu osvojio je 2007.

– Posle prve titule šampiona Zlatna kaciga mnogo znači, ali ništa ne može da se meri sa osvojenim devetim mestom na prvaoj trci koju sam vozio na Beranovcu kod Kraljeva 1987. godine. Takmičio sam se popularnim fićom koji je bio pripremljen za reli disciplinu, na kružnoj stazi. Na treningu sam osvojio 19. mesto, za one koji znaju kako izgleda startna rešteka na Beranovcu, jano im je da sam praktično bio u krivini i da nisam mogao da vidim semafor, kao i ostali oko mene. Jednostavno gledaš onog ispred sebe i startuješ, kada on krene, a propusna moć staze je 25. automobila, znači ima ih još iza mene. U tom trenutku ravno uspehu bilo je završitu trku, a ja sam bio i u plasamanu jer je 9. mesto donosilo bodove. Vrhunac svega bio je, kada sam pročitao svoje ime u Automagazinu nekoliko dana kasnije – veli Simić.

Okušao se u svim diciplinama auto sporta u raznim trkačkim spravama. Krug i brdo voli, ali reli je njegova najveća ljubav. Menjao je klase i automobile u potrazi za što jačom konkurencijom.

– Stalni uslov koji sam postavljao pred sebe je da imam što kvalitetniju konkurenciju. Najdraži konkurenti na kružnim stazama definitivno su mi Nebojša Boban Atancković, Pavle Paja Komnenović i Vitomir Susi Cvetić. Na kružnoj trci svako od nas maksimalno se trka sa dva do tri takmičara za jednu poziciju, tačnije vodeću. Istina je da se tokom trke i ostali bore jednakim žarom za svako mestu u plasmanu koje donosi bodove, ali jurnjava na vodćem mestu ili za vodećim u nameri da ga obiđete, to je nešto posebno. Na brdskoj trci se borite protiv štoperice, a reli je vrhunska disciplina. Ona „uzima“ najviše, čitavog vozača, zato je najviše i volim – jasan je Simić.

Za vrhunske rezultate po Simiću neophodno je da se ispune tri uslova, ali smatra da svako ko se pojavi na trci u bilo kojoj disciplini hrabar je čovek.

– Osnov za uspeh u auto sport nimalo nije jedonostavan. Bitno je i te kako da imate dobar, konkurentan auto, drugo da znate da vozite, što se svakako podrazumeva, ali i treći uslov možda je i najbitniji, da imate sreće. Sve ostalo dolazi samo po sebi. Dobar auto i vrhunska tehnika, nisu dovoljni bez faktora sreće, što u prilog tvrdnji najbolje govori praksa sa staza, kako domaćih tako i internacionalnih. Mnogi vrhunski takmičari ostajali su bez pobeda na trci, titula na kraju sezone, samo zato što nisu imali sreće da sa vrhunskim automobilom stignu dao cilja, a na kraju se ipak samo to računa. Kako je ovo pre svega opasan i skup sport, svako ko se pojavi na trci u bilo kojoj disciplini po meni je hrabar čovek. Onog trenutka kada startujete vi trpite stalni rizik od izletanje, prevrtanja i da ne kažem još čega još. Kada takmičar prebrodi strah tada postaje šampion – slovi prvi čovek ASK Balkan.

Šampionska titula ima trajnu vrednost i nemerljiva je količina uloženog truda, znoja, napora i naravno novca.

– O Dijamantskoj kacigi nisam razmišljao, ali kada je krenulo, rekoh zašto da ne. Po meni mnogo je bitnije kada se domognete šampionske titule, to je trajna vrednost, to vam niko ne može oduzeti. Nije mi bitan broj i jedna je nemerljiva, jer ponoviću ovo je pre svega izuzetno opasan i skup sport, tako da sam time mislim sve rekao.

Drag Simić je i prvi čovek ASK Balkan, kluba koji je organizovao mnoga takmičenja, ali i iznedrio mnogo šampiona.

– Mnogo takmičara iz mog kluba postali su šampioni, a ja sam se trudio da im pomognem da nađu način kako da se domognu prvog mesta. Da je svako od njih znao da vozi to se podrazumevalo, u pitanju su bile finese, moj pomoć se ogledala u činjenici da sam im sugerisao da izaberu odgovarajuću disciplinu. Po nekad sam takmičar nije u stanju sam da proceni da li mu više odgovara brdo, reli ili krug – zaključio je Simić.

U aktulenoj sezoni Simić sebe vidi na brdu i reliju u micubiši lanseru na trkama za Centralnoevropsku zonu (CEZ).

– Na domaćoj sceni došlo je do pada kvaliteta takmičenja, tako da ne čudi činjenica da takmičari lago odlaze, a još uvek imamo najjači nacionalni šampionat u okruženju. Shodno tome u aktuelnoj sezoni imam nameru da se takmičim u okviru Centralnoevropske zone na brdskim stazama i reliju u micubiši lanseru. Pre svega i više od svega želim da vozim maksimalno u nacionalnom šampionatu, koji bi pre svega trebalo da bude „jak“ kako bih što spremniji, odnosno bolji bio za konkurenciju „napolju“.

CENI KONKURENCIJU Simić sa sinom na pobedničkom podijumu

Komentari su zatvoreni.