MENI
LJUBITELJI JEEPA

Kompresor Italauto otvorila Jeep Alfa Lancia Fiat premium brend...

POBEDNIK Pežo 208

Pežo 208 EKO auto 2013

26. 12. 2012. Comments (0) Views: 413 Industrija, Sajam

Više od pola veka međunarodnog Salona automobila

Bilo je situacija, kada nije bilo Salona automobila na Beogradskom sajmu. Kako je krenulo poslednjih nekoliko dana da se piše i priča, zahavljujući slobodnom tumačenju i onom starom dobrom „rekla, kazala“, mnogi su s ezabrinuli da či će biti održan 51. Međunarodni Salon automobila u Beogradu. Da bi razvejali sumnje, kao nikada do sada dva meseca ranije održana je konferencija za novinare, kako bi isti ljubiteljima automobila, preneli radosnu vest.

sve-je-dogovoreno– Sajam automobila organizujemo punim kapacitetima, po uobičajenoj koncepciji, uz učešće svih najvećih proizvođača i uvoznika motornih vozila, kao i predstavnika pratećih industrija. Sve probleme, koji su postojali u ovoj oblasti uspeli smo da prevaziđemo zajedno sa našim partnerima – Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova, Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije i novim generalnim sponzorom – Kompanijom DDOR iz Novog Sada. Očekujemo i uobičajeni broj posetilaca, oko 130 hiljada, koji će moći da vide najnovije modele automobila prikazane u Parizu, kao i novitete koji će stići direktno sa Sajma automobila u Ženevi, koji se održava samo nekoliko dana ranije.

O teškom stanju u automobilskoj industriji i traženju pomoći i podrške od države, govorio je Miroslav Matović, predsednik UO Udruženja proizvođača drumskih vozila Srbije:

-Broj novih i polovnih vozila prvi put registrovanih u Srbiji u 2011. godini bio je 32,7 odsto manji u odnosu na 2010. godinu. Situacija je bila još lošija kod teretnih vozila, kojih je bilo manje čak 40,7 odsto. Svesni smo da će sledeća godina takođe biti teška, tako da smo od svih državnih organa i institucija zatražili pomoć, moglo bi se reći moralnu. Veoma nam je značajna promocija i podsećanje na značaj automobilske i ostalih pratećih industrija za privredu zemlje, a tu pomoć smo tražili od predsednika, premijera, nekoliko ministarstava i privrednih komora. U ovim teškim uslovima poslovanja i od novinara očekujemo pomoć u medijskoj kampanji.

O naporima da se Sajam automobila održi govorio je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova:

– Direktno ili preko distributera u Srbiji okupljamo više od 30 svetskih brendova, ali prošle godine nije bilo ekonomski opravdano preduzimati bilo kakve aktivnosti, pa ni organizovati Sajam automobila. Sa „Beogradskim sajmom“ imamo odlične partnerske odnose i nije nam bilo u interesu da ostanemo bez licence za održavanje ove manifestacije. O značaju ovog tržišta govori i podatak da Beograđani samo par dana posle ženevske publike vide sve nove modele. Netačno je da smo imali problem sa Sajmom oko cene prostora, jer samo petina ukupne sume potrebne za sajamski nastup predstavlja sajamske izlagačke troškove. Napominjući da su kupci automobila na Sajmu navikli na senzacionalne popuste i odlične uslove, a da takva prodaja više nije moguća, Miloš Petrović je rekao da predstavnici automobilskog sektora traže i nude rešenja i u ovakvim uslovima. Uz zaključak da je  neuporedivo veći broj uvezenih polovnih od novih automobila i da prosečan Srbin nema novca za novi auto, Asocijacija je rešenje pronašla u dorađenom „sistemu staro za novo“.

– Za celokupnu našu privredu je, svakako, veoma važno da se na ulicama nađe što veći broj automobila. Od prodaje automobila ima korist i država i osiguravajuće i lizing kuće i banke. Ekonomska situacija je teška, ali važno je da se nešto pokrene i moramo da verujemo da će biti bolje.

Novi generalni sponzor Sajma automobila je DDOR Novi Sad. Trogodišnje strateško partnerstvo sa „Beogradskim sajmom“ najavila je Snežana Rožnov, direktorka marketinga, a prave informacije i odlične uslove osiguranja obećao je Siniša Pratljačić, direktor beogradske filijale DDOR-a.

Komentari su zatvoreni.