MENI
VODEĆI U KLASAMA 1 I 2 Milan Nikiolić

Pretposlednji okršaj u zujalicama

STARA LJUBAV ZABORAVA NEMA Milan Markov Metalni

Markov odmah u bodovima za podijum

VESELO OKOLO PREPREKE Kartingaši na delu u šikani

4. 09. 2012. Comments (0) Views: 439 Karting

Izazov improvizovane šikane

Posle dvomesečne letnje pauze, minulog vikenda na kartodromu na Ada Huji, nastavljen je KAL šampionat petim takmičarskim danom. Mali odziv vozača zbog aktuelnih godišnjih odmora, iznedrio je ideju da se pokuša nešto što bi uvelo inventivnost i povećalo trkačku dinamičnost u nastavku sezone.

 VESELO OKOLO PREPREKE Kartingaši na delu u šikani Ideja je bila da se „usporavanjem“ najdužeg pravca ne dozvoliti da vozači u nešto jačim kartinzima olako pretiču one u slabijim. Želja je bila da se spreči preticanje koje nastaje korišćenjem isključivo prednosti u snazi motora, te da do izražaja dođu spretnost i trkačka veština. Tako je na startno-ciljnom pravcu improvizovana šikana, koja je na iznenadjenje svih prisutnih upravo dala ono što se i priželjkivalo.

Takmičari su pre starta dobili priliku da testiraju novu šikanu u projektom predviđenom, ali i u kontra pravcu. Utisci vozača su bili pozitivni, jer su se na ovaj način u dobroj meri smanjile razlike kartinga prilikom ubrzanja i postizanja krajnje brzine, što je ranije naročito bilo izraženo na ovom delu staze. Šta više, ishod je bio takav da su se učesnici i organizatori saglasili da ovaj „eksperiment“ treba nastaviti i koristiti u nastavku sezone.

Što se samog šampionata tiče, favoriti su opravdali očekivanja. Po jednu pobedu zabeležili su Zoran Ćalić (u prvoj) i Nebojša Prokić (u drugoj trci) i tako zadržali vodeće pozicije na tabeli u klasi sprint. U klasi hobi su takođe lideri Nikolaj Stushnov i Vladan Kolarić postavili nabolje rezultate i učvrstili se na čelu tabele. Po prvi put je u KAL učestvovao Ivan Gošić, gost iz Novog Sada, koji na premijeri nije imao sreće prilikom žreba kartinga, tako da je borbu za visok plasman odložio do narednog takmičarskog dana.
Naredni, šesti po redu, takmičarski dan zakazan je za 16. septembar, kada će se na novopostavljenoj konfiguraciji vozači boriti za nove bodove u šampionatu.

Komentari su zatvoreni.