MENI
Press auto slalom 2019

Marija Simić i Nevena Kostadinović pobednice „Pres slalom Srbija...

Neca Jovanović Jeselo Sport stil I mesto

Jovanović slavio u Jesolu

RNB i AK Galax

26. 03. 2019. Comments (0) Views: 1446 Autosport, Brdske trke, FIA CEZ, FIA CEZ, Kružne trke

RNB i Uroš Brkić u pohodu na evropske kružne i brdske staze

Tokom trajanja 54. Međunarodnog salona automobila u prestonom gradu Srbije, pod kupolama Beogradskog sajmu održana je konferencija za novinare povodom planova Auto Kluba Galax (AK Galax) kako na evropskim tako i na domaćim brdskim i kružnim stazama. Velikom broju novinara u ime rafinerije nafte Beograd (RNB) koja je generalni pokrovitelj auto kluba Galax, obratili su se Igor Petković i Stevan Gasenberger, takmičar AK Galax i aktuelni vicešampion Srbije u automobilizmu Uroš Brkić.

Prvo se prisutnim novinarima obratio generalni direktor Rafinerije nafte Beograd g. Igor Petković:

– RNB sa svojim brendom Galax već decenijama podržava auto sport. Osim što se timski pojavljujemo na sajmovima i auto trkama, od privatizacije pre tri godine, RNB stručni tim razvio je oko 40 novih proizvoda, uglavnom čistu sintetiku. Sirovine najvišeg kvaliteta nabavljaju se iz inostranstva, kako bi se pratio korak sa najmodernijim svetskim tehnologijama i ekološkim standardima. Pored toga, Galax brend širi svoje učešće na tržistu, kako domaćem tako i stranom. Otvorena su nova tržišta u Africi i Aziji. RNB trenutno nastupa na jednom od najvećih internacionalnih sajmova, Interlubric, u Kini. Opšte je poznato da se Rafinerija Beograd tradicionalno posvećuje zaštitom čovekove okoline – bavi se reciklažom zauljenih bačava i rerafinacojom rabljenih ulja, a u toku je i instalacija novog postrojenja koji će na ekonomski efikasniji naćin reciklirati bazno ulje. Pored ovoga ulazu se značajna sredstva u sferi dizajna, logistike i prozivodnje – istakališta, nova ergonomicnija ambalaža, prilagođena efikasnijem paletiranju.

Zatim se nadovezao menadžer primene g. Stevan Gasenberger:

– Pored već poznatog dokazanog ulja Racing 10W-40, nastupom na novim tržištima naša služba Razvoja u sopstvenoj sertifikovanoj laboratoriji unapredila je postojeće i razvila nove proizvode prilagođene tim tržištima, a izdvojili bismo posebno ulja najvišeg kvaliteta, koja zadovoljavaju potrebe trkačkih automobila: Racing sae 0W-30 i Racing 0W-40. Uz to razvili smo čitav spetktar ulja za potrebe putničkog, teretnog, hidrauličnog, brodskog programa, kao i nove rashladne tečnosti (antifrize) – Korsantine. Posedujemo apruvele svetskih proizvođača motora, kao što su Mercedes, MAN, VW, Volvo…. Direktono smo dokazani u auto sportu kroz rezultate postignute na auto trkama, jer takmičari našeg kluba u kontinuitetu koriste Galax motorna ulja Racing.

Takmičar AK Galax i aktuelni vicešampion Srbije Uroš Brkić najavio je uspehe i u sledećoj sezoni:

– U prethondoj sezoni bio sam vicešampion Srbije u klasi do 2000ccm E1, sa novim i prilično ne razrađenim automobilom vw polo S2000. Pomenuta trkačka spravu stigla je iz inostranstva neposredno pred prošlu sezonu i koja je zahtevla malo veće prepravke da bih sa njom mogao da nastupam u domaćem šampionatu. Tako da smo paralelno se takmičenjem razvijali automobil i upoznavali se sa novom tehnikom. Kad kažem upoznavali mislim i ja kao vozač automobila, a i ceo tim koji me je pratio tokom čitave sezone. Iz trke u trku bili smo sve brži i napredovali, ali više od vicešampionske titule nisam mogao u datim okolnostima – jasan je Uroš Brkić.

Nova sezona postavlja i nove izazove pred klub i RNB, odnoso Uroša, koji uvek teži najvišem stepeniku pobedničkog podijuma, bez obzira na rang takmičenja, odnosno disciplinu. Jednako se daje i iz automobila izvlači maksimum kako na evropskoj tako i na domaćoj sceni, odnoso na kružnim ili brdskim stazama.

– Aktuelna sezona za nas počinje 25. maja u Novom Sadu kružnom trkom na uličnoj stazi Mišeluk. Mogu reći da je automobil skoro potpuno spreman i da očekujem prve testove tokom aprila. Kao što mnogi znaju ovo je već četvrta godina kako nastupam na kružnim i brdskim trkama za ASU GALAX čiji je RAFINERIJA NAFTE AD BEOGRAD generalni sponzor i bez koje ne bih mogao da se takmičim na ovom nivou. Želim da naglasim da ću pored nacionalnog šampionata, sigurno nastupati na tri trke za Centralnoevropskuzonu (CEZ) na kružnim trkama i jednoj na brdskim stazama. Ako bodovni plasman bude pokazao da smo konkurenti očekujem još neke trke van naše zemlje i nadam se borbi i u CEZ šampionatu u svojoj klasi – poručio je Brkić.

Sa malo sete i dosta radosti prisetio se Uroš i ne tako davne sezone 2015.

– Moram reći da mi nedostaje Evropska konkurencija od 2015. godine kada sam bio šampion Evropskog ESET V4 kupa i vicešampion CEZ šampionata i nadam se da je ovo godina u kojoj mi se ukazuje nova šansa za borbu u Evopskoj konkurenciji. U predstojećoj sezoni održaće se dvanest brdskih i kružnih trka i počeće 25. maja u Novom Sada, a završiće se 6. oktobra u Skoplju. Zadatak mi je da na svim pružim maksimum i shodno tome realno je očekivati samo najviše stepenike na pobedničkim podijumima.

Tagovi: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *