MENI

UPOZORAVAJUĆI PODACI: Svaki drugi vozač pod dejstvom alkohola

Stazama slavnih ratnika

2. 11. 2017. Comments (0) Views: 16601 Bezbednost, Motociklizam

Savet državi: Obrati pažnju na BS2T populaciju

Koliko je važno da se konačno shvati značaj oblasti BS2T(Bezbednost saobracaja dvotočkaša) najbolje je objasnio američki profesor Harison Hurt (13. decembar 1927. godine – 29. novembar 2009. godine) sa Univerziteta u Kaliforniji, začetnika oblasti BS2T. Profesor će ostati upamćen i po izjavi, s početka 21. veka.

– Kako vreme više prolazi, stvari sve manje izgledaju drugačije. Vozači motocikla danas učestvuju u istim nezgodama kao i vozači motocikla sedamdesetih godina 20. veka, osim što danas u nezgodama učestvuju mnogo skuplji motocikli…

Nažalost, u Srbiji se još uvek ne smatra da su nezgode sa učešćem motociklista dovoljno velik problem kome treba posvetiti punu pažnju od strane nosioca vlasti, stručne javnosti, društva i pojedinca. Stereotipi da su motociklisti i dalje mala grupacija koju čine ʺČudni ljudi koji prihvataju nepotreban rizik u životu i pitanje je dana kada će poginutiʺ, nažalost vrlo često čine primarno i površno mišljenje mnogih aktera u političkom sistemu i sistemu upravljanja bezbednošću saobraćaja.

– Generacije motociklista u Srbiji odrastaju uz maksime da su motociklisti ʺsigurni donatori organaʺ, da se dele ʺna one koji su učestvovali u nezgodi i one koji će sigurno učestvovati u nezgodiʺ itd. Sve su ovo simptomi sistema koji još uvek nema: preciznije definisane mehanizme upravljanja u ovoj oblasti, što podrazumeva bolju edukaciju, obuku, primenu strateških dokumenata; bolju usaglašenost rada subjekata (nije formirano stručno telo za bezbednost dvotočkaša na nacionalnom i lokalnom nivou); unapređenu i motociklistima prilagođenu putnu infrastrukturu; izraženiju političku podršku na svim nivoima, u cilju rešavanja problema BS2T i popularizacije prevoza; jasno definisano finansiranje itd – rekao je dr Vladimir Jevtić, dipl. inž. saobr.stručnjak za bezbednost motociklista.

Predstojeći zimski period, idealna je prilika i vreme da se „napravi“ plan i program, kako bi se na proleće startovalo sa realizacijom!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *