MENI
D. Popov - A. Baškehajov Valjevski reli avgust 2022

Valjevski reli posadi Popov – Baškehajov

Auto kros Sombor

Nagrada Sombora za finale auto kros šampionata

Aleksandar VidosavljevićFoto RID sport

15. 08. 2022. Comments (0) Views: 1057 Autosport, Brdske trke

„Kraljev sto“ Iliji Carskom

Drugog vikenda avgusta Automobilsko sportsko udruženje „AVAKO reli tim“ iz Valjeva organizovao je petu trku na brdskim stazama pod pokroviteljstvom Sportskog auto karting saveza Srbije koja je bodovana za nacionolano prvenstvo i Otvoreni šampionat Srbije. Posle tri vožnje na stazi „Kraljev sto“ prvo mesto u generalnom plasmanu osvojio je takmičar iz Bugarske Ilija Carski u micubiši lanseru devete evolucije. Skoro 14 sekundi sporiji bio je Momir Subotić u pežou 206, a treće mesto u generalnom plasmanu pripalo je Aleksandru Vidosavljeviću u pežou 106, koji je za vodećim kasnio nešto više od 16 sekundi.

U subotu 13. avgusta jedine aktivnosti koje je predviđao Pravilnik takmičenja bile su tehnički prijem i verfikaciju takmičara, posle čega je pravo nastupa ostvarilo bezmalo 50 takmičara u dvanaest raspisanih klasa. Dva noviteta krasilo je petu rundu na brdskim stazama. Prvi novitet je da su Divčibare premijerno ugostile majstore volana na četiri točka u disciplini brdo, a druga da je za tu zgodu na stazi „Kraljev sto“ urađena nova podloga, što je i te kako doprinelo da se svi učesnici dodatno potrude u borbi protiv štoperice od starta do cilja.
Nedelja je bila u znaku slobodnih i kvalifikacionih treninga, tri vožnje i naravno ceremonije svečanog proglašenja i dodela nagrada najboljima kako u genralnom plasmanu, tako i po klasama, odnosno u kategoriji klubova.

Počev od slobodnog treninga Ilija Carski gost iz Bugarske jasno je istakao nameru da će se sa Divčibara vratiti sa peharima za prvo mesto u generalnom i Otvorenom šampionatu Srbije i pride za rekord staze imajući u vidu već pomenutu činjenicu da se staza „Kraljev sto“ prvi put vozi. Podsećanja radi Carski je pre mesec dana, tačnije polovinom jula na četvrtoj trci za nacionalno prvenstvo i Otvoreni šampionat Srbije na brdskim stazama koja je održana na Bukovu iznad Negotina takođe ubedljivo slavio, tako da poznavaoci prilika kada je domaći sport brzina na četiri točka u pitanju nisu nimalo iznenađeni. Pomenuti slobodni trening Carski je poput ostalih učesnika iskoritio da se upozna sa stazom, odnosno da na osnovu konfiguracije i podloge njegovi mehaničari što bolje podese automobil.

Momir Subotić i Aleksandar Vidosvaljević držali su priključak za vodećim koliko su mogli, odnosno koliko su im dozvoljavale mogućnosti takmičarskih sprava, jer valja naglasiti da je Carski imao znatnu prednost kada je u pitanju snaga automobila. Generalni plasman svakako je zasebena kategorija, ali pažnju valja posvetiti i ostalim takmičarima po klasama

Mali N kako popularnu zovu klasu 1 činilo je šest takmičara, a najbrži je bio Mateja Nikolić član ASU As kluba iz Zaječara. Drugo mesto sa nešto više od četiri sekunde vremenskog zaostatka zauzeo je Marko Mitić koji vozi za ASK Hajduk Veljko iz Negotina, a treće Dragoje Janković član ASK Rejsing tima Vojinović, koji je u zbiru za pobednikom kasnio više od 10 sekundi.

U Hibridu ili klasi 2 bilo je samo dva učesnika, ali to nije sprečilo Petra Jovanovića iz Automobilskog spotskog kluba Topola da ubedljivo slavi. Drugo mesto osvojio je Dušan Janković član AMSK KV rejsing tima sa zaostatkom od 10 sekundi.

U klasi 3 nije bilo učesnika, ali je zato u klasi 4 bilo čak devet kandidata za tri mesta na pobedničkom podijumu. Ubedljivo najbrži bio je Dejan Vukić član ASK Akademac rejinsg tima koji je slavio sa 14 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Miloša Ivkovića koji je vozio za ASU As. Najniži stepenik pobedničkog postolja pripao je Željku Milutinoviću relisti po vokaciji koji je branio boje kluba organizatora. Vredni pomena su još Dejan Radović na četvrtom mestu, Aleksandar Korčula koji je stigao do petog, Saša Petrović do šestog, mlađani Andrej Jašić koji je završio na sedmom mestu, odnosno Dušan Živković na osmoj poziciji.

Miloš Spasojević predstavnik ASU Pobednik bio je najbrži u klasi 5, a drugo mesto pripalo je Milanu Nikoliću članu AMKK Zvezdara. Treći je bio Zoran Milisavljević vozač ASK Akademac rejsing tima.

Trećeplasirani u generalnom plasmanu Aleksandar Vidosavljević iz Automobilsko sportskog klub Herc bio je nabrži u klasi 6. Sa vremesnkim zaostakom nešto većim od 12 sekundi drugo mesto pripalo je Danijelu Paniću koji je branio boje ASU As. Treće mesto osvojio je Mario Zahirović koji je vozio za ASU Orkal polokarbonati tim. Četvrti je bio gost iz Bugarske Martin Petkov, a peto mesto pripalo je Igoru Morareviću članu ASK Hajduk Veljko.

Još jedan relista po ubeđenju i opredeljenju Matija Stojanac član ASK rejsing tima AVAKO bio je najbrži u klasi 7. Drugo mesto osvojio je Borko Simović član kluba organizaora koji je za pobednikom kasnio 208 hiljaditih delova sekunde. Mnogi bi rekli da je foto finiš bio u pitanju. Kada se saberu vremena tri vožnje i na kraju bude pomenuta razlika, onda stvarno bez reterivanja možemo reći da su momci borili do poslednjeg metra i delića sekunde. Treće mesto osvojio je Goran Toroman vozač ASU As, a četvrti u pomenutoj klasi bio je Dejan Ilić, klupski kolega pomenutog Toromana.

Stari as volana, a tako mlad Aleksa Radojković predstvanik auto Rojal kluba bio je najbrži u klasi 8. Drugo mesto sa vremenskim zaostakom nešto većim od dve sekunde, osvojio je Dragan Balačikić član AKS Hajduk Veljko. Krum Krumov zauzeo je treće mesto, takmičar iz Bugarske koji vozi za ASU As, dok je četvrti bio Ivan Obradović član ASK Šampion.

U klasi devet nije bilo učesnika, ali je zato pobednik u generalnom Ilija Carski po logici stvari bio najbrži u klasi deset. Drugo mesto sa 20 sekundi u plusu osvojio je Veljko Alempijević iz ASK WRR, dok je treći bio Željko Đunisijević predstavnik ASK Herc još jednog kluba iz Čačka. Branimir Simić nije završio takmičenje zbog tehničkih problema.

Momir Subotić član ASK Herc drugoplasirani u generalnom osvojio je prvo mesto u klasi 11 sa bezmalo 23 sekunde prednosti u odnosu na Edina Ujkanovića predstavnika Auto moto kluba Novi Pazar. Milan Kostadinović vozač ASK rejsing tima Vojinović, u izuzetno atraktivnom automobilu Zastavi 750 zauzeo je treće mesto.

U klasi 12 nije bilo učesnika.

Foto: Rid sport

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *