MENI

Hyundai Srbija obnavlja sponzorski ugovor sa Narodnim pozorištem

Izuzetna cena za Ford Kugu u N1 verziji

16. 11. 2017. Comments (0) Views: 2166 Industrija, Kia

Kia Stonic: atraktivni i samouvereni kompaktni krosover

Novi Kia Stonic je atraktivan i samouveren kompaktni krosover s pravim evropskim dizajnerskim ukusom i postao je Kijin model sa najviše mogućnosti personalizacije do sada – eksterijera i enterijera.

U gami motora 3 benzinska i 1 dizeli motor – na raspolaganju i 1.0 T-GDI
Tri benzinska i jedan dizel motor dolaze u kombinaciji sa ručnim menjačem, što omogućava niske emisije štetnih gasova i skromnu potrošnju goriva. Vožnja i upravljivost podešeni su za maksimalno pružanje užitka u vožnji, sa upravljačem i oslanjanjem po evropskom ukusu. Stonicova karoserija napravljena je od naprednog čelika visoke čvrstoće (AHSS) i vozaču daje izvanrednu samouverenost, a svim putnicima vrhunsku udobnost.

Kia Stonic je jedan od najpametnijih automobila u svom segmentu, sa dosta širokom ponudom tehnologije, namenjene unapređenju upravljivosti, sigurnosti i udobnosti. Pametni raspored nudi prostranu kabinu i omogućava svestranost u smeštanju prtljaga.

Proizvod, koji je plod tesne saradnje Kijinog evropskog i korejskog dizajnerskog centra, proizvodiće u fabrici u gradu Sohari, u Južnoj Koreji. Automobil, kao i sve ostale nove Kije, standardno dolazi sa 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja kilometraže), koja važi za celo vozilo. Prodaja Stonica kod nas i širom Evrope počinje ovih dana, i to u segmentu koji će u dolazećim godinama postati jedan od najvećih u Evropi.

Segment B-SUV: do 2020. najveći u Evropi
Stonic će za Kiju biti važan model u jednom od najvećih i najbrže rastućih segmenata automobila. Trenutno se u segmentu B-SUV u Evropi godišnje proda 1,1 milion vozila – oko 7% ukupnog tržišta – i po očekivanjima će do 2020. godine narasti na 2 miliona vozila godišnje.

“Što se tiče prodajnih količina segment B-SUV će do 2020. po procenama narasti na sličan obim kao segment C-SUV, što znači da će više nego 1 od 10 novih automobila, prodatih u Evropi dolaziti iz Stonicovog segmenta,” objašnjava Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe. “Segment B-SUV privlači različite kupce, 21% svih kupaca će biti iz segmenta B, 15% iz porodičnih kombilimuzina segmenta C. Vozila kao što je Stonic će privući i one, koji traže zamenu za svoje kompaktne monovolumene. ”

“To će biti jedan od najuverljivijih modela u tom brzo rastućem segmentu, jer se može pohvaliti Kijinom jedinstvenom fabričkom garancijom, ugledom marke, koja proizvodi pouzdana, kvalitetna vozila savremenog dizajna. Pošto se taj segment širi za očekivati je da će Stonic postati jedan od naših najprodavanijih modela u Evropi.”

Dizajn eksterijera: privlačan izgled i najpersonaliziranija Kia do sada
Evropski ukus je suština Stonicovog privlačnog izgleda. Dizajn Stonica je vodio Kijin dizajnerski centar u Frankfurtu, a konačni rezultat je plod saradnje sa Kijinim dizajnerskim centrom u južnokorejskom gradu Namyang.

Zadatak dizajnera je bio kreirati vrlo kompaktnog krosovera, a inspiraciju za model su našli u dizajnu sportskih terenaca. Kompaktne dimenzije i nisko težište vozila dozvoljavaju elegantan izgled, inspirisan oblikom, funkcijom i samouverenom pojavom Kijinih većih sportskih terenaca (SUV). Sa kratkim prepustom (napred 830 mm, pozadi 730 mm), u kombinaciji sa dugim poklopcem motora i niskom linijom krova (visina 1.520 mm) Stonic donosi sportski i ubedljiv izgled na putu – bez odricanja višem položaju sedenja, koje stranke očekuju od kompaktnih SUV-ova. Crne obrube i zaštitni poklopci podvozja napred i pozadi izgledaju lepo, dok krovni nosači naglašavaju praktičnost vozila.

Veliki uticaj na dizajn novog modela imala je filozofija Kijinog vođe dizajna, legendarnog Nemca Petera Schreyera – “jednostavnost ravnih linija ”. Rezultat je jedan od Kijinih najatraktivnijih modela do sada, koji je zahvaljujući brojnim karakterističnim dizajnerskim elementima već na prvi pogled prepoznatljiv kao i sve ostale Kie. Kijina karakteristična maska u obliku ‘tigrovog nosa’ je osvežena novim trodimenzionalnim hromiranim okvirom, dok široki C stubovi odražavaju Kijin pečat, koji važi za sve njene modele – od gradskih mališana do velikih sportskih terenaca. Kao i kod svih ostalih Kijinih modela i Stonicova karoserija je sačuvala oštre vodoravne linije s meko dizajniranim udubljenjima.

Na prednjem delu vozila paralelne linije se protežu uzduž maske motora i tako se spajaju sa linijama ramena. Meko dizajnirana udubljenja na prednjem delu su u suprotnosti s oštrim vodoravnim linijama maske motora, niže postavljenim otvorima za protok vazduha, ukrasnim poklopcem podvozja i svetlima za maglu. Širinu, koja iznosi tačno 1.760 mm, naglašavaju zaobljeni farovi sa tankim, ali do najmanjeg detalja dizajniranim LED dnevnim svetlima.

Gledajući s boka, nisku liniju krova dopunjuju A stubovi, koji su malo pomaknuti unazad kao i kod većine konkurentskih modela u B-SUV, što vozilu daje izgled dužeg poklopca motora nego što je u stvarnosti i tako nudi sportski, nazad pomaknut, dinamičan izgled. 4.140 milimetara dugo vozilo može se pohvaliti relativno dugim međuosovinskim razmakom (2.580 mm). Glatke površine vrata zaključuju oštre linije ramena, dok bočne ukrasne lajsne na spoju s crnim obrubama i meko dizajniranim udubljenjima donose primesu agresivnosti.

Bočne linije, kao i linije ramena i zadnji blatobrani se završavaju na zadnjem kraju, što kreira širok, mišićav dizajn. Zadnja svetla su, kao i cijeli Stonic, dizajnirana do najmanjeg detalja. I tu su meko dizajnirane udubine karoserije u suprotnosti sa jednostavnim linijama branika i zadnjeg ukrasnog poklopca podvozja.

Pošto je personalizacija odnosno prilagođavanje vozila ukusu i željama pojedinca sve važnija stavka kupaca u segmentu B-SUV, Stonic je postao Kijin model sa najviše mogućnosti izbora paketa i dodatne opreme. Jedinstveni C stub u ‘Targa’ stilu stvara prirodnu granicu između krova i karoserije i predstavlja savršeno »slikarsko platno« za dvobojni krov, prilagođen svakom pojedinačnom kupcu. Opcionu dvobojnu karoseriju je Kia prvi put predstavila na svom konceptnom vozilu Provo, premijerno predstavljenom 2013. godine na salonu automobila u Ženevi. Taj koncept je imao C stub u ‘Targa’ stilu, koji je sada dobio Stonic kao vozilo, namenjeno serijskoj proizvodnji.

Kupci mogu birati između 9 jednobojnih karoserija i 5 boja krova, što čini do 20 dvobojnih kombinacija. U zavisnosti od boje karoserije krov može biti u sedećim bojama: crna (Aurora Black), jarko zelena (Electric Green), crvena (Signal Red), bela (Clear White), ili narandžasta (Tan Orange). Kupci mogu birati aluminijumske naplatke od 15 ili 17 inča.

Živahna upravljivost i sportska vožnja za uzbudljvo putovanje
Stonic svojom živahnom upravljivošću i sportskim voznim svojstvima u segment B-SUV donosi uzbudljiv i samouveren karakter, koji će zadovoljiti i najzahtevnije evropske ukuse. Cilj razvojnog odeljenja je bio spojiti sportsku i preciznu upravljivost sa stabilnošću vozila u vožnji pravo te uglađenu vožnju pri većim brzinama.
Više nego kod bilo kog drugog serijskog modela Kije su se njihovi inžinjeri posvetili sportskoj, samouverenoj dinamici, sa direktnim i trenutnim odazivom. Stonic predstavlja nova podešavanja prednjeg i zadnjeg oslanjanja, čime su ga učinili posebnim, jer se može pohvaliti zabavnim voznim karakterom. Hidraulični kompenzator krajnjeg položaja amortizera na prednjoj osovini bolje „guta“ neravnine na putevima i istovremeno smanjuje ‘plivanje’ vozila pri većim brzinama.

Kod podešavanja oslanjanja inžinjeri su tražili prirodno, linearno ponašanje, sa relativno tvrdim oslanjanjem u odnosu na konkurenciju, što ima za posledicu manje naginjanje karoserije. Stonicova upravljivost je i podešena za brže okretanje i pruža preciznije okretanje upravljačkog obruča nego konkurencija, sa odnosom 14,1:1 i samo 2,52 obrtaja od jednog do drugog krajnjeg položaja. Upravljački obruč, postavljen na nazubljenoj letvi, dobio je novi motor, što omogućava bolji odaziv za prirodnije kontrolisanje težine vozila i bolji osećaj na upravljaču. Stonicov kratki prepust takođe pruža takvo postavljanje motora tako da se smanjuje inercija prednje osovine pri skretanju.

Stonic je opremljen relativno velikim kočnicama – napred: 280 mm samoventilirajući diskovi, pozadi: 262 mm diskovi – što garantuje sigurno zaustavljanje.

Tehnologija će, kao i sigurnost, igrati ključnu ulogu pri unapređenju vozačkog iskustva. Stonicov prednji pogon standardno nudi elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC) i pomoćni sistem stabilnosti (VSM). Na raspolaganju su i dodatna asistencijska pomagala za pomoć vozaču, koja čine automobil komotnijim i vozača samouverenijim na svim podlogama, u svim voznim uslovima. Ta pomagala su sledeća:
• Sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova TVB (Torque Vectoring by Braking): radi se o novom obliku sistema za kontrolu proklizavanja točkova, koji na klizavim krivudavim putevima, gde kod točka na koji je na unutrašnjoj strani krivine može doći do proklizavanja, deluje pri većim brzinama i bez oduzimanja obrtnog momenta motora. TVB taj točak blago zaustavlja bez oduzimanja snage motora i tako stabilizuje vozilo u vožnji u krivinama
• Kontrola kočenja u krivinama CBC (Cornering Brake Control): sistem koči unutrašnje točkove pri vožnji u krivini i održava smer i poboljšava voznu stabilnost
• Sistem za održavanje stabilnosti pri vožnji pravo SLS (Straight Line Stability): sistem prilikom snažnog kočenja koči svaki pojedinačni točak – npr. kod kočenja u nuždi – kako vozilo ne bi »zaplivalo«
• Sistem za kontrolu pri polaženju uzbrdo HSA (Hill Start Assist): sistem pomoću senzora detektuje blago pomicanje vozila unazad, zato automatski aktivira ručnu kočnicu na nekoliko trenutaka i omogućava lakši polazak.

Laki, efikasni, downsized motori
Stonicovu ponudu motora čine Kijini najnapredniji i najpouzdaniji benzinski i dizel motori, napravljeni za postizanje maksimalne efikasnosti, performansi i uživanja u vožnji.

Očekuje se da će kod kupaca širom Evrope najbolje kotirati 1.0 T-GDI benzinski motor sa turbopunjačem. Trocilindrični turbo motor omogućava trenutno ubrzanje i izvanrednu efikasnost, dok se istovremeno može pohvaliti manjom masom na prednjoj osovini (u odnosu na veće motore) i trenutnim odazivom upravljača. Laki 1,0-litarski T-GDI motor dostiže maksimalnu snagu 120 KS pri 6.000 obrtaja na minutu, a najveći obrtni moment 172 Nm u rasponu od 1.500 do 4.000 o/min. Verzija sa 100 KS kupcima će biti raspoloživa od sredine 2018. godine.

U odnosu na ostale Kijine modele, opremljene sa 1.0 T-GDI motorom, Stonicov motor je dobio nove deljene kanale za protok rashladne tečnosti za hlađenje motora – jedan kanal za hlađenje bloka motora (viša temperatura) i drugi kanal za hlađenje dna klipova (niža temperatura) i novu dvostepenu uljnu pumpu visokog pritiska. Motor je sačuvao integrisani izduvni kolektor, električni bypass ventil izdvunih gasova turbo punjača i single-scroll turbo, čime su postignuti maksimalna efikasnost i sportske performanse. Verzija sa 120 KS ubrzava od 0 do 100 km/h za 10,3 sekundi i u proseku troši 5,0 l/100 km. Emisije CO2 iznose 115 g/km (novi evropski vozni ciklus – NEDC, kombinovano).

Na raspolaganju su i benzinski motori sa multipoint ubrizgavanjem (MPI). 1,25-litarski motor ima najveću snagu 84 KS i 122 Nm obrtnog momenta, a emisije CO2 iznose118 g/km (NEDC, kombinovano). 1,4-litarski motor proizvodi maksimalnih 100 KS i 133 Nm obrtnog momenta, a emisije CO2 u zrak ispuštaju125 g/km (NEDC, kombinovano). Oba MPI motora imaju novi deljeni sistem hlađenja motora sa regulacionim ventilom protoka. Boljim održavanjem temperature u vožnji i skraćenjem vremena grejanja motora smanjuje se i potrošnja goriva.

Najštedljiviji motor u Stonicu je Kijin 1,6-litarski dizel motor snage 110 KS i obrtnim momentom od 260 Nm, emisijama od 109 g/km i zvaničnom potrošnjom goriva od 4,2 l/100 km (NEDC, kombinovano). Bypass ventil hladnjaka ulja omogućava motoru da se brže zagreva u odnosu na pređašnje verzije motora, dok nova pumpa za ulje omogućava efikasniju upotrebu ulja kod povećavanja brzine motora.

Svaki Stonicov motor dolazi uparen s ručnim menjačem, napravljenim za pružanje maksimalne efikasnosti i uglađenijeg menjanja brzina. 6-stepeni ručni menjač je standardan kod svih motora (osim baznog 1.25 MPI motora sa 5 brzina). Stonicov ručni menjač predstavlja novu kočnicu kvačila (clutch-gear stopper), koja smanjuje trenje i omogućava veću efikasnost i bolji osećaj pri menjanju brzina. Novi ležajevi u 5 tačaka smanjuju kontakt s površinom na menjaču, što znači poboljšanje efikasnosti menjača od 1%.

Kia trenutno ekskluzivno za Stonic usavršava svoj postojeći 7-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom (7DCT), koji stiže u 2018. godini u kombinaciji sa 1.0 T-GDI motorom.

Dizajn enterijera: stil, tehnologija i opcijski personalizirani dodaci
Poput eksterijera, tako je i Stonicova kabina nastala pod uticajem evropskog dizajna, jer je glavnu ulogu pri realizaciji imao Kijin evropski dizajnerski centar, koji je tesno sarađivao sa Kijinim korejskim centrom.

Stonicova kabina je uspešan nastavak dizajna eksterijera i kombinuje jednostavne linije i meko dizajnirane površine. Unutrašnjost donosi vajarske oblike sa geometrijskim linijama, a površina komandne table je napravljena na osnovu čistih linija Stonicovog eksterijera. Armaturna tabla ispred suvozača deli nekoliko detalja sa maskom motora i ‘tigrovim nosom’, dok su otvori za zrak pored vrata slični obliku farova.

Široke, vodoravne linije armaturne ploče naglašavaju osjećaj prostranosti, ali je ipak suština kabine sakrivena u ugrađenoj tehnologiji i ergonomiji. Armaturna tabla je zbog veće upotrebljivosti blago okrenuta prema vozaču, dok je u središtu ‘plutajući’ HMI interfejs (human-machine interface). Infotainment sistem sa ekranom osetljivim na dodir ima tek nekoliko tastera, postavljenih nešto više, u vozačevom vidnom polju kako bi ih vozač mogao dosegnuti bez pomeranja pogleda s puta. Stonicov ventilacioni sistem nalazi se ispod ekrana na dodir i njime se upravlja pomoću velikih okruglih prekidača.
Poput eksterijera i unutrašnjost kupcima nudi puno mogućnosti prilagođavanja pojedincu, jer su na raspolaganju 4 mogućnosti izbora boja tapacirunga: siva, bronzana, narandžasta i zelena. Svaka od te 4 mogućnosti predstavlja vrhunski tapacirung u boji po čitavoj kabini. U kolor paket spada i upravljački obruč u obliku slova D sa zasečenim dnom. Stonic standardno dolazi sa crnim tapacirungom, dok sivi, narandžasti i zeleni paket imaju dvobojna tamna i svetlo siva sedišta, u kombinaciji tkanina/veštačka koža, sa kontrastnim šavovima u boji i umecima u boji. Primaerci s bronzanim paketom imaju sedišta presvučena perforiranom veštačkom crnom kožom.

Praktičnost i raspoređenost: pametni raspored za prostranu, svestranu kabinu
U okviru svojih kompaktnih spoljnih dimenzija Stonicov pametni raspored prostora omogućava maksimalnu prostranost za sve putnike. Kabina nudi obilje prostora za vozača i suvozača – 1.070 mm prostora putnike napred i 850 mm za one koji sede pozadi, 996 mm i 975 mm prostora za glave, i velikodušni deo za ramena (1.375 mm napred i 1.355 mm pozadi). Pored toga tu su i upravljački obruč u obliku slova D sa zasečenim dnom i nešto više postavljena armaturna tabla sa ravnim dnom, što omogućava više prostora za kolena za vozača i suvozača. Rezervoar za gorivo od 45 litara je smešten ispod zadnje klupe, što putnicima na zadnjim sedištima ostavlja više prostora za noge i nizak položaj sedenja.

Ostali elementi Stonicove kabine su stvoreni za pružanje praktičnih i pametnih rešenja za odlaganje. Kijini dizajneri u unutrašnjosti su tražili način kako da malo podignu prostore za odlaganje, zbog čega su smešteni nešto više nego kod konkurencije, što je putnicima omogućilo lakši pristup do njih. Dvostruki prostor za odlaganje na središnjoj konzoli može smestiti velike pametne telefone (npr. Apple iPhone 8 Plus i iPhone X, Google Pixel XL i Samsung Galaxy Note 8). U svaku pregradu u vratima možemo odložiti bocu (1,5-litarsku napred i 0,5-litarsku pozadi), a napred su i dva držača za piće. 7,0-litarska pregrada ispred suvozača može smestiti iPad i ostale tablet računare. Vozači mogu staviti svoje naočare u pregradu u plafonu, dok klizna pregrada središnjeg naslona za ruke, koji možemo pomerati napred i nazad za 55 mm i svako ga može sebi prilagoditi, nudi dodatnih 3,3-litra prostora za odlaganje.

Stonicov svestrani prtljažnik zapremine 352 litra (VDA) ima dvostruko dno. To vlasnicima omogućava širenje ili sužavanje prtljažnika, kada je to potrebno i prilikom obaranja zadnje klupe stvara potpuno ravno dno. U sakrivenoj pregradi u dvostrukom dnu moguće je staviti svoje dragocenosti. Stonic nudi najšire otvaranje prtljažnih vrata u svom segmentu B-SUV (1.022 mm), što je pogotovo korisno kod utovara većih predmeta, a kupci mogu birati između kompleta za krpljenje probušenog pneumatika ili rezervnog točka (zavisi od tržišta), koji se nalazi ispod prtljažnog dna. Na obe strane prtljažnog prostora su dve kuke za kačenje kesa iz supermarketa, što sprečava prosipanje sadržaja tokom vožnje. Sa potpuno oborenim zadnjim sedištima Stonic vlasnicima nudi čak 1.155 litara zapremine u prtljažniku.

Tehnologija: napredna povezivost i brojna pomagala
Stonic nudi velik izbor intuitivnih tehnologija, koje povećavaju udobnost svih putnika. Kao jedan od najmodernijih automobila u svom segmentu Kijin novi B-SUV se može pohvaliti infotainment sistemom, koji jednostavno kombinuje funkcionalnost pametnog telefona sa ključnim funkcijama vozila.

Veliki 7,0-inčni ekran na dodir u središtu armaturne table nudi kontrolu brojnih funkcija Stonica. Sistem standardno omogućava Apple CarPlay™ (za iPhone 5 ili novije) i Android Auto™ (za Android 5.0 Lollipop ili novije) i pruža celovit pristup brojnim funkcijama pametnih telefona. Oba sistema korisnicima nude upotrebu navigacije preko Apple Maps ili Google Maps, upotrebu aplikacija tokom vožnje i emitovanje muzike. Vozači mogu upravljati sistemom preko glasovne asistentice Siri ili preko glasovnih naredbi ‘OK Google’. Na raspolaganju su i upravljanje pritiskanjem i pomicanjem, kao i glasovne naredbe, opciona navigacija i DAB digitalni radio. USB ulaz, koji se nalazi napred omogućava povezivanje i punjenje mobilnih uređaja preko kabla, a još jedan USB ulaz nalazi se pozadi, gde
je moguće dodatno naručiti i naslon za ruke.

Ako je Stonic opremljen satelitskom navigacijom tu je i Kijin sistem usluga povezivosti (Kia Connected Services), poznatog proizvođača TomTom®. Ovaj opcioni paket povezivosti uključuje saobraćaj uživo, upozoravanje na kamere za merenje brzine *, zanimljive lokacije i vremensku prognozu. Kia Connected Services je besplatno na raspolaganju 7 godina od dana kupovine novog vozila.

Kao i ostali modeli iz Kije i Stonic je opremljen brojnim tehnologijama, koje su namenjene većoj udobnosti, te između ostalog donose: 3-stepeno grejanje sedišta; grejanje upravljačkog obruča; audio sistem sa šest zvučnika; tempomat; unutrašnji retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem; startovanje motora na dugme; kamera za pomoć kod vožnje unazad; potpuno automatski klima uređaj; brisači na vetrobranskom staklu sa senzorima za kišu; automatsko delovanje dugih i kratkih svetala.

Sigurnost: čvrsta, ali laka karoserija sa novim tehnologijama asistencije vozaču
Stonic je napravljen na čvrstoj, ali lakoj platformi i karoseriji, što nudi maksimalnu pasivnu sigurnost. Veliki udeo nove karoserije čini napredni čelik visoke čvrstoće (AHSS) i sadrži 98 metara strukturnih lepila za pružanje još veće čvrstoće i sigurnosti. Karoserijska energija se prilikom sudara efikasno raspršava u više smerova – iznad i ispod predela, gde sede putnici. Stonic je standardno opremljen sa šest sigurnosnih vazdušnih jastuka (ispred vozača i suvozača, na bokovima i dve bočne zavjese) i ISOFIX dečijim sidrištem na zadnjim sedištima.

Kia Stonic nudi zbir najnovijih tehnologija DRiVE WISE, na čelu s anaprednim sistemom asistencije vozaču ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), koji unapređuje aktivnu bezbednost. ADAS je napravljen da vozačima pomaže kod sigurnog upravljanja vozilom i istovremeno pruža intuitivnu pomoć pri izbegavanju eventualnih opasnosti. Tehnologije ADAS, raspoložive kod Stonica, su između ostalog: sistem za aktivno sprečavanje sudara FCA (Forward Collision-avoidance Assist)** sa detekcijom pešaka; sistem za upozoravanje na sudar sa vozilima u mrtvom uglu BCW (Blind-spot Collision Warning) sa sistemom za upozoravanje na sudar pri vožnji unazad RCCW (Rear Cross-traffic Collision Warning); kao i sistem za upozoravanje na nenajavljeno napuštanje vozne trake LDW (Lane Departure Warning). Sistem za održavanje vozila na voznoj traci LKA (Lane Keeping Assist) kupcima Stonica će biti na raspolaganju od sredine 2018.

Stonic nudi i opcioni sistem za upozoravanje na zamor vozača DAW (Driver Attention Warning), čiji cilj je sprečiti dekoncentraciju ili umor vozača. U Evropi je umor vozača ocenjen kao jedan od najvećih uzroka za čak četvrtinu saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama ***. Sistem prati brojne parametre vozila i vozača i zvučnim upozorenjem i grafičkim prikazom na komandnoj tabli upozorava na dekoncentraciju vozača.

Kao i ostale Kije i Stonic je standardno opremljen sistemima stabilnosti ESC i VSM, s kojima održava stabilnost pri kočenju u krivinama, ukoliko detektuje proklizavanje vozila. Tu su i ostale tehnologije, koje pomažu vozaču: sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova TVB (Torque Vectoring by Braking), kontrola kočenja u krivinama CBC (Cornering Brake Control), sistem za održavanje stabilnosti pri vožnji pravo SLS (Straight-Line Stability), kao i sistem kontrole pri polaženju uzbrdo HSA (Hill Start Assist) – više o tome u poglavlju ‘Živahna upravljivost i sportska vožnja za uzbudljivo putovanje’ na stranicama 3 i 4).

Napomene:
*U nekim zemljama postoje određena ograničenja u vezi sa upotrebom ovih usluga.
**Sistem za aktivno sprečavanje sudara (FCA) je sistem asistencije i vozača ne oslobađa odgovornosti da sigurno upravlja vozilom u svakom trenuku. Vozač mora prilagoditi svoju vožnju zakonskim ograničenjima i stanju na putu. FCA nije namenjen autonomnoj vožnji.
***’Pospanost tokom vožnje’ (‘Sleepiness at the wheel’, Association des Sociétés Françaises d’Autoroutes & Institut National du Sommeil et de la Vigilance, juni 2013.).

NOVI KIA STONIC – TEHNIČKI PODACI (EVROPA)

Karoserija i šasija: 5-vratni, kompaktni krosover sa 5 sedišta, sa čeličnom konstrukcijom karoserije. Na raspolaganju sa dizel i benzinskim motorima sa tri i četiri cilindra, sa pogonom na prednji par točkova preko 5- ili 6-stepenog ručnog menjača.

Motori
Benzinski
1,0-litarski / 120 KS T-GDI
Tip Tri cilindra, u liniji, turbo punjač
Zapremina 1,0-litarski, 998 cc
Promer i hod 71,0 x 84,0 mm
Odnos kompresije 10,0:1
Najveća snaga 120 KS (88 kW) pri 6.000 o/min
Najveći obrtni moment 172 Nm u rasponu od 1.500~4.000 o/min
Br. ventila 12 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanje
Emisijski segment Euro 6b

1,25-litarski / 84 KS MPI
Tip Četiri cilindra, u liniji
Zapremina 1,25-litarski, 1.248 cc
Promer i hod 71,0 x 78,8 mm
Odnos kompresije 10,5:1
Najveća snaga 84 KS (62 kW) pri 6.000 o/min
Najveći obrtni moment 122 Nm pri 4.000 o/min
Br. ventila 16 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Multipoint ubrizgavanje
Emisijski segment Euro 6b

1,4-litarski / 100 KS MPI
Tip Četiri cilindra, u liniji
Zapremina 1,4-litarski, 1,368 cc
Promer i hod 72,0 x 84,0 mm
Odnos kompresije 10,5:1
Najveća snaga 100 KS (74 kW) pri 6.000 o/min
Najveći obrtni moment 133 Nm pri 4.000 o/min
Br. ventila 16 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Multipoint ubrizgavanje
Emisijski segment Euro 6b

Dizel
1,6-litarski / 110 KS CRDi dizel
Tip Četiri cilindra, u liniji, turbo punjač
Zapremina 1,6-litarski, 1.582 cc
Promer i hod 77,2 x 84,5
Odnos kompresije 16,0:1
Najveća snaga 110 KS (81 kW) pri 4.000 o/min
Najveći obrtni moment 260 Nm pri 1.500~2.750 o/min
Br. ventila 16 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Common-rail direct injection
Emisijski segment Euro 6b

Prenos
5-stepeni ručni menjač / 6-stepeni ručni menjač

Benzinski
1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI
Ručni 6-stepeni 5-stepeni 6-stepeni
Dizel
1.6 CRDi
Ručni 6-stepeni
Odnos brzina
1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI 1.6 CRDi
1 3,615 3,909 3,769 3,636 / 3,615*
2 1,955 2,167 2,045 1,962
3 1,286 1,346 1,370 1,257
4 0,971 1,065 1,036 0,905
5 0,794 0,861 0,839 0,702
6 0,667 — 0,703 0,596
Unazad 3,700 3,636 3,700 3,583
Final drive 4,400 / 4,563* 4,438 4,400 / 4,563* 3,941 / 4,188*
*15- / 17-inčni naplatci

Pogon: Pogon na prednje točkove (sve varijante)

Oslanjanje i amortizeri
Napred McPherson noge sa spiralnim oprugama, stabilizatorom i gasnim amortizerima
Pozadi Dve poprečne vođice i jedna uzdužna vođica na svakoj strani, gasni amortizeri i torzioni stabilizator.

Upravljanje
Tip Električni progresivni servo volan, postavljen na nazubljenoj letvi
Odnos volana 14,1:1
Zaključavanje volana 2,52
Okretajni krug 10,4 m

Naplatci i pneumatici
Standardno Čelični 15-inčni naplatci, pneumatici dimenzija 185/65 R15
Opciono Aluminijumski 15-inčni naplatci, pneumatici dimenzija 185/65 R15
Aluminijumski 17-inčni naplatci, pneumatici dimenzija 205/55 R17
Rezervni točak Set za krpljenje probušenog pneumatika ili privremeni rezervni točak (opcija) (zavisi od tržišta)

Kočnice
Napred 280 mm, samoventilirajući diskovi
Pozadi 262 mm, diskovi

Dimenzije (mm)
Spoljne
Dužina: 4.140 / širina*: 1.760 / visina: 1.500 / 1.520**
Međuosovinski razmak: 2.580 / Prepust 830 (napred) / 730 (pozadi)
Udaljenost od tla: 165 / 183***
*bez bočnih ogledala **sa krovnim nosačima, 15- / 17-inčni naplatci ***15- / 17-inčni naplatci

Unutrašnje
1. red 2. red
Prostor za glave 996 975
Prostor za noge 1.070 850
Prostor za ramena 1.375 1.355
Prostor za bokove 1.344 1.330

Zapremina
Rezervoar goriva 45 litara
Prtljažnik (VDA) 352 litra / 1.155 litara (sa potpuno oborenim zadnjim sedištima)

Masa (kg)
1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI 1.6 CRDi
Masa praznog vozila 1.185 1.145 1.160 1.255
Najveća dozvoljena masa 1.640 1.600 1.610 1.700
Masa prikolice, sa kočnicom 1.110 910 1.000 1.110
Masa prikolice, bez kočnice 450 450 450 450

Performanse
1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI 1.6 CRDi
Najveća brzina (km/h) 184 165 172 175
Ubrzanje, 0 – 100 km/h 10,3 13,2 12,6 11,3

Potrošnja goriva i emisije – NEDC (novi evropski vozni ciklus)
Potrošnja goriva (l/100km) 1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI 1.6 CRDi
15-inčni naplatci
– Prosečna 5,0 5,2 5,5 4,2
– U naselju 6,0 6,4 7,0 4,9
– Izvan naselja 4,5 4,6 4,6 3,8
17-inčni naplatci
– Prosečna 5,0 — 5,5 4,2
– U naselju 6,0 — 7,0 4,9
– Izvan naselja 4,5 — 4,6 3,8

CO2 (g/km), prosečno 1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI 1.6 CRDi
15- inčni naplatci 115 118 125 109
17- inčni naplatci 115 — 125 109

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *