MENI
audi_tt_em2_1205_zentral_groesser_map

Nova dimenzija: Bosch krči put za 3D ekrane u...

Mercedes-Benz GLE Coupé i Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé

Mercedes-Benz GLE Coupé i Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé:...

.... fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

17. 08. 2019. Comments (0) Views: 306 Industrija, Toyota

U Poljskoj će se proizvoditi druga hibridna transmisija

• Počevši od 2021. Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) planira da proizvedi drugu elektronski kontrolisanu kontinualno varijabilnu transmisiju (e-CVT) u svojoj fabrici u Wałbrzych-u
• Uz ovu investiciju od 70 miliona evra, TMMP će proizvoditi i jedan od elektromotora koji su sastavni deo Toyotinog hibridnog električnog pogonskog sistema
• Fabrika već proizvodi transmisije za 1.8-litarske hibridne sklopove od 2018. godine

Budući da prodaja hibridnih vozila Toyota Motor Europe (TME) konstatno raste, sve je veće i njihovo učešće u ukupnoj prodaji u evropskom regionu (dostigavši 52% u prvoj polovini 2019. godine), kompanija nastavlja da ulaže napore da lokalizuje proizvodnju hibridnih komponenti u Evropi. Tako je fabrika TMMP (Toyota Motor Manufacturing Poland) u Walbrzych-u najavila da će uvesti e-CVT od 2021. godine u svoj proizvodni program. Zajedno s ranijim najavama, Toyotina ukupna ulaganja u oba poljska proizvodna centra u Walbrzych-u i Jelcz-Laskowice porašće na približno 1,2 milijarde evra.

„Naše fabrike u Poljskoj sve više postaju ključni proizvodni centar električnih pogonskih komponenti za hibridne električne sisteme s niskim emisijama u Evropi. Ova najava je jasan znak zahvalnosti za dostignuća naših fabrika i obnovljen glas poverenja za budućnost. Nastavićemo da razvijamo naše članove da rade s modernim, automatizovanim procesima koji dolaze s proizvodnjom glavnih komponenata elektromotora. Ovo predstavlja važan korak u dugoročnom planiranju ka daljoj elektrifikaciji poljske i celokupne evropske automobilske industrije“.

Eiji Takeichi, predsednik TMMP-a

„Ekonomija pomalo liči na automobil. Ako nemate dobar pogon, ako nemate dobar stepen prenosa, ekonomija se ne odvija onako kako bi trebala. Savremene tehnologije, poput onih koje sa Toyotom privlačimo u Poljsku, upravo su takav dobar pogon. Dakle, na dobrom smo putu da modernizujemo i povećamo inovativnost poljske ekonomije. U Wałbrzych-u je realizovano novo ulaganje u industriju s niskim emisijama i najmoderniju mobilnost. Te investicije, koje sam video u Wałbrzych-u, zajedno s onima za naredne godine, za dve koje treba uraditi, ogromna su prilika za razvoj celokupne privrede“.
Mateusz Morawiecki, poljski premijer

Hibridni e-CVT je u srcu Toyotinog hibridnog električnog pogonskog sistema. Zahvaljujući pametnoj interakciji s benzinskim motorom i dva ugrađena elektromotora, e-CVT osigurava optimalan protok energije unutar vozila. Tipično za hibridno električno vozilo (HEV), kinetička energija se obnavlja kada automobil uspori i koči, što dovodi do smanjene potrošnje goriva. Kada je reč o emisijama, nekoliko nezavisnih studija* pokazuje da HEV prelazi 50% udaljenosti u režimu nulte emisije na gradskim i prigradskim putevima. Toyota vidi vozila s hibridnim pogonom kao važan korak ka elektrifikaciji transporta, pružajući kupcima prikladnu i pristupačnu mobilnost s niskim emisijama a gradovima i regijama, praktično i lako dostupno rešenje za poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje štetne emisije CO2.

Nedavne prekretnice u višegodišnjim investicionim planovima za uvođenje napredne hibridne tehnologije u poljske pogone

Jedinica Lokacija Početak proizvodnje
1.8 e-CVT Walbrzych Novembar 2018.
2.0L motor Jelcz-Laskowice Septembar 2019.
1.5L motor Jelcz-Laskowice Proleće 2020.
e-CVT Wałbrzych 2021.

*Između ostalih, sa Univerziteta u Rimu i Tehničkog univerziteta u Krakovu.

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *