MENI

Čačani perjanica moto krosa u Srbiji

Piskarala u prvom licu na MEC-u

12. 02. 2018. Comments (0) Views: 791 Endurance, Motociklizam

MEC i 2018

Moped Endurance Cup, disciplina koja je prošle godine izazvala veliku pažnju mnogih takmičara, u 2018. godini nastavlja sa postojanjem i funkcionisanjem, uz određene promene koje će se dogoditi.

Tokom sastanaka timova odlučeno je da se klase Serija i Open podele u dve različite trke, pa će tako Open klasu voziti dva takmičara za 60 minuta, dok će se klasa Serija i dalje voziti četiri puna sata, dok će se na jednom mopedu nadmetati tri takmičara.

Za 2018. godinu u kalendaru koji se nalazi na zvaničnom sajtu MEC, nalazi se pet različitih staza i šest različitih konfiguracija. U planu za 2018. godinu su Ada Huja, Kula, Beranovac, Ponikve i Vršac, a organizatori najavljuju i direktne prenose svih trka koje se voze u okviru kupa.

Organizatori su uveliki i prijavu za timove koji će se nadmetati u 2018. godini, pa se tako pozivaju svi učesnici da popune upitnik na sajtu, kako bi na vreme zauzeli svoj startni broj.

Najviše promene pretrpele su klase, te je izglasano da se u sezoni 2018. Open i Standard klasa u potpunosti odvoje.

Open klasa voziće trku u trajanju od sat vremena, kao uvertiru pred četvoročasovnu trku izdržljivosti Standard klase. U Open klasi tim čine dva vozača.

Open klasa ograničena je samo zapreminom motora i površinom karburatora:

Površina karburatora sme da iznosi do 315mm kvadratnih, a zapremina mopeda ne sme iznositi više od 55 kubnik santimetara. Obavezno je da moped ima vazdušno hlađenje. Dozvoljena je upotreba disk kočnica.

Standard klasa

U Standard klasi zabranjena je upotreba varijatora.

Hod klipa se ne sme menjati, dok prečnik može varirati najviše 1mm u odnosu na serijske mere.

Kočnice moraju biti serijske.

Smeju se koristiti samo originalni cilindri i kopije originalnih (Kina), te je upotreba aftermarket cilindara zabranjena u Standard klasi.

Dozvoljava se otvaranje novih kanala u cilindru – Neograničen broj.

Površina karburatora ne sme iznositi više od 254mm kvadratnih.

Dozvoljava se otsecanje delova rama, čijim odstranjenjem se ne narušava čvrstoća istog.

Obavezna upotreba „Kill switch“ prekidača koji se mora nalaziti na koramnu, sa leve strane. Dozvoljeva upotreba serijskog ili zamenskog prekidača.

Paljenje mora biti serijsko. Spisak dozvoljenih modela će biti naknadno objavljen.

Pravila za vozače

Pravilo od maksimalnih sat vremena vožnje po vozaču se ukida. Obaveza timova je da sva tri vozača moraju učestvovati u trci.

Svaki vozač, kao i predstavnici tima u boksu biće obeleženi prslucima u tri različite boje, koje obezbeđuje organizator. Na prsluku će biti istaknut startni broj i naziv tima. Skidanje prsluka za vreme trajanja trke povlači automatsku diskvalifikaciju.

Zamena vozača i dolivanje goriva će biti moguća na jasno određenom prostoru. Svaki vozač koji napusti stazu u obavezi je da se prijavi kod sudije boksa.

Naknadno će na glasanje biti stavljen disciplinski pravilnik.

Izvor:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *