MENI

DUŠAN BORKOVIĆ OSMI NA SVETU U TCR

SPAJANJE WTCC-A I TCR-A DONOSI NEIZVESNOST NAŠEM NAJBOLJEM AUTOMOBILISTI

28. 11. 2017. Comments (2) Views: 3649 Autosport, Endurance, Kružne trke

Hibridisti briljirali na 24 h endjuransa u Italiji

Predstavnici novog talasa domaćeg sporta brzina na četiri točka Jovan Lazarević i Risto Vukov, momci iz Hibrida, imali su minulog vikenda vatreno krštenje na 24 časa trci izdržljivosti na stazi Adria u Italiji. I to poprilično uspešno, može se reći briljantnom vožnjom osvojili su peto mesto posle 24 časa trkanja.

Posle završene sezone na brdu i krugu Beep Beep racing team odlučio je da svoje vozače oproba na međunarodnoj sceni.U dogovoru sa prijateljima kluba, porodicom Altoe koja je inače vlasnik autodroma Adrija u Italiji određen je 23 i 24. oktobar za test vožnje Jovana Lazareviča i Rista Vukova koji je inače novi član kluba i takmičar za sledeću sezonu. Test je prošao uspešno. Testirali su Seat Ibiza Trophy cup car i Seat Leon TCR.

– Momci su na testovima postigli impresivne rezultate tako da je ubrzo stigao poziv za učešće na međunarodnoj Endurance trci 24 sata Adrije, 25 i 26. novembra. Odlučili smo da prihvatimo poziv i ako nikada nismo učestvovali ni na jednoj međunarodnoj trci, a tek ne na tako zahtevnoj koja se vozi neprekidno 24 sata – uvodne su reči Dejana Lazarevića prvog čovek Beep Beep racing team.

Želja za učestvovanjem na trci izdržljivosti, bila je jača od celokupne nepoznanice koja je čekala družinu iz Srbije.

– U Adriju smo stigli dan pred početak trke da bi smo se upoznali više sa pravilima i na koji način se održava jedna tako zahtevna sportska manifestacija. Bili smo oduševljeni načinom na koji su nas ugostili naši prijatelji iz Italije. U petak 24. novembra dan pred trku, dobili smo auto.Sa mehaničarima koji su krenuli sa nama iz Srbije, Miloš Petrović – Miloš Tjuner i Miloš Milosavljević – Mita Živanov, počeli smo da spremamo auto za trku. U pitanju je bio SEAT IBIZA TROPHY CUP CAR, sa sedmobrzinskim DSG menjačem. Tog trenuntka je naš trkački vikend počeo – u dahu nastavlja Lazarević senior poznatiji kao Badži.

Podeljni na osnovu obaveza i zadataka koji su ih čekali na Adrija stazi, ekipa iz Srbije krenula je sa aktivnostima.

– Dok su mehaničari spremali auto, Riko i Jovan su pešice obilazili stazu, ne bi li je što bolje upoznali. Nakon toga je počelo upoznavanje sa Pravilnikom. Na trci od 24 sata imali smo pravo na šest novih guma, četiri namontirane na auto i dve rezervne. Svaka sledeća guma koja bi trebovali od YOKOHAME, čiji se kamion sa kompletnom opremom nalazio na stazi, koštala bi nas dodatih pet minuta na ukupan rezultat! Takođe, dobili smo i dva rezervna para prednjih pločica i jedan rezervni par zadnjih pločica, a svako sledeće trebovanje koštalo bi nas dodatih deset minuta na ukupan rezultat. Treći rezervni deo koji smo dobili bili su diskovi za sva četiri točka, a svako sledeće trebovanje košta dodatih petnaest minuta po disku na ukupan rezultat. Što se tiče daljih pravila,u toku 24 h obavezno je tri puta ući u boks, dva puta po pola sata što određuje sportska komisija i jedan ulazak u boks od 45 minuta po slobodnom izboru. Svaki dalji ulazak u boks je minimalno propisano zadržavanje od 10 minuta, takođe prilikom svakog ulaska u boks obavezna je promena vozača – slovi o Pravilniku Badži.

Pored naših vozača u timu je bilo još kandidata koje je valjalo upoznati sa kojima će deliti sedište,plus još 16 ekipa direktnih konkurenta na pobednički podijum posle 24 h trkanja.

-Prvi dan takmičenja započeo je sa upoznavanjem ostalog dela tima, koji se sastojao od ostalih vozača, vođe tima i glavnog stratega Massimiliano Puozzo, Luca Gonnella, Marco Cenedese. Posle završenog warm-up, usledio je kvalifikacioni trening za koji smo mislili da ćemo svi voziti, ali ispalo je da vozi samo vođa tima, koji je na naše veliko razočarenje zauzeo 12. mesto. Vrlo brzo je usledio samo start trke u 14 h. Odredili smo redosled vozača na koji će voziti prvi deo trke: 1. Massimiliano- vođa, 2. Luka (17god), 3. Jovan, 4. Marko(19god), 5. Riko. U početku smo razmišljali da su nam dodelili dva neiskusna mlada vozača i jednog iskusnog stratega ili ti vođu tima i tako smo dočekali start trke. Kako je trka odmicala, bili smo ne malo razočarani, vrlom oskudnim tempom koji je imao naš strateg. Tako da smo prvu promenu vozača dočekali sa 4 kruga zaostatka u odnosu na prvog. Mladi Luka je već u prvih par krugova ozbiljno počeo da popravlja stanje tima, tako da smo mi shvatili da matematika našeg stratega nije baš dobra – nastavlja finansijer i novi strateg.

Nije mnogo trebalo srpskom delu tima da shvati, da je vreme za korenite promene, odnosno novu taktiku.

-Pravimo kratak sastanak i odlučujemo da stvari uzmemo u svoje ruke. U dogovoru sa vozačima menjamo taktiku, odlučujemo se na borbu bez respekta prema zvučnim timovima i imenima na stazi. Posle 110 minuta aktivne vožnje, Luka ulazi u boks i tada počinje drama. Jovan izlazi na stazu i jakim tempom nadoknađuje deo zaostatka, ali sa nedovoljno goriva da dobaci do obaveznog ulaska u boks, tako da je zadnjih nekoliko krugova morao da vozi smanjenim tempom. Nastupa pauza od obaveznih pola sata gde okrećemo gume, pravimo dalju taktiku, dok na stazi kiša pada sve jače. Četvrti na stazu izlazi Marco Cenedese, ohrabren podrškom hibridista stasalih na Beranovcu koji su čvrsto rešili da ispričaju još jednu priču, ovoga puta na Adriji. Disciplinovano vozi čitavih dva i po sata u jako dobrom tempu. Stvari polako počinju da se okreću na bolje. Ulaskom u boks, punimo benzin, ponovo okrećemo gume i „priču“ nastavlja Riko. Izvanredan tempo i iskustvo iz hibrida, počinjemo ozbiljno da napadamo i napredujemo. Riko ulazi na obaveznu pauzu od 45 minuta. Tom prilikom menjamo prednje pločice. Auto za sada služi dobro. Jovan ponovo ulazi u auto gledamo na sat 2 časa posle ponoći. Trebaju nam brzi krugovi uz minimalnu potrošnju goriva. Vodeći tim domaćina Adrija završava u pesku. Izvlače ih, ulaze u boks i na stazu izbacuju najboljeg vozača Giacomo Altoe, aktelnog vicešampion Evrope u TCRu. Jovan se pakuje iza njega i počinju da prave super brze krugove. Ponovo kiša pojačava. Jovan javlja da mu je pukao nosač sedišta, ali nastavljamo dalje. Maksimalna disciplina, sklanjamo se u sobu pokisli do gole kože kasno skapiravši da se odatle sa prozora sve mnogo bolje vidi iz suvog i toplog. Mita radio vezom daje neprocenjivu podršku i savete. U četiri posle ponoći Jovan ulazi u boks. Gledamo ne verujemo treći smo – stanje je posle 14 sati takmičenja.

Do kraja trke ostalo je još „samo“ deset časova!!!

– Za 10 minuta u boksu, odradili smo dopunu goriva i okretanje guma. Marco Canadese ponovo na stazi. Ohrabren celom ekipom održava tempo. Nije lako videti gde smo zbog ostalih koji ulaze u boks, ali vidimo da smo u prva tri. Imamo ih. Budimo Rika koji ionako ne spava pošto je sledeći njegov krug. Silazimo do boksa očekujemo Marka da završi vožnju. Marko ulazi brza provera svega. Miloš Tjuner uz pomoć inženjera Seat moto Sporta Luciana i naših prijatelja iz domaćeg šampionata, Mikse, Đenke i njegovog sina, koji su kamperom zapucali preko osamsto kilometara da bi nam dali podršku, vodi boks bez greške. Mita komanduje polazak, Riko je „spakovan“. Izlazimo tačno u sekund. Oko nas zbunjene face. Niko nas ne poznaje. Gledaju nas iz skupih timskih kamiona, a naši vozači spavaju na foteljama. Ponovo na prozoru pratimo Rika. U jednom trenutku smo drugi. Riko niže krug za krugom. I onda pufff. Auto počinje da trokira. Mora u boks. Obavezna promena vozača. Budimo Jovana i onako bunovnog ga „pakujemo“ u auto koji izgleda o.k. Ponovnim restartom motora sve se vratilo u normalu. Izgubismo 12 minuta. Šest i po krugova. Jovan briljantno vozi ali zaostatak je veliki. Na ulasku u boks smanjili smo zaostatak na dva kruga za četvrtim i četiri za trećim. Riko vozi poslednju partiju. Pun gas smanjuje zaostatak od dve do pet sekundi po krugu. Nedovoljno. Trku završavamo na petom mestu sa 26 sekundi zaostatka za četvrtim, dva kruga za trećim mestom…Šestoplasirani kasni za nama 10 krugova, sedmoplasirani 16 – navodi Badži.

Opšti utisak posle prve trke izdržljivosti, više je nego pozitivan. Ruku na srce imajući u vidu činjenicu da im je ovo bilo preimjerno izdanje, uspeh je i kada se zavarši, ali mladi momci željni dokazivanja, uvek teže što boljem plasmanu.

– Moramo da kažemo da smo, bez obzira na propuštenu priliku, jako zadovoljni postignutim rezultatom. Bio je to ipak naš prvi nastup na ino sceni bez ikog iskusnijeg da nas pomogne. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo porodici Altoe koja je sve ovo organizovala,podršci: Milošu Tuneru, Miti, Đenki i sinu, Mixi, Davidu Stojkoviću, Lucianu, Alanu, Djoletu kao i našim vozačima: Massimilianu, Luki, Marku, Riku i Jovanu. Bilo je to neprocenjivo iskustvo. Momci stasali na Beranovcu u Hibridu ispričali su još jednu priču – jasan je Dejan Lazarević.

  • Bekinac u akciji
  • Menza na stazi
  • Podesavanja trapa
  • pripreme uoci trke
  • Puaza
  • Puaza1

Tagovi: , , , , , ,

2 odgovora na Hibridisti briljirali na 24 h endjuransa u Italiji

  1. […] premijernom nastupu pre dve godine, tačnije 2017. Bekinac je osvojio peto mesto, što mu je praktično bila ulaznica za italijanski svet auto trka. Naredne 2018. godine u oktobru […]

  2. […] trkom izdržljivosti u trajanju od 24 sata na autodromu Adria Internacional Raceway. Tačno pre dve godine na istom mestu mladi as iz Kraljeva ušao je trkačke vode na Apeninskom poluostrvu baš na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *