MENI

750.000 porudžbina: Aktuelna Opel Corsa nastavlja uspešnu priču

Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV...

19. 05. 2017. Comments (0) Views: 566 Industrija, Kia

Soul EV predstavlja brojna unapređenja

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, učinkovitija baterija je zbog veće energetske gustoće i kapaciteta skladištenja energije povećala domet vozila za čak 18 %, s dosadašnjih 212 na 250 km (kombinovano, novi evropski vozni ciklus, NEDC). Svoj doprinos kod povećanja dometa dali su i aerodinamično optimizovana maska hladnjaka, bolji pneumatici i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor.

2018 Kia Soul EV (Medium)

Artur Martins, potpredsednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje se prodaje globalno i dostiže sve veću popularnost među evropskim kupcima, koji traže ekološki prihvatljiva vozila atraktivnog dizajna. U prvom kvartalu se u odnosu na isti period prošle godine njegova prodaja povećala za čak 28 % i značajno je uticala na rast prodaje vozila Kia na alternativni pogon. Veći domet Soula samo još povećava privlačnost ovog modela.“

Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Tako u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi zadala za cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s masovnom proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila.

Soul EV s povećanim dometom u Evropu stiže početkom leta. Električna Kia se jedina od svih električnih vozila na evropskom tržištu može pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi i za baterije.

Povećan domet baterije za čak 18 odsto

Unapređeni Soul EV je opremljen modifikovanim litijum-jonskim baterijskim sklopom koji odlikuju veća energetska gustoća i veći kapacitet skladištenja energije. Broj baterijskih ćelija je sa 192 povećan na 200, a mešavina elektrolita je optimizovana. Zbog toga je napetost baterijskog sklopa sa 360V povećana na 375V, a kapacitet skladištenja sa 27kWh na 30kWh, što je poboljšanje od 11 odsto.

Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Vredi naglasiti da su Kijini inženjeri postigli da poboljšani baterijski sklop, smešten ispod zadnjih sedišta, ne zadire u kabinu Soula EV.

Promenjena maska s manjim otporom vazduha

Poboljšani Soul EV i daje ima prepoznatljiv, ništa manje odvažan izgled, koji su kupci dobro prihvatili, zato je vozilo zbog bolje aerodinamične učinkovitosti doživelo tek suptilne promene maske. Usisnik za vazduh na prednjem braniku je blago zatvoren, čime je smanjen otpor vazduha, što će se najbolje primetiti u vožnji na autoputu.

Kočnice s manjim trenjem prilikom kočenja

Poboljšani Soul EV je standardno opremljen Michelinovim pneumaticima s manjim koeficijentom trenja, što posledično utiče na veći domet. Kočnice su dobile snažnije povratne opruge, koje prilikom vozačeva micanja noge s papučice kočnice pre popuštaju i time smanjuju otpor. Nove opruge ne utiču na učinkovitost Soulovog regenerativnog kočionog sistema, koji prilikom kočenja i »cruisinga« skladišti do 12 % kinetičke energije.

Soul EV je opremljen različitim tehnoogijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. To su, između ostalog, 4 načina vožnje – ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacioni sistem Soula EV su takođe jedinstveni, jer prikazuju lokacije obližnjih mesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.

Infotainment sistem, koji se projicira na ekranu na dodir, kupcima u standardnoj opremi omogućava upotrebu sistema Android Auto™ i Apple CarPlay™, koji vozačima omogućavaju pristup omiljenim aplikacijama ili funkcijama. Oba sistema nude upravljanje glasom, emitovanje omiljene muzike ili audio knjiga, sigurne i jednostavne pozive i pristup navigaciji putem Google Maps ili Apple Maps. Sistem je namenjen smanjenju dekoncentracije tokom vožnje, što vozačima omogućava da su fokusirani isključivo na cestu.

Komentari su zatvoreni.