MENI

Hronika Salona automobila 5. dan

Hronika Salona automobila 6. dan

25. 03. 2015. Comments (0) Views: 589 Industrija

Mazda2 ekološki automobil godine u Srbiji

Na Beogradskom sajmu u okviru 52. Međunarodnog salona automobila proglašen je, četvrtu godinu za redom, automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – Eko auto 2015. Svečanom uručenju nagrade pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, čelnika Beogradskog sajma, novinara i gostiju prisustvovao je i Nj. E. Masafumi Kuroki, ambasador Japana u Republici Srbiji.

EKOauto-2015-03

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju „ekološki prihvatljivih“ prevoznih sredstava na tržištu Republike Srbije, agencija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centrom za motorna vozila, pokrenula je akciju izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – Eko automobil godine u Srbiji.

Cilj ove manifestacije, kako je obraćajući se prisutnima pored ostalog rekao mr. Dušan Stokić, predsednik žirija jeste doprinos podizanju svesti građana o očuvanju prirodnih resursa, manje štetnom uticaju automobila na čoveka i životnu sredinu od već postojećih na tržištu, kao i pozitivnom uticaju na korisnike i građane tako što osim uobičajenih elemenata za kupovinu automobila – dizajn, cena, oprema i sl. – treba da razmatraju i aspekte zaštite životne sredine: potrošnja, emisija štetnih materija, reciklabilnost, materijali i dr.

U konkurenciji se našlo osamnaest novih automobila koji se prvi put, kao novi ili redizajnirani, pojavljuju na našem tržištu. Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma i metodologije ocenjivanja stručni žiri doneo je odluku da je Mazda2 automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – Eko automobil godine u Srbiji. Nagradu je Igoru Brankovu, direktoru Mazde Srbija uručio Zlatko Mitić, ispred Organizacionog odbora.

U znak zahvalnosti i podrške koju Vlada Japana pruža našoj zemlji kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine organizatori su kao gosta pozvali Nj. E. Masafumi Kurokia, ambasadora Japana u Republici Srbiji. Pozdravljajući prisutne on je pored ostalog rekao: „Srećan sam što je Mazda2 izabrana za naj ekološkiji auto među 18 kandidata i primila ovu značajnu nagradu. Drago mi je što su konstantni napori koje Mazda ulaže u unapređenje ekoloških performansi prepoznati i u Srbiji. Nadam se da će Mazda2 napraviti i komercijalni uspeh na srpskom tržištu.

Visoko cenim inicijativu organizatora takmičenja za Eko auto godine da podignu svest o značaju ekoloških kriterijuma prilikom izbora automobila. Na ovaj način, svako od nas može da doprinese zaštiti globalnog prirodnog okruženja. Nadam se da će se sve više ljudi u Srbiji odlučivati za kupovinu ekoloških vozila.

Nadam se da će Srbija nastaviti da napreduje u pogledu zaštite životne sredine, što je integralni deo pregovora o pristupanju Evropskoj Uniji. Japan će svakako nastaviti da sarađuje sa vama u tom sektoru.“

Titulu Eko auto godine u Srbiji do sada osvajili su Honda Civic 5d i-DTEC (2012.), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013) i Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014).

Komentari su zatvoreni.