MENI

MILOŠ PAVLOVIĆ EVROPSKI ŠAMPION BLANCPAIN LAMBORGHINI SUPER TROFEO TAKMIČENJA

Borković uz AMSS i AMS Osiguranje ide u novu...

23. 11. 2014. Comments (0) Views: 1274 Autosport, Kružne trke, Lamborgini Super Trofej Evropa

MILOŠU PAVLOVIĆU UZ EVROPSKU I SVETSKA TITULA

Najuspešniji srpski automobilista Miloš Pavlović trijumfalno je okončao učešće na Svetskom finalu „Lamborgini super trofeja“ pošto je u tandemu sa italijanskim automobilistom Edoardom Piskopom posle titule u evropskom takmičenju stigao i do naslova svetskog šampiona u prestižnom šampionatu!

Champions foto Roberto Piccinini 011

Tandem „Bonaldi motorsporta“ dominirao je trkačkim vikendom na gran-pri stazi Sepang u Maleziji, pošto su Pavlović i Piskopo uspeli da budu jedina posada koja se popela na postolje u sve četiri iscrpljujuće 50-minutne trke! Posle dva druga mesta u petak u okviru završnice evropskog šampionata kada su osigurali titulu, Pavlović i Piskopo briljirali su u nedelju rano ujutro po srednjeevropskom vremenu, osvojivši svetsku titulu sa pobedom i jednim drugim mestom u trkama u kojima su nastupili najbolji vozači iz tri kontinentalna šampionata!

Naporno takmičenje u petak i nepredvidivi vremenski uslovi, uz kišu i veliku vlažnost vazduha, ostavili su traga na performanse automobila u subotu na kvalifikacijama za Svetsko finale, pa su prvu nedeljnu trku dva asa započela sa sedme pozicije. Piskopo je, međutim, briljantno izvezao svojih 20 minuta, čuvajući se kontakta u karavanu od čak 40 „lamborgini galjarda“ uz odlična vremena po krugovima, pa je Milošu predao automobil na drugoj poziciji. Pavlović je nastavio u svom prepoznatljivom stilu i posle samo nekoliko krugova prešao u vođstvo koje je blago povećavao do cilja, kontrolišući rivale i, što je bilo još važnje zbog druge trke, stanje automobila…

Nije bilo mnogo vremena za slavlje i oporavak, pošto je posle samo četiri časa vožena druga trka, a u njoj je jedino bilo važno plasirati se ispred Ričarda Antinućija, drugoplasiranog iz Trke 1 – naime, zbog sabiranja bodova iz obe finalne trke, postojala je mogućnost da ih Amerikanac pretekne u konačnom zbiru i osvoji titulu. Pavlović je sa pol-pozicije kontrolisao trku, prepustivši rivalima da se bore za pozicije, a kako Antinući nije pokazivao tempo za više od trećeg mesta, druga pozicija je za posadu Pavlović/Piskopo bila sasvim dovoljna, s obzirom da je ka prvom mestu hitao drugi vozač „Bonaldi motorsporta“ Mirko Bortoloti. Tako je italijanska ekipa dvostrukom pobedom potvrdila ovosezonsku dominaciju u „Lamborgini Super trofeju“, ali su junaci dana ipak bili Miloš Pavlović i Edoardo Piskopo, koji su trofej za najbolje na svetu dobili iz ruku Stefana Vinkelmana, predsednika i generalnog menadžera kompanije Lamborgini.

„Ovo je veliki dan za mene, Edoarda i tim „Bonaldi“. Uspeli smo da ostvarimo nemoguće i osvojimo dve titule u četiri dana. Presrećan sam!“

O šampionatu Blancpain Lamborghini Super Trofeo

Blancpain Super Trofeo je takmičenje u organizaciji Lamborginija, koji se smatra najbržim šampionatom u kojem se vozi samo jedan model automobila – u pitanju je Lamborghini Gallardo LP 570-4 Super Trofeo, sa V10 motorom od 570 KS. Tokom sezone započeće se i testiranje novog trkačkog automobila, Lamborghinija Huracan LP 620-2.
Super Trofej se vozi u Evropi, Aziji i Severnoj Americi, a kalendar evropskih trka za 2014. godinu čini 5 trkačkih vikenda – osim u Monci, po dve trke od po 50 minuta vozile su se i u Silverstonu (Velika Britanija), Pol Rikaru (Francuska), Spa-Frankoršampu (Belgija) i Nirburgringu (Nemačka). U Maleziji, na stazi Sepang, 22. i 23. novembra održano je „Svetsko finale“, na kojem su učestvovali najbolji vozači iz tri kontinentalna šampionata.

O Milošu
Miloš Pavlović, automobilista iz Beograda, automobilizmom se bavi od 1991. godine, kada je učestvovao u karting šampionatu Jugoslavije. U kartingu je osvojio dve titule u SFRJ, a bio je i regionalni šampion Italije i vicešampion Evrope. U Japanu je 1996. godine postao pobednik Svetskog kupa „Trofej Ajrton Sena“ u karting klasi „Formula A“.
Prošao je sve značajne niže kategorije jednoseda, a titule je osvajao u Italijanskoj Formuli 3 2002. godine i „Nissan light“ svetskom šampionatu 2004. godine. Osvojio je treće mesto u „Renault World Series 3.5“ šampionatu 2007. godine, a potom se takmičio u „predvorju“ Formule 1, GP2 seriji.

Jedini je automobilista sa Balkana i među retkima u Istočnoj Evropi, koji je nosilac „superlicence“ koja mu omogućava vožnju bolida Formule 1.

Komentari su zatvoreni.