MENI
Reno Kađar 1.5

Renault vozila uz dodatna 4 zimska pnemuatika

jipace_golden_steering_wheel

Jaguar I-Pace osvojio je Zlatni volan

13. 11. 2019. Comments (0) Views: 252 Bezbednost, Industrija

Bez polovnjaka do čistijeg zraka

Nepobitna je činjenica da unazad nekoliko godina žitelji Srbije udišu ozbiljno zagađen vazduh, u jednoj trećini slučajeva zahavljujući pre svega vremešnom voznom parku. Punopravni član porodice, kako umeju da tepaju četvorotočkašu, u prosek je star 17 godina, što je ozbiljan razlog za zabrinutost i hitnu reakciju, jer se sa uvozom polovnih automobila koji je u porastu, nivo zagađenja vazduha samo povećava. Shodno tome ako želimo da dođemo do čistog zraka, moraćemo da se rešimo polovnjaka.

Tim povodom u Privrednoj komori Srbije upriličen je okrugli sto na temu „Uticaj saobraćaja na životnu sredinu u Republici Srbiji, problemi i moguća rešenja“ na kom su učestvovali predstavnici Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i prvi čovek Ministarstva životne sredine Gorana Trivana, sa još nekolicinom sagovornika iz resornih Ministarstava. Posle dvočasovne vrlo konstruktivne debate došlo se do zaključka da polovna vozila evro 3, a po svemu sudeći i evro 4 norme, neće više moći da se uvoze u Srbiju, ako želimo da udišemo čist vazduh.

ZABRANA UVOZA, SUBVENCIJE I EKOLOŠKA TAKSA

Dok zemlje u okruženju, konkretno u zapadnoj i severnoj Evropi uveliko povećavaju broj električnih i hibrdinih automobila na ulicama svojih gradova, mi još uvek raspravljamo o normama. Tri su ključne teme o kojima valja što pre zauzeti čvrst stav i odmah krenuti u sprovođenje. Prva je ograničenje, tačnije zabrana uvoza polovnih automobila evro 3 i 4 norme, početi sa subvencijama za električne i hibridne automobile i treća je uvođenje ekoloških taksi, narodski rečeno da zagađivači bogato plate.

– Saobraćaj kao način komunikacije jako je kompleksna tema i zaslužuju ozbiljan pristup. Procena svetske zdravstvene organizacije kaže da u Srbiji godišnje više od 6.000 ljudi izgubi život zbog lošeg kvaliteta vazduha. Ovih dana kvalitet vazduha se kreće od izuzetno nepovoljnog do prihvatljivog. Činjenica je da mi korsitimo stacionarne i mobilne stanice koje mere nivo zagađenja vazduha na vrlo zahtevnim lokacijama i onda nakon toga izračunavamo prosek. Pored automobila, veliku ulogu imaju individualna ložišta, konkretno socijalno ugrožene kategorije, koje lože jako toksične energente, zatim indistrija, toplane i termoelektrane. Mnogo sam učio i rešio sam se zabluda, zato želim da posao radim maksimalno i otvorim sva pitanja koja se tiču boljeg života svih građana Srbije – rekao je u uvodnom delu Goran Trivan Ministar životne sredine.

Učesnici okruglog stola

Učesnici okruglog stola


SUSPENDOVANE ČESTICE, AZOTNI OKSIDI I SUMPOR DIOKSID

Rezultati sa mernih mesta govore da imamo prekoračenja počev od 40/80 do 120 grama suspednovanih čestica PM 10 i PM 2.5. Zatim tu su azotni oksidi i sumopr dioksid. Unazad pet godina u Srbiju je uvezeno 800 000 polovnih automobila, od toga je 20% otišlo u delove, tako da je na putevima i ulicama naše zemlje 600 000 polovnjaka koji su ozbiljani zagađivači.

– Kada čujemo takav podatak, dolazimo do zaključka da je Srbije groblje polovnih automobila iz Evrope. Oni štite zdravlje i životnu sredinu u svojim zemljama, a mi uvozimo zagađivače. Moja tema je vaše, moje, zdravlje naše dece. Ja mnogo volim Srbiju i želim da živim u zdravoj životnoj sredini. Shodno tome nije teško zaključiti što su automobili stariji to su opasniji kako zbog zagađenja, tako i zbog otkazivanja delova, potencijalnih kvarova itd. Izlaz možemo naći u stimulisanju i pozitivnim merama poput subvencija pri kupovini električnih i hibridnih automobila. Od ono malo para iz budžeta spremni smo da odvojimo deo za subvencije čim ga usvojimo. Koliko mi je poznato u Hrvatskoj godišnje odvajaju 2.5 milona, odnosno u Sloveniji 4 milona evra. Smatram da ako ih obezbedimo ove godine onda je to perpetum mobile. Pored toga tu su primera radi naftaši, JKP Parking servis i drugi koji na određeni način mogu da pomognu. Mogu vam reći da imamo zeleno svetlo i od predsednika države, tako da ćemo početi taktički sa podizanjem svesti kod građana, odrediti prioritete, tempo je bitan, ali i pomoć stručnih službi. Nisam od onih koji pričaju ono što volite da čujete, već vam govorimo ono što je bitno, da znam, šta ne znam! Konkretno auto kad prestane da se koristi postaje opasan otpad, a mi nemamo kapacitete da ih prerađuejmo. To povalči ulaganje u postrojenja za preradu opasnog otpada – nastavio je Trivan.

STAROST VOZNOG PARKA I CARINSKI ZAKON

Pre nego što je počelo sa standardnom procedurom postavljanja pitanja reč su dobili i predstavnici resornih Ministarstava, čija je uloga u rešavanju nastalog problema od i te kako velikog i bitnog značaja.

– Zabrinjavajuća je prosečna starost voznog parka u Srbiji, koja iznosi 17 godina. Evro norma je bitna pre svega zbog ekološkog dela, ali nas ujedno dodatno interesuje i brine aktivan i pasivan sistem bezbednosti. Nije na odmet ponoviti koliko je vremešan automobil rizičniji u javnom saobraćaju od novog – rekao je predstavnik saobraćajne policije.

Sve kreće od trenutka kada preduzeće ili pojedinac uvezu automobil.

– Ministarstvo finansija radi na sprovođenju propisa naročito carinskog novog zakona koji omogućava brži izvoz i uvoz. Shodno tome mi ćemo dati naš doprinos – reči su predstavnika pomenutog resora.

NEUMOLJIVI GOVOR BROJKI

Boban Nikolić sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova dočekao je svoj red i onda je argumentovano sa preciznim brojkama po godinama starosti, odnosno uvoza i upoznao sagovornike i predstavnike medija.

– Naša asocijacija se maksimalno zalaže da voda i dalje bude plava, a šume i trava zeleni kao i pre, odnosno da svoj našoj deci omogućimo da i oni u takvim uslovima žive. Dok je ovakvao stanje na ulicama to neće biti moguće. Shodno tome predlažemo da se zabrani uvoz automobila evro 3 i 4 norme, a da od jula 2021. godine emisija izduvnih gasova bude merilo visine takse, to će verujem biti dobar povod da zbog visine iznosa promene ustaljenu praksu. Uvoz polovnih automobila predstavlja ozbiljnu opasnost. Pre će u Evropi nestati automobili evro 3 i 4 norme, nego se mi rešimo nagomilanih kod nas. U prilog tvrdnji neumiljivo govore brojke o prvi put registrovanim vozilima i to samo za unazad tri godine i naravno tekuće do septembra. Konkretno 2016. godine ukupno je registrovano 128.071 vozilo, od toga starosti dve godine 2.110, tri do sedam godina 13.014, osam do jedanaest 21.019 i od 12 do 20 godina 73.928. Naredne godine brojke rastu, pa novih tačnije do tri godine startosti ima 28.478, do osam godina 18.878, do 12 32.125 i do 20 80.074 vozila. Prošle godine situacija je sledeća: do četiri godine 35.856, do 9 godina starosti 20.409, do 13 42.490 i do 20 73.047. Ukupan broj registrovanih vozila na dan 31.12. 2018. godine u Beogradu je sledeći: do četiri godine starosti 59.223, do 9 83.397, do do 13 122.509 i do 20 294.255, ukupno 559.384 vozila. Na nivou Srbije zaključno sa istim datumom stvari stoje ovako do 4 86.737, do 9 177.749, do 13 324.900 i do 20 1.375.674, odnosno ukupno 1.995.060. Brojke neumoljivo govore, a ko ume, želi i zna da ih tumači sve će mu biti jasno – rekao je Nikolić.

O autobusima i kamionima, odnosno dvotočkašima se nije pričalo, ali se moglo čuti da je ogroman broj mopeda i skutera na našim putevima, naravno iz uvoza vrlo starih i shodno tome opasnih po vazduh, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Posle svega izrečenog Trivan je rekao da je relano da jun naredne godine bude početak kraja uvoza automobila koji ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu.

SKIDANJE-ZAMENA KATALIZATORA

Vrlo je čest zahtev vlasnika polovnih automobila uklanjanje katalizatora sa vozila. Katalitički konvertor (katalizator) deluje tako što vrši katalitičko sagorevanje preostalih ugljovodonika, a okside azota redukuje na elementarni azot. Radna temperatura katalizatora je od 250 – 270 °C min. Tek pri tim temperaturama počinje da se odvija hemijska reakcija u aktivnom jezgru.

Do oštečenja jezgra katalizatora dolazi zbog više faktora, od kojih su:
– zaprljanost olovom (korišćenjem olovnog umesto bezolovnog benzina)
-greške u radu lambda sonde (previše goriva u smeši, dolazi do nagomilavanja viška goriva i njihovim sagorevanjem dolazi do povišene radne temperatute jezgra katalizatora, čime se otapa samo jezgro)
-ulazak ulja i antifriza u katalizator (stvaraju guste obloge gareži i zapušavaju sitne prolaze u jezgru katalizatora)
– dotrajale svečice i kablovi (isto kao i greška u radu lambda sonde )
-starenje katalizatora (vremenom dolazi do zamora materijala pri čemu katalizator ne vrši osnovnu funkciju prečišćavanja izduvnih gasova)

Da li se katalizator može ukloniti sa vozila zavisi od više faktora. Prvi bitan faktor je položaj katalizatora, a drugi je broj lambda sondi. Na automobilima koji imaju jednu lambda sondu, bez ikakvih posledica na funkcionalnost vozila može se ukloniti katalizator. Kod automobila koji imaju dve lambda sonde serviseri ne preporučuju skidanje, već isključivo zamenu katalizatora.

Prva lambda sonda (pre katalizatora) ima zadatak da meri količinu kiseonika u izduvnim gasovima i prosledi informaciju ECU (mikroprocesorski sistem-računar) a on odredi smešu tj. odnos kiseonika i goriva u smeši. Druga lambda sonda kontroliše kvalitet izduvnih gasova po izlasku iz katalizatora. Ukoliko je količina otrovnih izduvnih gasova veča od propisane, sonda šalje informaciju ECU i dolazi do prijavljivanja greške. Ukoliko auto ima samo jednu lambda sondu nema informacija o grešci pa samim tim ni do promena u radu motora vozila.

Ukoliko se ukloni katalizator sa vozila koji ima dve lambda sonde ECU će primiti informaciju o velikoj količini otrovnih izduvnih gasova u izduvnom sistemu. Pojednostavljeno…da bi smanjio koncentraciju nesagorelih otrovnih gasova, ECU će poslati novu informaciju o stvaranju drugačijeg odnosa kiseonika i goriva što će direktno uticati na rad motora. Kod vozila koja imaju samo jednu sondu ove povratne informacije o kvalitetu gasova neće biti.

Preporučuje se zamena katalizatora, ili originalnim ili univerzalnim. Univerzalni katalizatori su sasvim dobra zamena za standardne katalizatore i cena im je čak 2 do 3 puta niža od fabričkih. Njihova univerzalnost je u oblicima, ali su podeljeni po kategorijama i kubnim zapreminama..

Tagovi: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *