MENI
DVOJAC SAGMAJSTER REJISNG TIMA Gabor Sagmajster 117 i Aleks Varadi 100

Evropa u Globarima

KROZ PRAŠINU DO PEHARA

Između dve vatre

POGLED NA BOKS

14. 07. 2012. Comments (0) Views: 696 Motociklizam, Motokros

Žestoki treninzi u Globarima

Moto klub Gajić iz Globara kod Kruševca organizator je pete trke Otvorenog šampionata Srbije u moto krosu, koja se ujedno boduje za Istočnoevopski šampionat. Ako je suditi po zvaničnim treninzima za startne pozicije, nedeljna trka u potpunosti obećava. I pored velike vrućine i neizbežne prašine svi takmičari, vozili na granici izdržljivosti, ne štedeći sebe ali i mašine.

POGLED NA BOKSPogled na stazu i sve prateće uslove, dovoljno govori zašto su baš Globare drugu godinu uzastopno domaćini takmičenja za Istočnoevropski šampionat. Prostor namenjen takmičarima, prepun je pratećeih vozila iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, BiH, Turske i naravno Srbije. Šarenilo boja i raskoš opreme, odaju utisak da je reč ozbljnom takmičenju, koje ni jednog posmarača ne može ostaviti ravnodušnim.

Takmičari osnovnih klasa u moto kros disciplini do 65 i 80 kubika imaju motiv više jer se u Globarima bore za vredne poene koji ih direktno vode u šampionat Evrope. U preostalim klasama, takođe vlada žestoka konkurencija i ni jednog trenutka se ne može steći utisak, da je bilo ko od takmičara, došao samo da bi učestvovao, već svi grizu za pobedničko postolje. Posebno su motivisani domaći takmičari, koji nemaju tako često mogućnosti, zbog finansija, da se takmiče sa konkurencijom izvan granica naše zemlje.

Kvalifiakcioni treninzi svakako su bitni, jer najbržem takmičaru omogućavaju izbor sa kog će mesta startovati na nedeljnoj trci. Međutim, kada se na trci spusti startna rampa i mrak padne vozačima na oči, izbor pozicije može, ali ne mora da bude presudan. U zavisnosti od klase vozi od 10 do 20 minuta, plus dva kruga, pa tek onda pada zastava za kraj trek i tako dva puta.
Start prve trke zakazan je za 12 časova, odmah psole čina svečanog otvaranja.

Komentari su zatvoreni.