MENI

Božilović osvojio drugi Beranovac

TJUNER I ŠAMPION Srđan Višnjić, Boris Perić i Ivan Mandić

Bez mapiranja nema ni titule

18. 06. 2012. Comments (0) Views: 426 Autosport, Kružne trke

Živkoviću vraćena pobeda u Hibridu

Dve trke u jednom vikendu Sportskog auto karting saveza Srbije, koje su vožene na nekadašnjem vojnom poligonu za obuku vozača motora i kamiona na Beranovcu kod Kraljeva, u potpunosti su bile u znaku klasa gde se vozi nekadašnji ponos nacionalne auto industrije jugo 55.

SLAVIO ZA ZADRŠKOM Darko Živković u Hibridu

SLAVIO ZA ZADRŠKOM
Darko Živković u Hibridu

Od 59 takmičara koliko je prošlo tehnički prijem i verifikaciju više od polovine vozili su jugo, tačnije u klasi mali N 27, a u Hibridu 19 automobilista. Tokom dva dana više od 10.000 posmatrača imalo je šta da vidi, pod uslovom da su bili upoznati, da „veće” klase neće „gostovati” na Otvorenom šampionatu Srbije. Žestokih dula na stazi nije manjkalo, uz neprestano preticanje, a išlo se čak dotle da se u drugoj trci Hibrida nije znao pobednik, dok Sportska komisija nije donela odluku.

Darko Živković zbog problema sa automobilom, nije uspeo da izađe u krug za zagrevanje, koji je sastavni deo procedura starta. Pravilnik kaže, ko to ne uradi nema pravo da startuje. Međutim, kada su se svi takmičari klase Hibrid postavili u startnu formaciju, iz pred starta je izleteo Živković i slalom maniru došao do svog mesta, baš u trenutku kada su se na semaforu ugasila sva svetla, što je bio znak za start. Odlukom direktora dobio je 30 sekundi zbog preranog starta, što su mu sudije na ciljno startnoj ravnini uredno pokazale tablom. Kako je Živković tokom devet krugova uspeo sa osmog mesta sa kojeg je startovao, da se probije na vodeće i završi kao prvi, sa punim pravom je očekivao i pehar za pobedu.

SPORTSKA KOMISIJA NA STRANI SPORTA Raka radio veza, Mića, tehnička komisija, Kosta i Braša Sportska komisija

SPORTSKA KOMISIJA NA STRANI SPORTA
Raka radio veza, Mića, tehnička komisija, Kosta i Braša Sportska komisija

Kada je saznao da se neće popeti na najviši stepenik pobedničkog postolja, jer tokom trke nije video tablu, da mu je dodato 30 sekundi na ostvareno vreme, njegovom razočarenju nije bilo kraja. Posle toga je nastala sveopšta priča, praćena galamom i raznom argumentacijom. Od proglašenja se odustalo i čekala se odluka Sportske komisije, koja je uvidom u video zapis iz automobila takmičara iz Živkovića, ustanovila da je Darko pravilno startovao, što je direktno poništilo dodatih 30 sekundi, odnosno vraćanje prvog mesta. Pored toga odlučeno je da se protiv direktora trka i sudije u pred startu pokrene disciplinski postupak, jer neko mora da odgovara.

Prvog dana u subotu 16. juna viđeno je žestoko trkanje, sa neizbežnim udaranjem posle kojih obično sledi napuštanje staze, trenutno ili ako se zaustavi u šumi onda i trajno. Na sreću po takmičare i organizatora sve je prolazilo bez ozbiljnijih povreda takmičara, ali na radost auto limara i mehaničara koji su imali pune ruke posla tokom noći između subote i nedelje, kako bi osposobile automobile za drugu trku. Nedelja ništa manje nije bila uzbudljiva za gledanje, što se moglo videti po reakcijama velikog dela publike. Ostali koji nisu bili upućeni u program takmičenja, mogli su da negoduju zbog nedostatak automobila u jačim klasama.

Komentari su zatvoreni.