MENI

Stojkovići dominantni u „svojoj šumi“

Davidovski otpočeo svetski pohod

3. 10. 2017. Comments (0) Views: 3100 Autosport, Offroad

Reli terenaca na Divčibarama

Proteklog vikenda, 30. septembra i prvog oktobarskog dana vožen je off road reli Požega 2017., koji se ove godine u kompletu ,od starta, svih brzinaca i hard ispita, do cilja, odvijao na Divčibarama. Ovaj off road reli bodovan je za Šampionat Srbije, pa se u skladu s tim i odvijao po svim pravilima off road relija, od trasiranja staze, detaljno izrađene putne knjige, merenja vremena fotoćelijama, vremenske kontrole, obavezne zaštitne i sigurnosne opreme na vozilu i za posadu i slično.

Itinerer off road relija bio je dugačak 87 km, podeljen na 6 brzinskih specijalnih ispita: , SS 1 4.6 km,SS 2 2km,SS 3 1.5 km,,SS 4 3.8 km,SS 5 1.5 km,SS 6 1.5 km i pet etapa. Takmičari su podeljeni u 3 soft i hard klasu , a prvog dana takmičenja voženo je pet brznskih ispita, i specijalni ispit hard , dok je za 1. oktobar ostavljen lakši tempo, za potpuno uživanje u vožnji, šesti brzinac od 1, 5km, koji je nakon takmičarskog dela,stavljen na raspolaganje svima koji su hteli, i bili voljni da se oprobaju u vožnji.

Pobednik u klasi Soft 1. je dvojac Đorđević Nikola i Đorđević Nenad, AMKK Petrovac, u Suzuki Vitara 2.0i, dok su iza njih bili Vladan Matić i Saša Maksimović, 014 off road rally team Valjevo, takođe sa Suzuki Vitarom 1.6., a na trećem mestu našla se posada iz Rumljanskog kluba Off road Ruma: Dejan Savić i Pero Planinac, u Land Roveru Defender.

Za pobedu u klasi Soft 2, izboril su se Maksimovići: Nikola i Srđan, iz valjevskog kluba 014 off Road Rally Team Valjevo sa suzuki Samurajem 3.0 , dok je na drugom mestu bila posada sa Toyotom 3,0 4 runer Miljenović Saša i Milićević Vladimir iz tima Sandžama. Treće mesto u ovoj klasi osvojili su Ariljci: Božo Vučićević i Đorđević Živan, AMK Arilije, sa Nisan Patrolom 3,0.

U klasi Soft 3 , na pobedničkom postolju našli su se Radojević Ivan i Nikitović Boško , AMK Arilije iz Arilja sa Jeep Grand Cherokee 5.2, a odmah iza njih i posada Danojlić Dušan , Pešić Bojan , AMK Džiperi Gornji Milanovac, u Jeep Chorokee 4.0, a pratila ih je trećeplasirana posada Simović Miroslav, Simović Stanimir, SK Morava 4X4, iz Mrčajevaca sa Jeep Cherokee 4.0.

Pobednik u Hard klasi bio je ivanjički dvojac: Racić Miloš i Saković Ivan, Racić 4X4 Ivanjica, u Pinzgaueru 2, dok je ekpa Izet Bronja i Mehmed Bronja,iz Off road Novi Pazar u Nisan patrolu 3, osvojila treće mesto. U hard klasi treće mesto pripalo je Željku Barbuu iz Pančeva sa Pinzgauerom.
Organizator relija bio je Jeep Team Požega, a ispred organizatora svim učesnicima, sportskim funkcionerima kao i gostima zahvalio se Mihailo Vukašinović koji je izrazio zadovoljstvo, na prvom mestu načinom na koji se reli odvijao: u duhu sporta i fer pleja:

-Iako odziv takmičara nije bio na željenom nivou, što je i donekle i očekivano s obzirom na vrlo gust raspored, jer je samo dve nedelje ranije održan off road reli u Arilju, više nego zadovoljan sam time što je sve proteklo u najboljem redu. Od svega najbitinje: nismo imali nikakvih problema, osim malo materijalne štete na par vozila, što je nadoknadivo. Sumirano: takmičenje se odvijalo u najboljem redu: niti je bilo kašnjenja, niti problema što se tiče organizacijske i funkcionerske strane, a vrhunac svega je dobro raspoloženje u ekipi: i takmičarskom i ovom drugom, organizacijskom delu. Pored takmičenja, smatram da je off road reli ispunio i onu drugu, sportsku i životnu misiju: druženje, solidarnost i da, pored toga što na ovakvim susretim testiramo naše vozačke sposobnosti, siguran sam da smo test ljudskosti svi prošli sa najvišom ocenom.

Nikola Đorđević koji je sa suvozačem Nenadom, iz Petrovca na Mlavi, uzeli su učešće na ovom takmičenju i osvojili prvo mesto u klasi Soft 1. Nenadova ocena organizacije je na jako visokom nivou, a pohvale ne zaostaju ni što se tiče izabrene staze. Sa njihovim džipom Suzuki Vitara 2.0. imali su najbolje vreme na 4 od ukupno 6 brzinaca što je bilo dovoljno za prvo mesto.

-Staza mi je pogodovala, vreme takođe, mada smo mi navikli na mnogo ekstremnije vremenske uslove, ova dva dana lepog vremena takođe su imala svoje draži. Što se nas tiče, sve nam je odgovaralo: i krivine, i pravci na kojima može da se razvije puna brzina, a staza je odabrana baš na način da možemo i sebe i vozilo da testiramo na pravi način. Organizacija je bila na vrlo visokom nivou, tako da odavde, pored pehara nosimo i najlepše utiske.

Racić Miloš iz Ivanice ubedljivo je prvi u Šampionatu u klasi Hard, pa je i na ovom off road reliju samo učvrstio poziciju, ali i svoju superiornost po pitanju vozila Pinzgauer koja je specijalno pravljeno samo za tim Racić 4X4. Njegova ocena svega što se dešavalo na Divčibarama je stala u dve reči: vrhunski nivo!

-Došli smo na prvom mestu da se družimo, pa potom da pokažemo i dokažemo,na prvom mestu sebi: šta i koliko možemo i koliko je vozilo sposobno da izdrži. Pored organizacije, i staza je bila vrhunski odabrana, sve nam je „leglo“ kako treba, vozilo poslužilo, tako da nemam reč zamerke na ova dva dana- rekao je Racić, i dodao da je „ozbiljna konkurencija doprinela da se podigne nivo takmičenja, a tačna karta, odlična organizacija su samo potvrdili da kod nas postoji visok nivo profesionalizma u ovom sportu.“ Njegovi planovi su da se, kao i većina prisutnih, dokaže i na predstojećem Kopaonik off road reliju koji se pored domaćeg , boduje i za Balkanski kup.

Jovana Mrdaka iz Jeep kluba Srbija iz Beograd, nije baš poslužila sreća na off road reliju Požega 2017. , budući da je prvi dan imao sitnih problema na stazi, a drugi dan nezgodu na Čirokiju, popularnoj „kockici“ kada se otkačio ležaj na prednjem desnom točku, te nije uspeo sa završi brzinac, ali to nije umanjilo njegovo dobro raspoloženje:

– Iako naš Jeep klub Srbija nije osnovan iz takmičarskih pobuda, već više kao organizovano druženje džipera, turističkog tipa, zadnjih godinu dana odlučio sam da se oprobam u i ovom takmičarskom delu , odnosno off road-u. Ono što me je, pored adrenalina, što je odlika svakog sporta,privuklo svemu ovome je solidarnost među takmičarima, svim ljudima koji ovde učestvuju, a čini mi se da je sve ovo jedan od retkih današnjih načina na koji se neguju i razvijaju najplemenitije ljudske osobine. Mi pomažemo jedni drugima, i na stazi i van nje, nikad se nije desilo da smo nekog ostavili na stazi ako je imao bilo kakav problem, a svedok ste da su se danas bukvalno takmičili ko će da mi pomogne kad sam imao problem na vozilu. Zbog toga i mislim da je ovo sport u pravom smislu reči: i takmičenje, i humanost i solidarnost u jednom paketu. Ono što je kvalitet više na sve ovo: i dobru organizaciju i odnose među ljudima jeste da je ovo „stvar“ koja vraća veru u ljude- rekao je Mrdak.

tekst i foto: M. Nikolić

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *