MENI

Kopaonik duplo brdo za nastavak sezone

Na Trgu Republike u Beogradu startovao 45. Srbija reli

10. 10. 2012. Comments (0) Views: 1561 Autosport, Reli

Turčin juri kup Istočne Evrope

Predstojećeg vikenda, od 12. do 14. oktobra, održaće se 45. izdanje najprestižnijeg i najstarijeg takmičenja u oblasti autosporta u našoj zemlji, Srbija reli. Organizator takmičenja, Srpski automobilski savez (SAS), tim povodom održao je konferenciju za medije, na kojoj su govorili predsednik SAS, Mika Đelmaš, direktor takmičenja, Ivan Jevtić i takmičari tima Kastrol ford tima Turska, Jagız Avčı i njegov suvozač Bahadır Gicenmez.

ZVANIČNI PLAKAT 45. Srbija reli

ZVANIČNI PLAKAT
45. Srbija reli

Takmičarski deo 45. Reli Srbija sastoji se od 15 brzinskih ispita ukupne dužine 201,9 kilometara, podeljenih u pet različitih sekcija. U subotu će takmičari morati po tri puta da savladaju brzinske ispite u blizini Valjeva: Rajković, Divčibare i Lastra, a u nedelju ih očekuju dva prolaska brzinskim ispitima u okolini Beograda: Košutnjak, Lisović i Avala.

Direktor relija, Ivan Jevtić, istakao je da se organizacija odvija prema unapred utvrđenom planu i da je sve spremno za start takmičenja. Ceremonijalni start takmičenja, biće održan u petak, 12. oktobra na Trgu Republike, sa početkom u 18:00, posle kojeg će uslediti veliki koncert Kikija i pilota. Na listi prijavljenih takmičara se nalaze 34 posade, od čega 14 posada iz inostranstva.

– Kao što znate, Srpski automobilski savez je osnovan početkom godine, i mogu da se pohvalim da smo ispunili sve zacrtane planove za ovu godinu. Do kraja sezone, ostaje naše najveće automobilsko takmičenje, 45. Rally Serbia i kružna trka u Batajnici. Ovo su naše nove prostorije, odnosno mesto gde ćemo voditi kampanje za sledeću godinu. Koristim priliku da zahvalim kompaniji EKO, koja nas je podržala u našim projektima. Ali, o tome ćemo pričati kasnije. Želim da se Rally Serbia održi na najbolji mogući način, prvenstveno poštujući standarde bezbednosti, kao što je to bio i ranije slučaj na ovom reliju – rekao je Miodrag Đelmaš, predsednik SAS.

Najveću pažnju medija, privukli su članovi tima Kastrol ford tima Turska, Jagız Avčı i njegov suvozač Bahadır Gicenmez, koji će nastupiti u automobilu Ford Fiesta S2000. 28-godišnji Avči, koji je trostruki reli šampion Turske, jasno istakao da je on u Srbiju stigao sa ciljem da postane šampion u FIA Kupu Istočne Evrope. Reli Srbija je poslednje takmičenje u Kupu Istočne Evrope, a Avči ima samo pet bodova prednosti u odnosu na Dimitra Ilieva.

– Moram da priznam da nisam ekspert za asfaltne podloge i da mnogo više iskustva imam na zemljanim relijima. U svakom slučaju, veoma mi se sviđaju tereni na Avali i Košutnjaku. Brzinski ispiti su daleko čistiji od onih na kojima sam nastupao u Turskoj i Bugarskoj ili Ukrajini. Na ovaj reli sam stigao kao vodeći u Kupu Istočne Evrope, i daću sve od sebe da to mesto odbranim. To nikako neće biti lak posao, jer, kako sam čuo, Dimitar Iliev odlično poznaje ove brzinske ispite i višestruki je pobednik ovog takmičenja – rekao je Jagız Avčı.

Na pitanje novinara, kakvu će taktiku primeniti, odnosno da li će krenuti agresivno od samog starta, ili će čekati grešku Ilieva, Avči je odgovorio kao iz topa:

– Nema taktike! Nisam ovde došao da taktizirim. Idemo gas do daske od prvog metra.

Podsetimo, Reli Srbija se boduje i za šampionat Bugarske, gde je situacija takođe „komplikovana“.

KUP ISTOČNE EVROPE
trenutni plasman:
1. Jagız Avčı (Ford Fiesta S2000) 560 bodova
2. Dimitar Iliev (Škoda Fabia S2000) 555 bodova
3. Petar Gjošev (Pežo 207 S2000) 355 bodova

BUGARSKI RELI ŠAMPIONAT
trenutni plasman:
1. Dimitar Iliev 141 bod
2. Petar Gjošev 132 boda
3. Krum Dončev 104 boda

G. Sarić

Komentari su zatvoreni.