MENI

Na Siciliji sa novom spravom

Drift, Novi Sad (SNIMAK)

9. 07. 2013. Comments (0) Views: 2124 Autosport, Drift

Drift prvi put u Novom Sadu

Najnovija disciplina auto sporta koja poreklo vuče iz dalekog Japana konačno je stigla i u Novi Sad. Po izuzetno sparnom i sunčanom vremenu 7. jula održano je takmičenje u vožnji sa tečnim i što bržim proklizavanjem sa neizostavnim paljenjem pneumatika, kao druga manifestacija – Otvorenog prvenstva Srbije u driftu.

DSCF0454Pored domaćih takmičara umeće u driftovanju demonstrirali su takmičari iz: Bugarske, Hrvatske i Slovenije.Vredno pomena je, učešće Todora Duneva člana čuvene trkačke porodice, koji ima zapažene rezultate na takmičemnjima širom Evrope, a posedovao je ubedljivo najbolje pripremljen automobil od svih učesnika. Atrakciju je povećao i Mirko Banović sa australijskim automobilom marke holden. Pored Mirka, domaće snage predstavljali su: Mirko Fabri, Goran Simić-Supica, Nebojša Petošević-Bebe, Siniša Baraćanin i Goran Burmudžija.

DSCF0677Monotoniju momaka koji znaju da kontrolisano zabacuju automobil, razbila je jedina devojka Milica Tikić iz Vršca, koja iz takmičenja u takmičenje pokazuje sve više znanja i sve više preti da ugrozi svoje kolege. Ukupno je viđeno više od 20 takmičara od kojih je najveće umeće u pojedinačnoj vožnji pokazao, svakako i najveći favorit Todor Dunev koji je ubedljivo trijumfovao ispred Ivana Znaora iz Hrvatske i Uroša Berdajsa iz Slovenije.

DSCF0534Pred punim tribinama u Novom Sadu viđeno je svakako i najzanimljivije takmičenje u manifestaciji „twin drift“ gde se u duelu dva takmičara boduju dve vožnje, a pobednik ide dalje. U ovom delu najbolji je bio Marko Brkljačić iz Hrvatske koji je iza sebe ostavio Gorana Simića-Supicu i Uroša Berdajza iz Slovenije.

DSCF0627Mnoge je začudilo što se u finalu nije našao Dunev, ali jednostavno konfiguracija novosadske staze bila je malo više tehnička i sporija, što je svakako umanjilo tehničku prednost takmičara koji imaju bolje pripremljenije automobile u odnosu na one sa manjom snagom. Dakle na znanje je pobedio Marko Brkljačić, ali se mora pomenuti da su kišne kapi koje su počele da kvase stazu zasmetale novosađaninu Simiću koji je imao manji kontakt sa bankinom i ispao iz borbe za pobedu.

Rezultati nakon SDC 2:

Rang lista Sampionata 2013 posle SDC Stage 2, Novi Sad:

1. Marko Brkljacic 210,
2. Dario Foler 110,
3. Goran Simic 100,
4. Zoran Savic 70,
5. Anastasios Charkas 60,
6. Uros Berdajs 60,
7. Benjamin Cemas 60,
8. Igor Stevanovic 50,
9. Nebojsa Petosevic 50,
10. Goran Sorak 50,
11. Todor Dunev 40,
12. Mirko Fabri 40,
13. Sava Vidakovic 40,
14. Goran Burmudzija 40,
15. Aleksandar Bajic 30,
16. Aleksandar Djurica 30,
17. Sinisa Baracanin 30,
18. Milica Tikic 30,
19. Ivo Znaor 20,
20. Petar Kardos 20,
21. Miljan Stanisic 10,
22. Karlo Pavicic 10,
23. Goran Drndak 10,
24. Mirko Banovic 10…

Paralelno sa drift takmičenjem na istom prostoru organizovan je i 4. Zvanični skup BMW Fan Cluba koji je okupio 180 „lepotana“ bavarskog proizvođača automobila. Mogli su se videli modeli koji su ušli u treću deceniju svoga postojanja, ali i najnoviji aktuelni modeli koje sve zajedno karakteriše pogon na zadnje točkove. Održan je i izbor najlepših automobila po klasama, a bilo je dosta primeraka automobila koji su svojim vlasnicima potrošili mnogo živaca, vremena i sredstava dok nisu dostigli izgled kakav danas imaju.

Đ. Đ.

Komentari su zatvoreni.