MENI

Petroviću podijum i bodovni saldo

Auto slalom Rakovica jun 2023

Auto slalom za vikend u Rakovici

8. 05. 2024. Comments (0) Views: 402 Autosport, Motociklizam, Offroad

Nadmetanje niz Veliku Moravu

Stekli su se svi uslovi da Srbija dobije kros kantri disciplinu auto i moto sporta. U vikendu pred nama, tačnije 11. maja na teritorijama Opština Žabari i Svilajnac biće organizovano prvo od četiri ovosezonska nadmetanja za šampionat Srbije. Riverside rally ili što bi se reklo, pun gas niz Veliku Moravu.

Srećko Đurić (sleva) i takmičar na upisu

Srećko Đurić (sleva) i takmičar na upisu

Organizator Srećko Đurić uz nesebičnu pomoć velikog broja zaljubljenika o predstojećem takmičenju slovi.

– Učesnike Riverside Rally-a očekuje 170km adrenalina, brzih terenskih ruta spakovanih u 6 specijalnih ispita u Opštinama Žabari i Svilajnac niz reku Moravu. Predivni tereni i dobri domaćini sa nestrpljenjem očekuju u subotu, 11. maj 2024. takmičare kako bi im pružili ogromnu podršku, ali i ujedno da bi uživali.

Kros kantri ili Reli rejd FIA i FIM su davnih dana prepoznali kako disciplinu, koja zapravo dođe kao podkategorija relija, kraljevske dicipline auto sporta. Ujedno je i i jedina disciplina gde FIM i FIA vozila voze pod skoro istim uslovima i istim rutama. U našem okruženju Italija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Turska i Grčka imaju nacionalne šampionate i poneko takmičenje koje se boduje za CEZ ili FIA/FIM Evropsko ili FIA/FIM Svetsko prvenstvo.

Riverside rally moto maj 2024

Riverside rally moto maj 2024

– Cilj nam je da Kros kantri disciplina zaživi i u Srbiji. Geografski gledano mi smo svima na pola puta, a imamo stvarno pogodan teren. Braničevski okrugu je jedan u nizu prelepih i pogodnih predela Srbije. Kada disciplinu na nacionalnom nivou podignemo na zavidan novo, rado ćemo promovisati naša takmicenja i na internacionalnoj sceni, pa da se iz zemalja u okruženju sastanu takmičari, da kod nas odmere snage i umeće. Mi već i sada pojedinačno radimo na međunarodnim takmičenjima, evo na Riverside Rally nam dolazi učesnika Dakara iz Slovenije, Simon Marčić – jasan je Đurić.

Svaki početak je težak, a pomenuta disciplina isključivo zahteva strogo poštovanje pravila.

– Kao što smo i očekivali, teško je potencijalne takmičare navići na ustaljeni red. Počev od članstva u klubi, takmičarskih licenci, adekvatno pripremljenih takmičarskih sprava i naravno opreme, ali i to je deo našeg puta, korak po korak. Savetovanje, pomaganje, upoređivanje sa dešavanjima i takmičarskim vozilima iz okruženja. U pitanju je dugoročni projekat za koji smo mi kao organizacija spremni – zaključio je Srećko Đurić.

Kalendar Kros kantri takmičenja

Kalendar Kros kantri takmičenja

Kategorije:
– Motori (rolnica ili digitalni čitač roadbook-a; kacige i zaštitna oprema obavezna)
– Bagi/SSV (sva side by side vozila; kacige i pojasevi obavezni)
– 4×4 vozila (samo kacige i pojasevi obavezni!)
– Motori-Experience (motori bez čitača roadbook-a, voziće na GPS-Track, radi sticanja iskustva; kacige i zaštitna oprema obavezna)
– Kvad-Experience (kvadovi bez čitača roadbook-a, voziće na GPS-Track, radi sticanja izskustva; kacige i zaštitna oprema obavezna)

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *