MENI
Dacia MANIFESTO

Dacia sutra okreće novi list

Continental__WinterContact-TS-870-P__ProductPicture__30

Stručnjaci dali najbolju ocenu zimskoj gumi Continental WinterContact TS...

bosch_photo 3

21. 09. 2022. Comments (0) Views: 910 Industrija

Vodonik i za laka komercijalna vozila

Bosch testira kombi-vozila s gorivnim ćelijama koje vožnju čine ekonomičnijom

 Dva demo-vozila pružaju sveobuhvatne podatke za dalji razvoj ovog alternativnog pogonskog sistema.
 Bosch za testove koristi svoje komponente gorivnih ćelija.
 Prvi rezultati koji se tiču dometa i vremena punjenja veoma su upečatljivi.
 Svako može da provoza probna vozila na stazi na sajmu IAA Transportation u Hanoveru.

Kombi-vozila brzo isporučuju robu na odredište, poželjno uz pogonski agregat s nultom emisijom štetnih materija. Međutim, što je relacija duža, a vozilo teže, to električni pogon zasnovan na baterijama brže doseže svoj limit. Tu na scenu stupaju prednosti koje nudi gorivna ćelija. Bosch je opremio dva kombi- vozila ovom tehnologijom i započeo ispitivanje na putevima. „Gorivne ćelije omogućavaju veći domet i kraće vreme punjenja, što vožnju čini ekonomičnijom”, kaže dr Markus Hejn, član Upravnog odbora kompanije Bosch i predsednik
poslovnog sektora Mobility Solutions.

„S dva kombi-vozila s gorivnim ćelijama u mogućnosti smo da sveobuhvatnije razumemo sistem i pokazali da gorivne ćelije mogu biti prikladno pogonsko rešenje kod lakih komercijalnih vozila.” Partner na projektu je ABT eLine GmbH, koji je projektovao i preobratio vozila zajedno s firmom Bosch Engineering GmbH. Na sajmu IAA Transportation u Hanoveru Bosch je zainteresovanim posetiocima omogućio da na stazi isprobaju probna vozila i tehnologiju gorivnih ćelija.

U upotrebi su pretežno komponente kompanije Bosch
Razvojni inženjeri upotrebili su komponente kompanije Bosch u gotovo celom sistemu gorivnih ćelija. Koristi se komplet gorivne ćelije koji se sastoji od niza ćelija (tzv. stek), modula za napajanje anode s ubrizgivačem vodonika i recirkulacionim ventilatorom, elektronskog upravljačkog uređaja, električnog vazdušnog kompresora i komponenata sistema za skladištenje vodonika, čak i većeg broja senzora. S tehničke strane, oba vozila počivaju na vozilima dostupnim u slobodnoj prodaji koja se kreću isključivo na električni pogon.

Baterije i periferna oprema zamenjene su gorivnom ćelijom, uz pet rezervoara za ukupno 10 kilograma vodonika i malim litijum-jonskim akumulatorom. „Smeštanje komponenata gorivne ćelije u raspoloživi prostor bio je veliki izazov”, kaže dr Uve Gakštater, predsednik divizije Bosch Powertrain Solutions. Partner ABT eLine prilagodio je rashladni sistem, upravljački sistem vozila i električni sistem. Bosch
je projektovao sistem gorivnih ćelija, ugradio ga u vozilo zajedno sa sistemom skladištenja vodonika i razvio je pripadajući upravljački sistem. Nakon neophodnih tehničkih ispitivanja, vozila su dobila zvaničnu dozvolu za upotrebu na putu.

Projekat je već omogućio sticanje važnih saznanja: čak i pod opterećenjem, vozila su prelazila do 540 km, a za šest minuta bila su potpuno napunjena gorivom. Zahvaljujući tome, gorivna ćelija ubuduće može biti odličan dodatak električnom pogonu za vozne parkove čija kombi-vozila prelaze veoma duge relacije tokom dana i vraćaju se u sedište uveče.

Gorivna ćelija i vodonik spremni za sledeći korak
Prve komponente kompanije Bosch za gorivne ćelije već se nalaze u serijskoj proizvodnji. Međutim, posao ni izbliza nije gotov. „Potrebno nam je što više podataka iz realnih uslova vožnje kako bismo nastavili s razvojem sistema”, objašnjava Gakštater. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja u virtuelnom “oblaku”, dva probna vozila sada dostavljaju ove podatke u stvarnom vremenu na računare razvojnih inženjera, dopunjujući izmerene vrednosti dobijene na ispitnim stolovima. Uz pomoć ovog znanja, Bosch svojim kupcima može ponuditi komponente koje su ispitane u još ranijoj fazi, kao i sveobuhvatnu podršku u projektovanju sistema.

Ipak, neophodni su dodatni koraci kako bi tehnologija gorivnih ćelija napravila proboj. „Industrija i politika moraju da sarađuju na prevazilaženju prepreka na putu vodoničnim tehnologijama”, upozorava Gakštater. Na primer, razvoj infrastrukture rezervoara i proizvodnja zelenog vodonika u velikim količinama ostaju zadaci koje je moguće rešiti isključivo udruženim snagama.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *