MENI
EU Label 3

Nova EU oznaka na pneumaticima pruža više informacija

Mazda_eFuelAlliance_

Mazda prvi OEM koji se pridružio Alijansi eFuel

bosch_automotiv_tankstelle_6118_final_cmyk_img_h900

4. 02. 2021. Comments (0) Views: 220 Industrija

Bosch nastavio uspešno poslovanje tokom krize izazvane korona virusom i postigao pozitivan rezultat

Postignuta CO2 neutralnost – kompanija ostvarila rezultate bolje od očekivanih u 2020.

Prodaja: 71,6 milijardi evra / dobit od poslovanja pre oporezivanja (EBIT): 1,9 milijardi evra
Generalni direktor kompanije Bosch Volkmar Dener: „Održivost i AIoT su ključni za buduće poslovanje.”
Finansijski direktor kompanije Bosch Stefan Azenkeršbaumer: „Napori da smanjimo troškove i unapredimo konkurentnost obezbeđuju solidnu finansijsku osnovu koja nam omogućava da se proširimo na nove perspektivne oblasti poslovanja”.
Održiva mobilnost: 2020. godine primljene su narudžbine u vrednosti od 7,5 milijardi evra samo za elektrifikaciju pogonskog sistema
Rast AIoT tržišta: Prodato već 10 miliona električnih ručnih alata sa mogućnošću povezivanja, kućnih aparata i sistema za grejanje / više od 90 procenata svih elektronskih proizvoda kompanije Bosch već ima mogućnost povezivanja
Sve Bosch lokacije su CO2 neutralne od proleća 2020; trenutno je u toku nezavisna revizija Štutgart,

U 2020. poslovnoj godini Bosch Grupa je ostvarila pozitivan rezultat uprkos efektima krize izazvane korona virusom i padu proizvodnje automobila. Dobavljač tehnologije i usluga je zapravo ostvario bolje rezultate od inicijalno očekivanih. Prema preliminarnim rezultatima1, dobit od poslovanja pre oporezivanja (EBIT) dostigla je oko 1,9 milijardi evra. To znači da procenjena EBIT marža iznosi oko 2,5 odsto ukupnog prihoda. Nakon usklađivanja zbog troškova restrukturisanja, procenjena dobit od poslovanja pre oporezivanja iznosi oko 3,3 milijarde evra – što je marža od skoro 4,5 odsto. Ukupna prodaja Bosch Grupe iznosila je 71,6 milijardi evra, što predstavlja pad od 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon usklađivanja kursnih razlika.

„Uprkos efektima 7 pandemije, uspeli smo da postignemo vrlo pozitivan rezultat. Za to najviše možemo da zahvalimo izvanrednoj posvećenosti naših zaposlenih”, rekao je dr Volkmar Dener, predsednik Upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH, prilikom predstavljanja preliminarnih poslovnih rezultata.Velika raznovrsnost portfolija poslovanja i globalno prisustvo kompanije su potvrdili značaj takvog načina poslovanja, dodao je on. „Ulažući u oblasti koje su važne za razvoj kompanije, kao što su održiva mobilnost, internet stvari i veštačka inteligencija, dodatno proširujemo vodeću poziciju u oblasti inovacija.” Bosch veruje da će AIoT – kombinacija veštačke inteligencije (AI) i interneta stvari (IoT) – stvoriti mogućnosti razvoja na tržištima vrednim milijarde.

„Želimo da postanemo vodeća AIoT kompanija”, rekao je Dener. „Na osnovu sveobuhvatnog znanja u toj oblasti i velike stručnosti u oblasti elektronike i softvera, raspolažemo sa više mogućnosti od većine naših konkurenata.” Odlučno delovanje – visok nivo likvidnosti omogućava finansijsku stabilnost Nakon što je prodaja kompanije Bosch drastično opala početkom prolećnog zaključavanja zbog korona virusa, koje je pogodilo mnoge zemlje i grane industrije, ista se značajno oporavila u drugoj polovini 2020.

„Veoma smo zadovoljni načinom na koji se posao generalno odvijao tokom 2020. godine, uprkos krizi”, izjavio je profesor Štefan Azenkeršbaumer, finansijski direktor i zamenik predsednika Upravnog odbora. „Delovali smo brzo kako bismo uskladili troškove i kapitalne izdatke sa padom prodaje – pritom ne zapostavljajući perspektivne nove oblasti poslovanja.” Zbog toga je Bosch ostvario novčani tok od oko 5 milijardi evra, što je najviši rezultat u istoriji kompanije, obezbeđujući tako dovoljnu finansijsku stabilnost kompanije u kriznim vremenima.

Sa kapitalnim izdacima od oko 5 odsto, Bosch je uspeo da uštedi oko milijardu evra gotovine u poređenju sa prethodnom godinom. Održivi rast – uz klimatsku neutralnost i elektromobilnost Uprkos krizi, Bosch se fokusira na oblasti koje će biti važne u budućnosti, dok istovremeno naglašava i praktikuje vrednost održivog poslovanja. Kompanija je dostigla značajnu prekretnicu u proleće 2020. kada je, uprkos pandemiji, ostvarila klimatsku neutralnost na svojih 400 lokacija širom sveta. „Održali smo datu reč. Prema našim internim proračunima, Bosch je prva globalna industrijska kompanija koja je postigla klimatsku neutralnost u proleće 2020. godine – ranije nego što je planirano, uz manje CO2 emisija i ekonomičnije nego što je planirano”, rekao je Dener, objašnjavajući da je trenutno u toku nezavisna revizija. On je još jednom potvrdio da je sledeći cilj kompanije Bosch da postigne smanjenje emisija CO2 u lancu snabdevanja za 15 odsto do 2030. godine.

Fotografija: Bosch”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *