MENI

Renault brine za bezbednost naše dece

esitronic

Uvek u korak s vremenom uz Esitronic 2.0 Online

4. 06. 2019. Comments (0) Views: 1078 Bezbednost, Industrija, Volvo

Volvo Cars i Varjo predstavljaju prvu upotrebu mešovite realnosti za razvoj automobila u svetu

Budućnost razvoja automobila je tu: Volvo Cars i Varjo, finski proizvođač vrhunskih naočara za augmentativnu realnost, uspostavili su prvi pristup mešovite realnosti za ocenu prototipa, modela i tehnologija aktivne bezbednosti u svetu.

Zahvaljujući odluci fonda Volvo Cars Tech o investiranju u Varjo, ta saradnja će dodatno da ojača. Tech Fund je fond rizičnog kapitala proizvođača automobila koji investira u start-up tehnološka preduzeća sa visokim potencijalom.

Volvo Cars i Varjo prvi put omogućavaju vožnju pravog automobila uz upotrebu naočara za mešovitu realnost, a pri tome su u svrhu razvoja besprekorno dodati virtuelni elementi ili sveobuhvatne funkcije koje se čine stvarne, i to za vozača, kao i za senzore automobila. Nešto takvo do sada nije uspeo da učini nijedan drugi proizvođač automobila.
Naočare Varjo XR-1 omogućavaju fotorealističnu mešovitu ili virtuelnu realnost visoke rezolucije, koja je bolja od bilo čega što je na raspolaganju u ovom trenutku. Kao takve, naočare XR-1 mogu u velikoj meri da smanje vremenski okvir razvoja, stvaranjem nove sposobnosti za skoro momentalno ocenjivanje funkcija i modela.

U poređenju sa njihovim prethodnikom, naočare XR-1 karakterišu dodatne kamere visoke rezolucije koje omogućavaju mešovitu realnost. Zahvaljujući tome, dizajneri i inženjeri Volvo Cars „voziće“ automobile budućnosti i ocenjivaće sve funkcije u simulacionom okruženju mnogo godina pre njihovog nastanka, što kompaniji omogućava da razvije najbezbednije automobile sa najnaprednijim korisničkim iskustvom.

„Zahvaljujući pristupu primenom mešovite realnosti, možemo početi sa ocenjivanjem modela i tehnologija dok su doslovno još uvek u fazi iscrtavanja“, izjavio je Henrik Grin, tehnološki direktor kompanije Volvo Cars. „Umesto uobičajenog statičkog načina ocenjivanja novih proizvoda i ideja, koncepte možemo odmah da isprobamo na putu. Taj pristup omogućava veliku potencijalnu uštedu troškova zahvaljujući definisanju prioritetnih zadataka i uklanjanju uskih grla u postupku izrade dizajna i razvoja već mnogo pre.“

Volvo Cars and Varjo launch world-first mixed reality application for car development

Volvo Cars and Varjo launch world-first mixed reality application for car development

Naočare XR-1 inženjerima Volvo Cars takođe omogućavaju mnogo jednostavniji razvoj i ocenu rešenja aktivne bezbednosti. Stručnjaci za bezbednost u Volvo istraživačkim centrima u Švedskoj mogu da voze prave automobile, dok nose naočare XR-1, i uz to da ispituju virtuelne sisteme aktivne bezbednosti koji su ugrađeni na osnovu augmentativne realnosti u stvarnom okruženju.

Veoma precizna tehnologija za praćenje očiju, koja je ugrađena u XR-1, olakšava ocenjivanje onog kako vozači koriste novu funkcionalnost, kao i utvrđivanje onog u kolikoj meri i na koji način ih to ograničava u vožnji. Taj tehnološki osmišljen pristup merenju nivoa smetnji omogućava kompaniji Volvo Cars da razvija nove funkcije, bez uzrokovanja dodatne smetnje.

„Već od samog početka naša vizija je bila ostvarenje proizvoda koji bi mogao besprekorno da udruži stvarno i virtuelno“, izjavio je Niko Aiden, osnivač i generalni direktor kompanije Varjo.

„Izuzetno napredni načini na osnovu kojih Volvo Cars koristi XR-1 upućuju na to da tehnologija kompanije Varjo omogućava stvari koje prethodno nisu bile moguće. Zajedno sa Volvoom započeli smo novu epohu profesionalne mešovite realnosti.“

Volvo Cars je lider u automobilskoj industriji po pitanju upotrebe augmentativne i virtuelne realnosti u pogledu dizajna i razvoja. Partnerstvo sa kompanijom Varjo je najnovija i najnaprednija manifestacija snažnog položaja kompanije u toj oblasti. Volvo Cars veruje u moć pametnih partnerstava sa vodećim tehnološkim kompanijama za razvoj tehnologija sledećih generacija.

„Varjo je očigledan lider u svojoj oblasti“, navodi Zaki Fasihudin, generalni direktor fonda Volvo Cars Tech. „Tehnologija kompanije izuzetno obećava u budućnosti, međutim već i danas nudi jasne aplikacije za Volvo Cars. Varjo je školski primer vrste preduzeća u koja želimo da investiramo.“

Naočare Varjo XR-1 i primena tehnologije Volvo Cars od danas će biti predstavljene na izložbi augmentativne realnosti Augmented Reality World Expo u Santa Klari u Kaliforniji. U svrhu primene tehnologije, predat je patent.

Tagovi: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *