MENI

Božiloviću Zlatna kaciga

Požarevački karting šampioni

27. 12. 2016. Comments (0) Views: 1817 Autosport, Brdske trke, FIA CEZ, Karting, Kružne trke

Pet titula u tri kategorije za jednu sezonu

ALEKSA RADOJKOVIĆ SREDNJOŠKOLAC KOJI NIŽE USPEHE

PRETPLAĆEN NA TITULE Aleksa Radojković

Ako je suditi po rezultatima, tačnije šampionskim titulama u odnosu na starosno doba, onda je Aleksa Radojković trenutno naš najbolji mladi automobilista. Samo je u sezoni koja je za nama osvojio pet titula u tri discipline. Jednu naravno u kartingu, sa kojim je počeo pre deset godina, ostale četiri osvojio je u automobilu, dve na brdskim u klasi i generalno i isto toliko na kružnim stazama u klasi mali N i konkurenciji juniora.

Tokom čitave sezone, najveći broj puta bio je na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a u retkim situacijama na drugom ili trećem, drugim rečima, Radojković je bio pretplaćen na podijum.
– Desetu sezonu aktivnog bavljenja auto karting sportom završio sam na odličan način, sa pet titula za čistu peticu,
da tako zvučim u maniru srednjoškolca, što u osnovi i jesam. Auto karting sportom bavim se zahvaljujući činjenici da ogromnu podršku imam u porodici, ali i prijateljima i školi, gde se ovom prilikom zahvaljujem direktoru srednje Saobraćajne škole na Vračaru, ujedno i razrednoj starešini – slovi mlađani Radojković.

Kada se izgovori pet titula u tri discipline, to lepo zvuči, ali nikako nije lako domoći se istih. Govorom brojki, može mnogo slikovitije da se dočara čitava sezona.

– Što se tiče karting šampionata od osam trka, slavio sam na šest i dva puta sam bio drugi. Skoro prepisana situacija bila je i na kružnim stazama u klasi Mali N. Od takođe osam trka, šest puta sam bio najbrži, na Mišeluku sam završio kao drugi, odnosno treći na Ušću. Najubedljivije bilo je na brdskim stazama, gde sam imao maksimalan učinak u klasi VII, šest trka i isto toliko prvih mesta. Što se tiče međunarodne scene od dve brdske trke koje sam vozio za CEZ(Centralnoevropsku zonu) oba puta sam bio treću u klasi. Toliko o brojkama – dodao je Radojković.

Valja naglasiti da svako takmičenje iziskuje jedan vikend, ne računajući pripreme za isti. Zbirno gledano više od 20 nedelja, skoro pola godine Radojković je bio za volanom takmičarskih sprava i to vrlo uspešno i ubedljivo, a uspeh ne pada sa neba. I tako punih deset sezona, za momčića koji ima 17 godina i 11 titula, malo li je na ovu krizu?

– Veliku zahvalnost dugujem dvojici vrhunskih tjunera i majstora volana, Draganu Zlatkoviću i Milošu Spasojeviću. Način na koji su pripremali jugo mali N i hondu i savete koje sam dobijao od njih tokom sezone od nemerljivog su značaja za uspeh koji sam ostvario. Zahvaljujem se i Ministarstvu omladine i sporta, ali još jednom pre svega porodici – jasan je srednjoškolac.

Za narednu sezonu Aleksa već ima plan.

– Zamisao nam je prosta. Potrebno je da kupimo micubiši za brdske staze i odradimo čitavu sezonu za CEZ, jer vreme je da se ogledam sa konkurencijom u okruženju, kako bih napredovao.

Komentari su zatvoreni.