MENI

Dušan Borković šampion Evrope

Pančevo dočekalo evropskog šampiona

12. 10. 2015. Comments (0) Views: 1254 Autosport, Brdske trke

Vrelina gašena pljuskovima i praćena grmljavinom

Proteklog vikenda, na Košutnjaku održana je brdska trka „Nagrada Rakovice 2015“, koja je ujedno bila i finalna pomenute discipline u sezoni. Uzavrela atmosfera na treninzima, ali i na samoj trci, bila je gašena pljuskovima, propraćenim grmljavinom auta.

J.Lazarevic

Subota, 10. oktobar, bila je rezervisana za dva kvalifikaciona treninga. Prvi je odvožen na relativno suvoj stazi, dugoj 3,5 km. U klasi I, poznatijoj kao mali N, najbolje vreme imao je Jovan Lazarević (2:51:502), dok je iza, sa nešto više od sekunde zaostatka bio Petar Jovanović. Treće mesto na prvom treningu zauzeo je Željko Petrović.

U klasi II, prvo vreme pravi Marko Pavličević (2:53:411), drugo Predrag Lambaša, a treće Miloš Spasojević, popularni Trovač.

U klasi III bila su samo dva vozila, pri čemu je Dušan Mutić imao najbolje vreme (2:55:247), dok je drugu poziciju zauzeo Lazar Miladinović.

Klasa IV je bila nešto brojnija. Od ukupno 6 vozila, najbolje vreme “napravio” je Dejan Rašević (2:48:033).Pozicije dva i tri pripale su Saši Toromanu i Nenadu Rajiću.

Goran Toroman bio je najbrži u klasi VII, sa ostvarenim vremenom 2:49:994. Iza njega našli su se, sa nekoliko sekundi zaostatka Branko Dukić i Živko Gajić.

V.Cvetic

U klasi VIII, Vitomir Cvetić (5:53:701), bio je prilično usamljen, s obzirom da je jedini u klasi.
Braća Milovanović, Nemanja i Mirko, odvozili su prvi trening prilično samouvereno, pri čemu je Nemanja napravio bolje vreme, sa čak 4 sekunde prednosti u odnosu na Mirka. Treće mesto zauzeo je Dragan Stojković.

Nakon što je odvozio sezonu u Evropi, Nikola Miljković je u svom Lanseru postigao na prvom treningu najbolje vreme staze (2:38:812).

Među takmičarima Fića Kupa, Savo Jančević je bio najbrži, dok su Ekmeščić i Pavlović zauzeli drugu i treću poziciju.
Nakon uspešno odvoženog prvog, vozači su u boksu spremali automobile za drugi kvalifikacioni trening.

Situacija je ostala relativno nepromenjena, jer su zbog jako klizavog asfalta, vozači bili prilično oprezni.

S obzirom da je kiša neprestano padala, i da su ogromne količine blata bile nanete na stazu, bilo je neminovno da izletanja neće izostati. Na drugom treningu, doduše, na različitim pozicijama, loša sreća pratila je Simunovića, Petra Jovanovića i Miroslava Stevanovića.

M.Spasojevic

Nekoliko vozača odlučilo je da drugi trening ne vozi, jer su, kako je u boksu moglo da se primeti, bili prilično zadovoljni vremenom ostvarenim na prvom.Dakle, vremena se nisu značajno menjala, tačnije, nisu postala „bolja” na drugom treningu, osim u Fića Kupu, gde se Nikola Ekmeščić zaista svojski potrudio, i izbio na vodeću poziciju u svojoj klasi. Za drugu poziciju se izborio Pavlović, dok je Savo Jančević znatno slabije vozio i zauzeo tek treće mesto.

Nakon završenog drugog kvalifikacionog treninga, vozači su sumirali utisake sa treninga na toplijem mestu, jer kiša nije prestajala da pada, a temeperatura je bivala sve niža.

Nikola

Nedelja, 11. oktobar. Sunce se probijalo kroz oblake, i mamilo osmehe ne samo vozačima, već i brojnoj publici, koja je tog jutra došla ranije u boks da poželi sreću takmičarima.

U 12 časova startovala je prva trka. Iako su i za nedelju najavljeni celodnevni pljuskovi, to nije sprečilo publiku da u velikom broju dođe i provede čitavo popodne, bodreći vozače koji su se hrabro borili protiv kiše i preterano klizave staze. Izvanredno spretnu vožnju pokazali su svi takmičari, i dan je, ako se izuzme izletanje Zorana Milisavljevića, protekao bez incidenata.

U klasi I, vodeću poziciju zauzeo je Jovan Lazarević, koji je ovom pobedom obezbedio sebi dve titule, šampionsku u klasi na brdskim trkama, kao i juniorsku titilu, takođe na brdskim trkama. Drugo mesto, sa 6 sekundi zaostatka, zauzeo je Željko Petrović, a za treću poziciju izborio se Aleksa Radojković.

Stanje u Hibridima se promenilo, pa je na „čelo kolone“ izbio Miloš Spasojević, koga kiša očigledno nije omela da napravi pravi preokret i izbori se za prvo mesto. Drugo mesto pripalo je Pavliki, a treće mesto zauzeo je Lambaša.

L. Miladinovic

U klasi III, stanje je identično kao i na treninzima, pa je prvu poziciju zauzeo Mutić, a drugu Miladinović. Klasa IV – i ponovna dominacija Raševića, koji je nekoliko sekundi „bežao“ drugoplasiranom Rajiću. Treće mesto zauzima Mario Zahirović.

Goran Toroman opravdao je vodeću poziciju sa treninga, i trku završio kao prvi. Drugo mesto osvojio je Živko Gajić, do koje je došao zaista odličnom vožnjom. Treće mesto pripalo je Dukić Branku.

Vitomir Cvetić prvi, i jedini u svojoj klasi – klasi VIII.

M.Milovanovic

Ono što je publici mamilo osmehe, čak i po preterano kišnom vremenu, bila je vožnja u klasi IX. Prolasci braće Milovanović, ali i popularnog Verbe, izvojevali su aplauze.Prvo mesto zauzima Mirko Milovanović, drugo mesto Verba, a treće Nemanja Milovanović.

Miljković Nikola nije uskratio publiku za dobru vožnju, i samim tim je napravio za nekoliko sekundi bolje vreme nego na treningu. Ako se u obzir uzmu vremena i sa treninga i sa trka, Nikola je opravdao poziciju vodećeg, i to sa najboljim vremenom na stazi – 5:01:622.

Među takmičarima Fića Kupa, Ekmeščić je dominirao fantastičnom vožnjom i samim tim napravio je najbolje vreme u svojoj klasi. Drugo mesto je zauzeo Pavlović, a treće Janićević.

Kada se sumiraju utisci, može se reći da je oragnizacija zadovoljila očekivanja, i da je, pored velike količine padavina, vikend bio uspešan. Ono što je obradovalo sve one koji nisu mogli da prisustvuju trci, jesu rezultati uživo za koje je sajt Trke.rs bio zadužen.
N.Miljkovic

Naredna trka koju Srbija očekuje željno, jeste kružna trka u Kraljevu. Nadamo se da će Beranovac biti, s obzirom da je poslednja trka ove sezone – zaista najslađe za kraj.

Tekst i foto: T. Cvijović

Komentari su zatvoreni.