MENI

Volvo Concept Estate osvojio više nagrada za najbolji automobil...

NOVE GRADSKE ZVEZDE

12. 03. 2014. Comments (0) Views: 1695 Industrija, Kia

KIA predstavila novi 7-stepeni menjač sa duplim kvačilom

Kia je salonu automobila u Ženevi predstavila novi 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT), koji pokazuje smernice budućih menjača ovog korejskog automobilskog giganta.

DCT00 (Medium)

Novi menjač – Kijin prvi ovakvog tipa – napravljen je kako bi pružio bolje iskorišćenje goriva i istovremeno nudio bolje performanse i sportskiji osećaj u vožnji.

Nastao kao efikasnija zamena za Kijin postojeći 6-stepeni automatski menjač, koji je u ponudi u većini Kijinih modela, novi DCT kombinuje prednosti ručnog i automatskog menjača istovremeno nudeći brži prenos brzina.

U toku razvojnog procesa inženjeri su imali za cilj 7-odstotno smanjenje potrošnje goriva i 5-odstotno poboljšanje ubrzanja (0-100 km/h) u odnosu na postojeći 6-stepeni DCT menjač.

Jedno od ključnih područja u razvoju DCT-a su smanjenje buke i vibracija što su postigli sa spoljnim nosačem menjača što omogućava glatko menjanje brzina bez silovitih trzaja.

DCT01 (Medium)

DCT se sastoji od dva kvačila, a svako od njih je upareno sa električno upravljanim mehanizmom aktiviranja kvačila sa ciljem poboljšanja iskoristivosti goriva, i parnim ili neparnim stepenima prenosa. To DCT-u omogućava sekvencijalno delovanje ili direktno preskakanje na jednu od 7 brzina (i „rikverc“) u zavisnosti od vozačevih želja.

Takvim delovanjem DCT smanjuje gubitak obrtnog momenta tokom menjanja brzina i pruža glatku vožnju u svim uslovima. Širi obim delovanja motora sa 7-stepenim menjačem rezultuje manjom potrošnjom goriva i boljim perfomansama u odnosu na postojeće 6-stepene DCT-ove.

Novi 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom biće u ponudi u vozilima Kia od 2015. godine.

Srdačan pozdrav i prijatan dan,

Azer Šarić
PR & Marketing Coordinator

KMAG d.d.
Leskoškova 2, 1000 Ljubljana
Slovenia

Komentari su zatvoreni.