MENI

Užice u znaku sporta brzina

Miljković na FIA Akademiji sportske vožnje

20. 07. 2013. Comments (0) Views: 1371 Autosport, Reli

Otkazan 46. Srbija reli

Za sve postoji prvi put. Srbija reli naše najstarije ujedno i najtradicionalnije takmičenje auto sporta posle 45 godina uspešnog organizovanja u 46. pokušaju je zatajilo. Svetska i domaća praksa prepoznaju mogućnost otkazivanja jednog, eventualno dva brzinska ispita, ali čitavog takmičenja, to jednostavno nije svakidašnja situacija.

FotoStevanRadovanovic4Negativni izveštaja Uprave saobraćajne policije iz Užica, Organizacioni odbor 46. Srbija relija predao je sportskoj komisiji i epilog je poznat. Ubrzo posle toga novinarima se obratio Ivan Jevtić direktor relija.

– Povod za otkazivanje 46. Srbija relija, ako tako mogu da kažem je iz tehničkih razloga. Pred nas su postavljeni zahtevi koje realno nismo mogli da ispunimo, drugim rečima zahtevano je da postavimo 832 saobraćajna znaka i da na određenim lokacijama „razvučemo“ 1.300 metara zaštitne barijere punjene vodom (džersi). Kako u Užicu i okolini fizički ne postoji tolika količina vertikalne saobraćajne siganlizacije, koju smo morali da postavimo, shvatio sam u kom pravcu sve to vodi i odlučili smo da otkažemo reli – rekao je Jevtić.

Odluku o otkazivanju takmičenja sa nevericom su primili kako takmičari, tako i predstavnici sredstava javnog informisanja.

– Strašno mi je žao svih takmičara i novinara koji su doputovali u Užice, a na kraju moraju da se vrate nezavršenog posla. Moram da naglasim da smo samo tokom dva dana na zavničnom sajtu relija imali više od 5.000 posetilaca iz više od 40 zemalja. Drugim rečima, vladalo je veliko intersovanje za našima takmičenjem, ali smo ga zbog pomenutih razloga morali da otkažemo – dodao je Jevtić.

DSC_0100Pripreme za 46. Srbija reli organizacioni odbor počeo je još pre tri mesaca, lagano prikupljajući sve neophodne dozvole i saglasnosti.

– Mi smo se upustili u organizaciju relija još pre tri meseca. Mislim da je postojala nečija volja da se 46. Srbija reli ne održi. Sve je bilo u redu do pre 10 dana, a onda su papiri počeli da ne važe. Ako ću vam reći da smo za prvi dan angažovali 250 policajaca i 150 redara na trasi od 50 kilometara, a da nismo imali saobraćajni znak, zabrana kretanja pešacima na ulasku u malinjak, onda milsim da sam vam sve rekao. Neoprvadavam sebe i oragnizaciju, ali pred nas su postavljeni zahtevi, koje jednostavno nismo mogli da ispunimo i nije nam bilo druge – zaključio je Ivan Jevtić direktor relija.

BEZ PREKIDA I U VREME SANKCIJA

Prvi JU reli organizovan je 1967. godine, da bi pre nekoliko godina promenio naziv u Srbija reli. Za više od 40 godina postojanja reli jedino nije održan 1985. godine, ali je na vreme otkazan. Posle toga težište je iz Sarajeva prebačno u Beograd. Zanimljivo je naglasiti da je u vreme sankcija ničim izazvanim i međunarodnoj izolaciji JU reli bio jedino internacionalno takmičenje u Srbiji koje održano 1992. godine.

LOKAL JAČI OD MEĐUNARODNE TRKE

Organizacija međunarodnog takmičenja pod patronatom Internacionalne automobilske organizacije ((FIA) iziskuje i njene posmatrače, koji su zaduženi za sportski deo. Posle obilaska brzinskih ispita utisak tročlane ekipe bio je više nego pozitivan, čak su naglasili da je urađeno i više nego što zahtevaju pravila, a onda je scenu stupila Uprava saobračajne policije Užice.

– Mi smo sportski deo relija uradili i na isti nemamo nikakvih primedbi, šta će FIA posle svega odlučiti ostaje da se vidi – dodao je Jevtić.

Komentari su zatvoreni.