MENI
POGLED NA BOKS

Žestoki treninzi u Globarima

SPREMNI ZA SVE IZAZOVE Dragan Dragoj i balanser Zlatko Konstatinović

Dragoj na Šajcleru u F 2 kategoriji

KROZ PRAŠINU DO PEHARA

15. 07. 2012. Comments (0) Views: 2058 Motociklizam, Motokros

Između dve vatre

Moto kros takmičenje za Istočnoevropski šampionat koje je održano na stazi u Globarima kod Kruševca, voženo je između dve vatre, zahvaljujući zvezdi koja je pržila za sve pare i maksimalnoj temperaturi motora između nogu. U velikim klasama 25 minuta plus dva kruga kako nalaže Pravilnik takmičenja, trajali su kao zla godina. Čak je i posmatračima bilo nepodnošljivo za gledanje, a kako je bilo samim takmičarima to samo oni znaju.

KROZ PRAŠINU DO PEHARAIzbezumljenih pogleda po završetku takmičenja, svako je žurio i tražio svoj šator u boksu, kako bi se što pre napio vode i oslobodio obavezne opreme. Prvi komentari posle nadljudskih napora, dovoljno su govorili kroz šta su sve prolazili tokom trke.

– Na gornjem delu staze u jednom trenutku u drugom delu trke prosto nisam znao gde je staza i kuda dalje. Ovo mi je deseta sezona kako vozim i nisam do sada imao napornije takmičenje. To svakako ne znači da neću voziti i drugu trku, jer kada sam već došao, šteta je da se još malo ne umorim – rekao je Miloš Đorđević, kojem se isplatlo što je vozio, jer je u drugoj rci bio najbržio od domaćih takmičara.

Gabora Sagamjstera nije napušato osmeh prilikom komentarisanja trke sa klupskim kolegama.

– Kada bi oni znali da ovo i nije neki napor, jer niko ne zna šta su muke teške, ko nije satima na motoru prešao pustinju Atakamu i Fijambalu belo prostranstvo. Istina je da ovde vlaga čini svoje, ali ioak je to samo 25 mnuta plus dva kruga – sa neizbežnim osmehom rekao je Sagmajster.

Izuzetnu pohvalu za hrabrost, srčanost i izdržljivost zaslužuju najmlađi takmičari u kalsi do 65 kubika, koji su se borili za što bolji plasman na trci, od kojeg im je zavisilo učešće na šampionatu Evrope. Nešto malo stariji takmičari u klasi do 85 kubika, takođe su muški prašili i par hiljada gledalaca naterali da dobro zagreju dlanove, prilikom svakog prolaska pored šatora ispod kojih se služila osvežavajuća tečnost u neograničenim količinama.

Takmičari u MX 2 klasi bili su na visini zadatka i činilo se da je njima najmanje smetala temepratura vazduha, koja je u hladu prelazila 38 podeok Celzijusove skale. Koliko je bilo na suncu najbolje znaju sudija krivina koji se nekoliko sati bez pauze proveli na stazi. Gosti iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije bili su više nego ubedljivi u svim klasama, tako da je Branku Antiću, Miroljubu Cvetkoviću i Marku Kostiću, preostalo da se trkaju između sebe.

U najjačoj klasi MX 1 ista priča. Hrvat je poveo trku, jurili ga Rumun i Bugarin, a naši su su se borili između sebe, toliko žestoko da je u drugoj polovini trke Aleks Varadi uspeo da u jednoj od krivina čisto prestigne Bence Časara, koji je posle samo dva skoka u oštroj levoj krivini direktno pogodio Varadija u pola motora, što je rezultiralo obostranim padom. Deblji kraj je izvukao Varadi, dok je Časar nastavio takmičenje. Od svega toga najviše koristio imao je Miloš Đorđević koji je izbio na prvo mestu u domaćoj konkurenciji.

Poslastica za kraj bila je trka kvadova ili u narodu pozantiji kao četvorotočkaši.

VISOK LET PORED ŠATORA SA PUBLIKOM

Komentari su zatvoreni.