MENI
Auto kros Sombor

Nagrada Sombora za finale auto kros šampionata

Dušan Borković i Igor Marković dvostruki pobednici Srbija relija

Borković veruje u treći trijumf na Srbija reliju

5. 09. 2022. Comments (0) Views: 1073 Autosport, Brdske trke

Ilija Carski potvrdio dominaciju na brdskim stazama

Šampionat Srbije na brdskim stazama posle jednomesečne pauze nastavljen je prvog vikenda sepetembra šestom brdskom trkom sezone „ Đerdap – Miroč 2022“ u organizaciji Automobislkog sportskog kluba Gaga Avala rejisng tima iz Beograda. Posle tri vožnje od starta do cilja protiv štoperice u zbiru vremena slavio je gost iz Bugarske Ilija Carski u micubiši lanseru devete evolucije i potvrdio dominaciju na brdskim stazama za Otvoreno prvenstvo Srbije. Drugo mesto u generalnom plasmanu pripalo je Danijelu Paniću u hondi sivik, a na najniži stepenik pobedničkog podijuma popeo se Aleksandar Vidosavljević u pežou 106.

Program dešavanja tokom takmičarskog vikend gotovo je identičan svim prethodnim kada se aktivnosti odvijaju tokom dva dana. Subota je standardno rezervisana za tehnički prijem takmičarskih vozila i verifikaciju vozača, posle čega je prvao nastupa u 12 raspisanih klasa ostvarilo 33 vozača iz zemlje i inostranstva. Po objavljivanju startne liste pristupilo se drugom delu subotnjeg programa, nezvaničnom plaćenom i zvaničnim treninzima. I pored činjenice da je staza iznad Donjeg Milanovca koja od Dunava vodi ka Miroču gotovo svim takmičarima više nego poznata, jer sa na njoj unazad nekoliko sezona održavaju auto brdske trke za nacionalni šampionat i Otvoreno prevnstvo Srbije, nije bilo na odmet poraditi na finesama.

Istini za volju postoje i takmičari koji su promenili klasu, tačnije automobil, tako da nezvanični i zvanični treninzi prevashodno služe da se učesnici što bolje upoznaju sa konfiguracijom staze, na osnovu koje bi u boksu uz pomoć mehaničara podesili takmičarske sprave.

Drugi i te kako važan detalj kada se „pravi“ taktika je vreme, tačnije vremenski uslovi. Najveći deo kandidata za pehare, više preferira da vozi po suvoj stazi nego po mokroj. Međutim, baš taj detalj u mnogome pravi razliku među takmičarima, jer ko zna po kiši i vlažnoj stazi da vozi pun gas, po suvoj mu dođe kao dečja igra, neki bi rekli. Pride za kišu su potrebni i odgovarajući pneumatici, i naravno podešavanje automobila, a oni dodatno poskupljuju takmičarski vikend.

Već tokom subotnjeg dana, tačnije posle dva treninga Ilija Carski jasno je stavio do znanja kompletnoj konkurenciji da je došao po pehare kako za prvo mesto u generalnom plasmanu, tako i u klasi 10. Ruku na srce valja naglasiti da komšija iz Bugarske ima izuzetno pripremljen automobil i da je značajno jači od preostalih takmičarskih sprava svih učesnika.

Kada su u pitanju plasmani po klasama za Otvoreno prevenstvo Srbije, počećemo sa prvom, da ne kažemo najslabijom klasom, ali i te kako zabavnom za gledanje, ali i zahtevnom za pripremu. Mali N kako još popularnu zovu klasu 1 u kojoj se vozi Jugo 55 valja pripremiti u okvirima dozvoljnog, odnosno homologacije, i izvući maksimum. Kada su u pitanju treninzi na prvom je najbrži bio Marko Mitić, odnosno na drugom Mateja Nikolić. Prve dve vožnje obeležio je Filip Zvezdić, da bi u trećoj najbrži bio Marko Mitić. U zbiru sve tri vožnje prvo mesto u klasi mali N pripalo je Filipu Zvezdiću članu ASU As iz Zaječara, drugo mesto osvojio je Mateja Nikolić klupski kolega pobednika, a trećeg mesta u konkurenciji četiri takmičara domogao se Marko Mitić vozača ASK Hajduk Veljko iz Negotina.

U klasi 2 koju još zovu Hibrid, viđeno je takođe četiri takmičara iz dva kluba KV rejsing tima i ASK Topola. Od prvog treninga preko tri vožnje Miloš Mirković bio je bez milosti po konkurenciju. Koliko je bio ubedljiv najbolje govori vremenska razlika od devet sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Petra Jovanovića koji je bio jedini predstavnik kluba iz Topole u Hibridu. Treće mesto osvojio je Dušan Janković jedan od trojice predstavnika kluba iz Kraljeva.

Klasa tri i u ovom izdanju nije imala učesnike, što bi trebalo da alarmira određene predstavnike Srpskog sportskog karting saveza, ali o tome nekom drugom zgodom. Klasu četiri krasilo je čak šest takmičara, a najubdljiviji bio je Dejan Vukić član ASK Akdaemac rejisng tima. Od prvog zvaničnog pa do treće vožnje beležio je samo prva vremena i u zbiru je bio brži od drugoplasiranog Miloša Ivkovića koji jvozi za ASU As, za nešto više od 13 sekundi. Predstavnik AMSK Župa Zoran Jablić osvojio je treće mesto. Dejan Radović je osvojio četvrto mesto sa samo pola sekunde zaostatka za Jablićem. Saša Petrović domogao se petog, odnosno Dušan Živković šestog mesta.

U klasi 5 preslikana situacija iz klase 3, ali je zato u „šestici“ viđeno šest kanidata za tri mesta na pobedničkom postolju, a glavni akteri za najviši stepenik bili su Danijle Panić i Aleksandar Vidosavljević, koji su podećanja radi u generalnom plasmanu osvojili drugo, odnosno treće mesto. Oba treninga obeležio je Vidosavljević, da bi tokom prve i druge vožnje najbrži bio Panić. Vidosavljević je u trećoj vožnji uzvartio udarac, ali je u zbiru bolji bio Danijel Panić član ASU As. Drugo mesto pripalo je Aleksandru Vidosavljeviću vozaču ASK Herc. Martin Petkov takmičar iz Bugarske osvojio je treće mesto. Igor Morarević zauzeo je četvrto, Vladimir Đurić peto, a Mario Zahirović je tokom prve vožnje izleteo na sreću bez težih posledica.

Borko Simović član ASU Avako reli tima bio je najbrži u klasi 7. Dragan Lukić predstavnik ASU As sa vremenskim zaostatkom nešto većim od 13 sekundi, osvojio je drugo mesto, dok je Miroslav Branković klupski kolega Simovića osvojio treće mesto.
Krum Krumov vozač ASU As bio je najbrži u klasi 8 ispred Dragana Balačikića iz ASK Hajduk Veljko, a treći je bio Vladan Kostić član ASK Akademac rejsing tima. Nebojša Janošević zauzeo je četvrto mesto.

Klasa 9 bila je bez takmičara poput „trojke“ i „petice“, što dodatno pojačava alarm.

Pomenuti Ilija Carski bio je najbrži u klasi 10 ispred Željka Đunisijevića koji je vozio za ASK Herc.

Još jedan Bugarin Vladimir Vasilev sa licencom Sportskog auto karting saveza Srbije vozač ASU As bio je najbrži u klasi 11. Drugo mesto osvojio je Momir Subotić prvo vozač kluba ASK Herc. Poput klasa 3,5,9 i najjača klasa 12 bila je bez takmičara.

Foto: Arhiva D. Panić

Tagovi: , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *