MENI

Toyota Aygo X nudi dostupan stil i zabavu

Toyota Hiliux

Toyoti Hilux internacionalna nagrada za najbolji pik-up

Toyota Yaris hibrid

9. 11. 2021. Comments (0) Views: 129 Toyota

Toyota započinje proizvodnju novog Yarisa u Češkoj

• Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) postaje druga evropska fabrika u kojoj će se proizvoditi Yaris, nosilac evropske titule “Automobil godine 2021.”
• Toyota je uložila više od 180 miliona evra u proširenje fabrike u Kolinu, kako bi omogućila proizvodnju hibridno-električnih vozila na Toyotinoj novoj globalnoj arhitekturi (TNGA), odnosno B-platformi
• TMMCZ će proizvoditi Yaris, kao i potpuno novi Aygo X

Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) započela je proizvodnju Yarisa – evropskog automobila godine 2021. – u svom proizvodnom pogonu u Kolinu. Uporedo s pogonima Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), TMMCZ postaje druga evropska fabrika koja proizvodi najprodavaniji automobil u regionu, model Yaris.

Uvođenje u proizvodnju drugog modela označava važnu prekretnicu za TMMCZ (ranije TPCA), nakon što je fabrika u januaru 2021. prešla u potpuno vlasništvo Toyote Motor Europe. Toyota je uložila preko 180 miliona evra u rekonstrukciju fabrike za proizvodnju vozila A i B segmenta na svojoj TNGA B-platformi (Toyota New Global Architecture). Kapacitet fabrike je sada proširen, a uvedene su tri smene radi povećanje proizvodnje Yarisa, kao i zbog uvođenja novog model Aygo X od 2022. godine.
„U poslednje tri godine izgradili smo nove proizvodne kapacitete, uspostavili nove logističke veze, instalirali modernu tehnologiju i, što je najvažnije, zaposlili smo skoro 1600 novih radnika. Takođe bih želeo da izrazim svoju zahvalnost našim vrednim dobavljačima i spoljnim partnerima u regionu, na njihovoj odličnoj saradnji i dragocenoj podršci“ – istakao je Koreatsu Aoki, predsednik TMMCZ.

Toyotina investicija sada takođe omogućava proizvodnju hibridnih električnih vozila u pogonima TMMCZ, što potvrđuje uspeh modela Yaris Hybrid, koji predstavlja 80% Yarisovog prodajnog miksa u Evropi. Hibridno-električni pogonski agregati za TMMCZ i TMMF proizvode se u fabrici Toyota Motor Manufacturing Poland.

„Ovaj događaj predstavlja uzbudljiv korak napred u budućnost TMMCZ-a, jer od sada ova fabrika počinje da proizvodi naš najprodavaniji automobil u Evropi. Toyotin evropski cilj prodaje iznosi 1,5 miliona plasiranih vozila do 2025. godine, a Yaris će igrati ključnu ulogu u dostizanju tog cilja. Istovremeno uvođenje platforme TNGA i hibridnih pogonskih agregata na linije u TMMCZ, u skladu je s našom strategijom u celom regionu“ – rekao je Marvin Cooke, izvršni potpredsednik proizvodnje Toyote Motor Europe.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *