MENI
Robert Lukić, Filip Radović, Veljko Stojanović i Zlatko Mitić

Uručune eko nagrade u Srbiji

Rolls-Royce proglasio pobednike na takmičenju mladih dizajnera

01-Opel-Crossland

9. 10. 2020. Comments (0) Views: 2133 Industrija

Novi Opel Crossland: Mnogo više od samo lepog izgleda

• Rano usvajanje: Crossland karakteriše jedinstven izgled premijerno izveden kod Opel Mokke
• Sveobuhvatna promena: Opel Vizor pokriva celu masku, integrišući rešetku i farove
• Za entuzijaste: Sporty GS Line+ obloga sa prepoznatljivom crnom i crvenom šemom boja
• Izuzetna svestranost: klizna zadnja sedišta i do 1,255 litara zapremine prtljažnika
• Izuzetna udobnost: Opciono sa novim ergonomskim, AGR-sertifikovanim, alkantara sedištima
• Dinamična vožnja: Opel inženjeri dalje razvijaju šasiju i upravljanje
• Za svaku podlogu: Sada sa IntelliGrip prilagodljivom kontrolom vuče
• Euro 6d: Sve benzinske i dizel jedinice ispunjavaju najstrožije zahteve po pitanju emisije štetnih gasova
• Budite spremni: Porudžbine počinju uskoro, automobili kod zastupnika širom Evrope stižu početkom 2021.

Svež i kompaktan spolja, veoma prostran i svestran iznutra sa modernim SUV izgledom. To je novi Opel Crossland, prvi model koji je usvojio nepogrešivo novo lice brenda, predstavljen samo par nedelja ranije kod Opel Mokka-e. Kao što je slučaj i kod Mokke, novi Opel Crossland se oslobađa X-nastavka u svom imenu. Kao dodatak dizajnu, Opel je dodatno razvio Crosslandovu šasiju, upravljanje i dodao sportsku GS Line+ oblogu kao i IntelliGrip prilagodljivu kontrolu vuče.

Organski integrišući masku i farove, Opel Vizor se kod novog Crosslanda pruža iz jednog dela preko prednjeg dela vozila. Vizor optički proširuje i organizuje prednji deo auta sa smanjenim brojem elemenata. Legendarni svetleći logo kompanije ponosno dominira centralnim delom. Vizor će postati obeležje svih Opel modela tokom 2020. sa idejom daljeg grupisanja vrhunskih tehnologija.

Pozadi, nova zatamnjena zadnja svetla pojačavaju prepoznatljiv Opel wing light design, i nova crna površina zadnjih vrata visokog sjaja (dostupna u kombinaciji sa crnim krovom) čini novi Crossland širim i jačim.

Takođe, novost su i prednje i zadnje klizne ploče (ofarbane u srebrno na Ultimate modelu), LED prednje maglenke (sa hromiranim dekorom na Ultimate i Elegance modelima), a hromirana lajsna za vrata za Ultimate oblogu, plus moderne 16 i 17-inčne aluminijumske felne. Prvi su dostupni u srebrnoj, dvonijansnoj crnoj visokog sjaja ili crnoj boji visokog sjaja, dok drugi dolaze u dvobojnoj crnoj visokog sjaja ili crnoj boji visokog sjaja.

Crossland GS Line+ će zadovoljiti potrebe fanova sportskog izgleda. Ovaj novi paket opreme, uključujući 17-inčne aluminijumske felne, crni krov, crveni otvor za dnevno svetlo, AGR-sertifikovana ergonomska sedišta (Action Gesunder Rücken e.V.) za vozača i suvozača, LED zadnja svetla i krovne šine čine da se ovaj kompaktni SUV zaista izdvaja od konkurencije.

Osećaj velikog prostora i prvoklasna AGR ergonomska prednja sedišta u Crosslandu će učiniti duga putovanja još udobnijim. SUV takodje obiluje visokim nivoom fleksibilnosti, zahvaljujući pojedinačno pomerajućim i zavaljenim zadnjim sedištima koja dolaze sa podelom 60/40 i klize do 150 mm, povećavajući prostor prtljažnika sa 410 do 520 l što ga čini vodećim u svojoj klasi . Preklapanjem zadnjih sedišta zapremina prtljažnika povećava se na maksimalnih 1,255 l.

Opel Crosslaned unutrašnjost

Opel Crossland unutrašnjost

Dinamični vozači posebno će ceniti poboljšanja koja je Opel napravio na šasiji Crosslanda. Opelovi inženjeri u Russelsheimu razvili su nove opruge i amortizere za McPherson prednje oslanjanje i zadnju osovinu torzione grede. U kombinaciji sa novim upravljanjem osovinom upravljačkog stuba, koja poboljšava preciznost upravljanja i osećaj centra, šasija novog Crosslanda pruža optimalnu ravnotežu udobnosti i okretnosti.

Novo sa IntelliGripom:Optimalna vuča u svakom trenutku

Kupci novog Crossland-a mogu dodati ektrasigurnost za unapređenu dinamiku vožnje sa IntelliGripom (dostupno početkom 2021.). Ovaj prilagodljivi sistem kontrole proklizavanja omogućava optimalno prianjanje i stabilnost na svim vrstama podloge. IntelliGrip sadrži sledećih pet režima:

• Uobičajeno / na putu: „Normalni režim“ se uključuje čim se Crossland pokrene. Podešavanja ESP-a i kontrole proklizavanja odgovaraju normalnim uslovima vožnje u centru grada, na autoputu ili na selu.
• Sneg: Ovaj specijalni zimski režim omogućava optimalno prianjanje na zaleđenim i snežnim površinama pri brzinama do 50 km/h. Kontrola vuče reguliše klizanje prednjih točkova, usporavajući okretanje i prenos obrtnog momenta na drugi prednji točak.
• Blato: Ovaj režim omogućava veće klizanje točka. Ovo namerno okretanje točka sa najmanje vuče pri pokretanju vozila omogućava uklanjanje blata iz gume, koje zatim može da povrati vuču. U međuvremenu, točak sa najviše prianjanja prima najveći obrtni momenat.
• Pesak: Ovaj režim omogućava malu količinu istovremenog okretanja oba prednja točka, omogućavajući vozilu da se kreće i smanjujući rizik od potonuća.
• ESP isključen: Ovo deaktivira ESP i kontrolu proklizavanja pri brzinama do 50 km/h. Iz bezbednosnih razloga, IntelliGrip se automatski vraća u „normalan režim“ brzinom većom od 50 km/h.

Vozači i putnici mogu uživati ne samo u snažnom držanju, već su i dobro povezani, a imaju i mogućnost zabave zahvaljujući nizu informativno-zabavnih sistema koji čine Radio BT, Multimedia Radio i vrhunski Multimedia Navi Pro sa 8,0-inčnim dodirnim ekranom u boji. Multimedijalne jedinice su takođe kompatibilne sa Apple CarPlay i Android Auto. Kompatibilne pametne telefone je moguće puniti tokom upotrebe putem bežičnog induktivnog punjenja. Pored toga, Crossland nudi uslugu „OpelConnect“ kao opciju. Navigacija UŽIVO sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu i trenutnim cenama goriva, plus direktna veza do pomoći u kvaru i hitnih poziva čini putovanja još opuštenijim.

Euro 6d benzin i dizel motori: Zabavna vožnja sa niskom emisijom štetnih gasova

Kupci Opel Crosslanda mogu da biraju iz palete pogonskih agregata efikasnih benzinskih i dizel motora sa zapreminom od 1,2 i 1,5 litara. I benzinski motori od 61kV (83hp) do 96kV (130hp) i dizel motori od 81kV (110ks) i 88kV (120ks) sada ispunjavaju stroge Euro 6d emisione standarde.

Benzin motori 1.2 1.2 Turbo 1.2 Turbo 1.2 Turbo
Maks. Snaga (kW/ks) @ rpm 61/83
@5,750 81/110
@ 5,500 96/130
@5,500 96/130
@5,500
Maks. Obrtni moment (Nm @ rpm) 118 @ 1,750 205 @ 1,750 230 @ 1,750 230 @ 1,750
Emisije Euro 6d Euro 6d Euro 6d Euro 6d
Menjač MT5 MT6 MT6 AT6
Preliminarna NEDC potrošnja goriva (l/100 km)
• Grad
• Na otvorenom
• kombinovana
– CO2 g/km 5.6 – 5.4
4.2 – 4.1
4.7 – 4.6
107 – 106 5.9 – 5.8
4.2 – 4.1
4.8 – 4.7
109 – 108 5.7
4.2
4.8 – 4.7
109 – 107 5.9
4.5
5.0 – 4.9
113 – 112

Dizel motori 1.5 Diesel 1.5 Diesel
Maks. Snaga (kW/hp) @ rpm 81/110
@3,500 88/120
@3,750
Maks. Obrtni moment (Nm @ rpm) 250 @ 1,750 300 @ 1,750
Emisije Euro 6d Euro 6d
Menjač MT6 AT6
Preliminarna NEDC potrošnja goriva (l/100 km)
• Urban
• Extra-urban
• Kombinovani
– CO2 g/km 4.8
3.7 – 3.6
3.6 – 3.5
94 – 93 4.4
3.8 – 3.7
3.9 – 3.8
103 – 101

Moderna tehnologija osvetljenja i inovativni sistemi pomoći

Putovanja će biti još opuštenija i sigurnija uz brojne ultramoderne tehnologije i sisteme pomoći dostupne kod Opel Crosslanda. Prilagodljiva puna LED svetla sa svetlima u zavojima, asistencijom za duga svetla i automatskim nivelisanjem obezbeđuju izvanrednu vidljivost u mraku.

Najvažniji sistemi asistencije novog Opel Crosslanda:

• Head Up displej projektuje najvažnije podatke o brzini, navigaciji i sistemima pomoći u direktni vidokrug vozača.
• Upozorenje o sudaru spreda sa automatskim kočenjem u nuždi i otkrivanjem pešaka pri brzinama većim od 5,0km / h. Ako se vozilu ili pešaku ispred približi prebrzo, sistem oglašava zvučni signal upozorenja i prikazuje poruku u informacionom centru za vozača. Ako je sudar neizbežan, sistem kočenja se priprema i, ako je potrebno, aktivira se kočenje u nuždi kako bi se umanjili efekti potencijalnog sudara. Ispod 30km / h sistem može potpuno zaustaviti vozilo. Ako brzina pređe 30km / h, brzina se smanjuje i vozač mora aktivno kočiti.
• Upozorenje o napuštanju trake izdaje zvučne i vidljive signale ako registruje da se traka nenamerno napušta.
• Upozorenje o pospanosti vozača procenjuje nivo zamora kroz stil vožnje i upozorava vozača ako je neophodna pauza.
• Side Blind Spot Alert koristi ultrazvučne senzore i prijavljuje vozila koja prolaze sa strane automobila i upozorava vozača lampicom upozorenja u odgovarajućem ogledalu.
• Panorama kamera za zadnji pogled sa zadnjim uglom gledanja od 180 stepeni.

Automatska pomoć pri parkiranju identifikuje odgovarajuća paralelna i bočna parking mesta i automatski parkira automobil; vozač treba samo da pritisne pedale i menjač brzina.
• Tempomat sa graničnikom brzine, zajedno sa prepoznavanjem znaka brzine, omogućava brzo i lako pridržavanje ograničenja brzine.

Opel će uskoro otvoriti knjige porudžbina za novi Crossland, koji će u prodavnice stići početkom 2021. godine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *