MENI
62 Dusan Borkovic_168

Borković bez bodova u Monci

Avala 2017

Avala evropsko brdo

Andriana i Dušan Borković

25. 09. 2018. Comments (0) Views: 8206 Autosport, Kružne trke

Španska nameštaljka u Monci

Zadivljujuće je kako je Dušan Borković dodatno privukao pažnju domaće javnosti, ne zato što je na legendarnoj Monci osvojio nove bodove na subotnjoj trci u borbi za titulu šampiona Evropa TCR serije, već zato što je u nedelju kako kaže u samoodbrani upotrebio pesnicu kako bi zaštitio trudnu ženu i još dve članice njegovog tima od nasrtaja španskih navijača konkretno Askoninih fanova, direktnog rivala. Kako je polovičan video zapis bio gledaniji od nastupa na trci, Borković je upriličio konferenciju za novinare, kako bi izneo detalje o španskoj nameštaljci u Monci.

– Reakcija kao što se vidi na video klipu, je preterana i želim da se izvinim za to. Iskreno se izvinjavam svim mojim konkurentima, timovima, organizaciji, FIA i pre svega navijačima. Ja živim za auto-sport, volim ga i poštujem previše da dozvolim da ovo trajno ostavi ružan utisak o nekome gore pomenutom. Ja ću dati sve od sebe da popravim tu sliku. Hvala svima na podršci i razumevanju.

Vidno potresen hronološki je iznosio događaje, pokušavajaći da savlada emocije dva kasnije.

– Nemam razloga da sumnjam da je sve urađeno da me osujete u nameri da osvojim titulu šampiona TCR Evropa takmičenja. Jednostavno im se ne sviđa da jedan Srbin bude šampion. Posle svega i te kako verujem u teorije zavere. Kako objasniti da me je udario vozač koji se prvi put u Monci pojavio na TCR Evropa trci? Izlazeći iz njegovog boksa, jer sam sa njim želeo da raspravim šta ga je naterealo da onako reaguje, jer mi je od siline udarca pukla guma pri brzini od oko 200 kilometara na čas. I kada sam krenuo natrag bio sam isprovociran i napadnut u „pit lejnu” od članova Askoning tima. Kako biste vi reagovali da vam je neko napao trudnu suprugu, da vas je vređao i fizički ugrozio!?

Do incidenta ne bi došlo da ga po završetku druge trke Španac Mikel Askona i članovi njegovog tima nisu izazvali, vređali, fizički napali i prinudili na samoodbranu.

– Reagovao sam u afektu. Da stvar bude gora, iz Askoninog tima su se žalili direkciji TCR šampionata Evrope, uz prilog montiranog video snimka, gde se vidi samo momenat kad uzvraćam udarac.

Borković je po hitnom postupku od direkcije TCR kažnjen poništavanjem rezultata trke u Italiji i na taj način ostao bez 10 bodova osvojenih za peto mesto u prvoj trci, bitnih u borbi za osvajanje titule s Askonom, vodećim u generalnom plasmanu sa 164 boda, 30 više od srpskog asa, i 19 od drugoplasiranog Francuza Žan – Karla Vernea. Finale je zakzano za 20. i 21. oktobar na stazi u Baresloni, na Askoninom domaćem terenu.

– Daću sve od sebe da se domognem titule, mada znamo da to neće biti lako, jer Askona redovno trenira na stazi u Barseloni, na kojoj nikad nisam vozio – obećao je Borković, uz nadu da će u Španiji atmosfera biti mnogo korektnija nego u Italiji minulog vikenda.

I sad za ljubitelje zavere kojih je na žalost prepuna Srbija, biće da su Borković i Askona samo eksponenti proizvođača automobila, koji se zbog prestiža i nadmeću. Biće da VW grupaciji ne ide u prilog da ih na evropskom tlu „dere“ proizvođač iz Južne Koreje, koji već imao primat u WTCR seriji, ali i u WRC-u i tako to. Treba prodati golfa, seta i audija evropskom kupcu, a na stazi su sporiji od jednog hjundaia…

foto: M. Rašić

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *