MENI

Pokretne slike sa Beranovca Production 35

Spektakl za jubilej!

21. 09. 2017. Comments (0) Views: 2694 Autosport, Reli

Užice spremno za jubilarni 50. Srbija reli

Užice spremno dočekuje 50. Srbija reli, i sa organizacijske, ali i od strane takmičara koji su već počeli da pristižu, a 21. septembar, dan uoči ceremonijalnog starta na Trgu partizana, veliki deo njih iskoristio je za upoznavanje staza, pa su , kako je predviđeno Pravilnikom organizovana po dva prolaza brzincima. Dodatne informacije za publiku koja se već odavno „zagreva“ u užičkom kraju date su i na press konferenciji održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće Užice.

Najava 50. Srbija reli

Branislav Pijević je, ispred organizatora,AMSS i Sportskog i auto karting saveza Srbije, uz zahvalnost na susretljivosti gradu Užicu, Policijskoj upravi Užice, kao i firmi „Niskogradnja“ koja je ovih dana radila na popunjavanju udaranih rupa na stazama, rekao „da je jubilej, sam po sebi vredan pažnje jer samo održavanje autosportske tradicije već pola veka znači da u nama živi duh sporta i duh takmičenja, a da Srbija, makar po interesovanju za ovakve manifestacije ne zaostaje iza svojih suseda sa kojima su nekada zajedno vožene trase YU relija“.

Najavivši događanja narednih dana, Pijević je podsetio da je ceremonijalni start u petak 22. Septembra u 20, 01 časova na Trgu partizana, ali da će svi takmičari već u 18 časova biti u centru grada, tako da i građani, druženjem sa vozačima, mogu malo bolje da upoznaju draži relija. Narednog dana, 23. septembra, prvi startuje SS Lokva u 9,39 časova, da bi potom usledili SS Duboko u 10, 07, potom Lokva II u 11, 45, Duboko 2 u 12, 13, i na kraju Golden I i Golden i u 14, 41, odnosno u 16, 54. U nedelju 24. Septembra voze se specijalni ispiti Duboko u 9, 49 i 12, 30 i Golden u 10,22 i 13,03. Ukupna dužina itinerera je 368, 36 km, a 11 specijalnih ispita vozi se na 184, 72. Gradski brzinac planiran u čast jubileja, na žalost,nije mogao biti realizovan iz tehničko bezbedonosnih razloga, budući da su u Užicu u toku radovi na izgradnji kružnog toka u užem centru grada, pa je i redovan saobraćaj otežan.

Za učešće na reliju prijavilo se 38 takmičara, a među njima su i bugarski, turski i slovenački vozači, odnosno 15 stranih posada. Ono što publiku posebno raduje su i dva atraktivna R5 automobila, „Pežo 208“, i „Ford fiestu“, potom četiri „Micubiši Evo IX“ vozila, i uz „reno klio“ Vladice Rabrenovića u RC3 klasi naći će se i „citroen C3“ sa bugarskom posadom koju predvodi Isaev. Ovo, kako je Pijević naglasio „ obećava vrhunsko uživanje za publiku, kao i dodatni adrenalin u takmičarskim timovima“.

Doajen relija, Vladica Rabrenović, podsetio je da „ovaj reli vozi od 1997.“ , što znači i da je njegova karijera obeležena i tradicijom YU, odnosno Srbija relija. Iako poznaje staze, Rabrenović i njegov dugogodišnji suvozač Piter Henel, ponovo su obišli, kako je rekao „već poznate staze, a plasman,za koji očekujemo da će biti dobar, biće neizvestan jer dolaze Turci sa dobrim autima“, pa je njegov stimulans u ovom reliju i „borba znanjem“. Njegov suvozač, Henel, takođe deli optimizam vođe posade, „s obzirom da već dobro poznaje brzince, ali da to nije razlog da se ove godine ne potrude da budu brži, i u odnosu na prethodne godine, i u odnosu na konkurente.“ Dejan Krčevinac, u ulozi domaćina, ove godine nastupa za Užice Reli Tim, i tokom sezone nije imao sreće da osvoji jedan od pehara, ali mu Srbija reli pruža priliku za novi test i sebe kao vozača i auta koji je već spreman. Njegova očekivanje idu u pravcu „dobrih prolaza, najboljih mogućih vremena, zavisno od mogućnosti auta, bez obzira što nije stavljen novi menjač, jer je stigao malo kasno, a bio preveliki rizik da se ugradi i pođe s njim bez prethodnih test vožnji“. No, Krčevinac, i sa starim menjačem obećava da će dati sve od sebe na stazi, a posebno na Goldenu II koji, po njegovim rečima „pruža mogućnost za svakog vozača da se pokaže u svim svojim sposobnostima“. Ono što je sigurno, s njegove strane, u ulozi domaćina, jeste da je za učesnike Srbija relija, uz pomoć sponzora i sponzora tima Vladice Rabrenovića na parkištu obezbedio dobar provod naredne tri večeri, uz muziku za dobru atmosferu.

Servisno parkište je ,ove godine pomereno, pa je umesto uobičajenog prostora u AMSS, locirano na staroj teretnoj železničkoj stanici, gde se već uveliko pripremaju vozila za predstojeću trku.

Da Užičani vole reli i poštuju sportiste , potvrdio je i Rabrenović svojim impresijama sa terena, budući da je, požurivši sa jednog od brzinaca na zakazanu press konferenciju naleteo na kamen i probušio karter na autu. U pomoć mu je pritekao jedan od lokalnih žitelja, koji im je, čuvši u čemu je problem, dao ključeve od svog džipa da stignu od grada, i rekao da će karter na autu biti zamenjen dok se ne vrate sa press konferencije.

Za kraj, organizator je ,uz poziv publici da izađe da podrži reliste, skrenuo pažnju da se moraju poštovati mere bezbedosti i upustva redara i ljudi iz organizacije, u interesu i održavanja takmičenja, bezbednosti i učesnika i svakog od gledalaca lično.

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *