MENI

Blenda, zatvarač, ekspozicija, ISO i škljoc

Jubilej kroz pokretne slike Production 35

26. 09. 2017. Comments (0) Views: 2788 Autosport, Reli

Lice i naličje ljubileja

Proslaviti pola veka od postojanja bilo čega stvar je prestiža, svojevrstnog uspeha, a kada je u pitanju reli kraljevska disciplina auto sporta, onda je potrebno dodatno naglasiti kolika je to čast i ponos. I bi minulog vikenda održan 50. Srbija reli sa startom i ciljem u gradu na Đetinji sa brzinskim ispitima u okolini pomenutog.

Pisati odjavu(skup utisaka posle) u danu kada je sačinjen izveštaj svakako je preuranjeno. Po logici stvari pomeuta forma „pravi“ se dan kasnije u ovom slučaju u ponedeljak. Međutim, obilje utisaka i događaja uzrokovali čitav dan pauze da se isti slegnu. Nepravedno bi bilo da izbegnemo odjavu, a naročito da ne pomenemo sve ono što je bilo lepo i naravno ono manje lepo. Jubilej pola veka suvozemne tehničke discipline iziskuje glamur, pompu i sve prateće detalje kako bi druga polovina, do punog veka bila još bolja, bogatija i produktivnija.

Svaki pokušaj zanemarivanja u najboljem slučaju, da ne kažemo prikrivanja svih pratećih događanja, bio bi uvreda za iskrene poštovaoce sporta brzina, sa akcentom na one koji se informišu na našem sajtu. Svi koji nisu mogli da budu na licu mesta, bili su na vezi sa onima koji su bili na brzincima. Sve se čuje sve zna, što je pokazatelj da ima ljubitelja i da bi ih bilo i više da je ponuda bogatija!!! No, ruku na srce svi koji su mogli i kojima je trebalo, kada su u pitanju reli posade bili su na brzincima. Od 33 posade ukupno čak 22 bile su domaće, što je svojevrstan rekord kada je sad već završena sezona u pitanju.

Lepo je što je organizatora poslužilo vreme, kao meteo pojava, jer ne zaboravimo da je do ceremonijalnog starta koji je odrađen u petak 22. septembra, bilo pristojno hladno za poslednji dan leta i prvo veče jeseni. Sunce je bilo dodatni podstrek da se i neopredeljeni u subotu prepodne pojave pored staze kako bi uživali u majstorijama reli posada na brzinskim ispitima. I taman kad su se posade zagrejale na prvom brzincu Lokve i prešle na Duboko, isti je otkazan zbog nedovoljnog broja redara na predviđenim mestima. Neopisiv izliv nezadovoljstva poštovaoca prosuo se duž brzinca, jer reli automobili kad brzinac voze kao etapu najviše sliče svadbarskoj koloni!!!

Prvog takmičarskog dana brzincima je gospodario Plamen Stajkov u vremešnom micubiši lanseru IX evolucije, preglomaznom za konfiguraciju brzinaca. Turčin Avdžioglu u značajno mlađoj i kompaktnijoj fiesti R5 strpljivo je pratio kolegu iz Bugarske koji vozi sa licencom Gruzije. Domaće posade pak odmeravale su snage međusobno i kalkulisale sa bodovnim saldom, imajući u vidu činjenicu da je 50. Srbija reli koji je trajao dva dana, bodovan svaki dan ponaosob! Bez većih poteškoća završen je prvi dan, a publika je imala šta da vidi.

Finlno jutro obeležila je jurnjava sa vremenskim kartama, a posada samo što nisu izašle iz zatvorenog parkišta. No, i to prođe, a do cilja prvi u generalnom plasmanu dođe gost iz Turske, dobrim delom zahvaljujući problemu koji je imao Stajkov, ali i činjenici da su i oni kalkulisali bodovima za evropski reli trofej.

Publike je bilo i drugog dana, po rečima onih koji su mogli da obiđu sve brzince, manje nego prvog, mada je i u nedelju bilo sunčano i vrlo toplo, praktično idealno. Raspoređeni po unapred planiranim pozicijama jer se brzinci nisu menjali u odnosu na prethodnu godinu, pominje se da je bilo lakše ponovi Pravilnik nego sačiniti novi, ali…Organizovani u navijačke grupe i grupice sa nestrpljenjem su čekali prolaze i pratili vremena, koliko je ko brži, odnosno sporiji u odnosu na konkurenciju i tako do kraja.

Finale jubileja, ciljnu rampu na Trgu partizana, obeležili su takmičarske sa pratećim posadama, ljudi iz organizacije i malobrojni lokalci, koje je pomenuto sunce izmamilo iz kuća. Da nije bilo Kruma Dončeva višestrukog šampiona iz Bugarske, Vukaši Tomić bio bi primoran da svima podeli pehare. To svakako nije umanjilo radost slavodobitnika, ali avaj… Ovako je as iz komšiluka udostojio kolege u generalnom plasmanu i ubrzo zatim seo u sponzorski auto i napustio mesto događaja.

Fotrografi, kamermani i novinari strpljivo su sačekali da zabeleže čitavu završnicu kako bi javnosti širom zemlje na što verniji način preneli finale jubileja. Kad smo kod istih važno je istaći da sve kolege nisu imale isti tretman, a slove za bitnu kariku u lancu jubileja. Kada se za iste „brine“ čovek iz organizacije koji nije u stanju da shvati značaj predstavnika sredstava javnog informisanja, već mu dođu kao dodatni balast u moru obaveza, onda na površinu ispliva nemar i podvajanje.

Jedno je sigurno da uvek može više i bolje. Ekipi zaduženoj za realizaciju jubileja, možda to nije bilo u prvom planu ili im je to bio preveliki zalogaj pokazaće vreme. A odgovor ćemo saznati kada se obelodani kalendar takmičenja za 2018, odnosno mesto i vreme 51. Srbija relija. Kako se moglo čuti Užice će se ubuduće pominjati samo kao mesto gde je startovao i završio se jubilarni 50. Srbija reli…

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *