MENI

Pametno, bezbedno, rashlađeno: Uživajte u opuštajućem letu sa Opelom

Testiramo: Dacia Sandero Stepway Freedom

2. 06. 2017. Comments (0) Views: 1623 Industrija

Istorijsko okupljanje najvećih Fantoma

Krajem jula Rols Rojs će organizovati izložbu modela Fantom koji su proizvedeni unazad 92 godine. Tokom narednih osam nedelja biće objavljene razne istorijske priče vezane za vrhunski lukszuzni automobil i slave ličnosti…

P90211032_lowRes_the-rolls-royce-phan

Prva priča je “ Fred Aster Fantom ja“.

Od svog debija 1925. Rols-Rojs je stajao kao svedok u svim bitnim momentima u istoriji, i bio prisutan u događajima koji su definisani u svet u kome živimo danas.

Kako bi proslavili ovu neviđeno nasleđe – istoriju još mnogo se piše – Rols-Rojs će okupiti najpoznatije primere svih sedam prethodnih generacija Fantoma u „The Great Eight fantoma“ na izložbi od 27. jula ove godine.

Fantomi koje su u vlasništvu iz celog sveta biće izloženi u domu Rols Rojsa u Maifairu, i ujedno će dočekati dolazak osmog i najmodernijieg u generaciji „najbolji auto na svetu“, novi Fantom.

U nizu ažuriranja tokom narednih osam nedelja, Rols Rojs će otkriti koji poznati Fantomi će putovati u London na izložbu, priliku koja obećava tek treba da napiše novo poglavlje u izuzetnoj istoriji Fantom.

Prvi od ovih ikona priča je o „The Fred Astaire Phantom I“, koji je pozajmljen do izložbe od strane vlasnika, u Petersen muzeja u Los Anđelesu.

Rols-Rojs je počeo proizvodnju Fantoma I 1925. godine.Automobil je razvijen u velikoj tajnosti, sa projektom pod kodnim nazivom Armored Car. Ovo je predložio Rols-Rojs je namera na proizvodnju vrstu vojnih vozila koja se koriste u Prvom svetskom ratu, najpoznatiji po Lorensu od Arabije. Delovi oklopa ostavljeni su da leže oko fabrike da bi zbunili radoznale konkurente željne da prikupe tajnu pravljenja „najboljeg automobila na svetu“.

Fantom sam bio je instant uspeh. Novi 7.668-litarski linijski šestak motor dao je autu svežnu proleće u „koraku“. Ser Henri Rojs je želeo da, po njegovim rečima, „da Fantom bude najbolje što postoji i da je bolji od svega postojećeg“ što je brzo dovelo do stvaranja Fantoma II 1929. godine, ovaj put sa potpuno novom kućištu, što je značajno poboljšalo upravljivost, takođe je i motor redizajniran.

Sledećeg Fantoma, trećeg po redu, bio je za Henri Rojs poslednji projekat. On je preminuo 1933. godine, posle 70 godina života i rada, posle 12 meseci u razvoju sledećeg Fantoma. Gotov model, bez premca 12 cilindričniim motorom, je otkriven dve godine kasnije i proizvodnja je trajala od 1936. do Drugog svetskog rata. Konačna šasija je proizvedena 1941. godine, iako je počeo rat znači da nije dobio svoju karoseriju do 1947. godine. Izgledalo je kao da je Fantom bio još jedna žrtva rata.

Godine 1950, pojaviuo se Fantom III. Automobil je prvobitno trebalo da bude jednokratna priča za princa Filipa i tadašnju princezu Elizabetu. Međutim, kada su ga videli,isključivo je rađen na zahtev drugih kraljevskih porodica i šefova država širom sveta.

Fantom IV je proizvedena između 1959. i 1968. i 516 komada ovog izuzetno uspešnog modela je napravljeno za klijente uključujući i Kraljicu Majku, guvernera Hong Kong, Kralja Olafa iz Norveške i Džona Lenona.

Dugotrajni Fantom V. (1968-90) nastavio kraljevske veze, posebno sa Silver jubilarnom izvedbom, verzijom kojoj se podizao krov predstavljen tokom proslave 25 godina kraljice Elizabete II u 1977 na tronu, od strane britanske automobilske industrije, a kasnije slavno korišćen na venčanju vojvode i vojvotkinje od Kembridža.

Fantom VII lanisran je 2003. godine. Izrađen u Domu Rols Rojsa sa 453 bhp 6,75-litarski V12 motorom- dovoljno snažnim da se pokrene od 0-62 mph za 5,9 sekundi – i plus sve moguće udobnost za probirljive luksuzne potrošače.

Proizvodnja Fantom VII prestala je trinaest godina kasnije krajem 2016. godine.

„The Great Osam Fantoma“, Rols Rojs izložba, će po prvi put na jednom mestu okupiti izuzetnu grupu istinskih ikona luksuznih automobila pod jednim krovom. Svaki Rols Rojs je izuzetan automobil, ali zahvaljujući njihovom pedigreu, ova izložba će obuhvatiti i neke vrlo pojedinačne automobila, sve u vlasništvu u nekom trenutku poznatih osoba, a pošto su odigrali ulogu u stvaranju svetske istorije.

Ovo je tako neuobičajena povorka, nije preterivanje reći da možda više nikada neće biti viđena ponovo.

„The Great Osam Fantomi“, Rols Rojs izložba, biće održana u Maifair, London, krajem jula ove godine.

Komentari su zatvoreni.