MENI

Kia Optima PHEV

Pežo 3008 Auto godine za 2017 u Srbiji

16. 03. 2017. Comments (0) Views: 2171 Industrija, Sajam

Godine prolaze strast ne prestaje – 53. sajam automobila

MSA 980x310

53. MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA I 11. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, DELOVA I OPREME “MOTOPASSION”

24. MART – 02. APRIL 2017.

Hale 1, 1A, 2, 3, 3A, 4, 5, 7, 8, 9 Beogradskog sajma

KO, ŠTA I KOLIKO. Pod sloganom “Godine prolaze, strast ne prestaje” posetioce će dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila u okviru Salona, te 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i šest brendova bicikala na sajmu “Motopassion”. Svi oni smestiće se u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvm izložbenog prostora, a očekivani broj posetilaca premašuje 140.000.

IMG_20170316_121106
KAKO JE POČELO. Međunarodni salon automobila suštinski je začet na Prvom beogradskom sajmu 1937. godine, na kojem je segment automobilske industrije imao zapaženo mesto. Već (1-15) marta 1938. organizovan je, kao samostalna manifestacija, Prvi međunarodni salon automobila, na 10.000 kvm izložbenog prostora, a 107 izlagača prikazalo je 375 modela putničkih i teretnih automobila, autobusa, motocikala, bicikala, traktora, pa čak i jedan motorni bager. Već sledeće godine Salon je bio proširen Izložbom puteva i turizma…

IMG_20170316_115709

DOKLE SE STIGLO. U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80. godišnjicu svog prvog izdanja (1937) i 60. godišnjicu svog novog početka (1957), Salon automobila je član OICA – Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila – a već desetak godina ima bijenalni ritam (održava se naizmenično sa sajmom BG Car Show) i to, po pravilu, neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila. Ta činjenica daje mu posebnu draž iščekivanja ali i odgovornosti u vezi sa “nasleđivanjem” vrhunskih ekskluziviteta i noviteta. Uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, najveću pažnju posetilaca ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem premium segmentu.

IMG_20170316_113050
MISIJA. Cilj je organizatora, Beogradskog sajma, da u saradnji sa svojim strateškim partnerima – Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije – predstavi najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije. Ipak, programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih te hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja novih modela, koji za potencijalne kupce postaju jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila.

IMG_20170316_131142

AUTOMOBILSKI NOVITETI I PREMIJERE. Svi vodeći svetski proizvođači, odnosno brendovi automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće posetiocima na raspolaganju u halama 1, 2A, 3, 4 i 5 Beogradskog sajma. Premium brendove će sa svojom aktuelnom ponudom predvoditi Rolls Royce, Mercedes, BMW, Audi, Jaguar…
U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstaviće čak 67 noviteta, među kojima – 32 premijere. Tako će jednoj “vanvremenskoj” mašini poput modela ROLLS ROYCE “Ghost Black Badge” ili “nadrealnog” MERCEDESOVOG “S-maibacha”, posetiocima zastajati dah i pred drugim čudima automobilske industrije.
MERCEDES-BENZ će, na primer, pored drugih noviteta, u “svojoj” hali 3 Beogradskog sajma, premijerno predstaviti modele E-klase “coupe” i “all-terrain” te model GLA. BMW će se pohvaliti i svojim modelima električnih automobila “i3” i “i8”. OPEL premijerno predstavlja novu “insigniu”, PEUGEOT model “5008”, NISSAN “micru”, VOLVO “V90”, VOLKSWAGEN “golf” i “e-golf”, ŠKODA “kodiaq”, SUZUKI “ignis” i “swift”, a MAZDA “MX-5 RF”. LAND ROVER će na Salonu premijerno preporučiti svoj “discovery”, LADA “vestu”, KIA modele “niro”, “rio”, “optima sportwagon” i “optima plug-in”, RENAULT svoj “koleos”, JEEP “compass”, a ISUZU “D-max”. Premijerno će biti prikazan i “civic” i “NSX” (supersportski automobil sa čak četiri motora – tri elektromotora i jedan benzinski) na HONDINOM štandu, “ekosport” i “Ka+” na FORDOVOM, SUV “stelvio” na ALFINOM, “124 spider” na ABARTOVOM, te “talento” i “fullback” na FIATOVOM.
Nisu sajamske premijere, ali su tek nekoliko meseci na srpskom tržištu stari noviteti AUDIJEVI modeli “A5 coupe / A5 sportback”, “Q2” i “Q5”, CITROENOVI “C3”, “spacetourer”, “jumpy furgon” i “C-elysee”, GAZ-ov ”next”, HJUNDAIEV “ioniq”, JAGUAROVI “F-pace”, “XE” i “XF”, DAČIJINI “sandero”, “sandero stepway” i “dokker”, SEATOV SUV “ateca”, TOJOTINI “C-HR”, “hilux”, “proace verso”, MINIJEVI “clubman” i “countryman” i brojni drugi.

IMG_20170316_112921
MOTOCIKLISTIČKI I ATV NOVITETI I PREMIJERE. Sajam motocikala “Motopassion”, sa čak 39 premijera u kategorijama motocikala, skutera i kvadova, adrenalinom opskrbljene ozbiljne vozače, ali i “samo” zaljubljenike u dvotočkaše, dočekaće u halama 7, 8 i 9. Tamo će se predstaviti svi koji su odavno orijentiri u ovom segmentu auto-moto industrije, kao što su BMW, HONDA, HARLEY DAVIDSON, YAMAHA, KAWASAKI, SUZUKI, APRILIA, DUCATI, MOTO GUZZI, SYM, VESPA, TOMOS, PEUGEOT, KYMCO i drugi.
Tako APRILIA premijerno predstavlja modele “dorsoduro 900” i “shiver 900”, KAWASAKI “ninja 650”, “Z650” i “Z900”, BMW “R ninet scrambler”, DUCATI modele “monster 797”, “multistrada 950”, “scrambler desert sled” i “supersport S”, MOTOGUZZI “MGX 21”, “V 7 III stone” i “V9 roamer bober”, YAMAHA “X-max 300”, “T-max”, “R6” i “MT-09”, KYMCO “Downtown 350”, “super8” i “X town 300”, LONGJIA modele “digta”, “eagle” i “formula”, PIAGGIO “medley 125/150”, GOES “125 GT”, HONDA “X ADV”, VESPA “946 red”, TORI “master P” i “master X”, TOMOS modele “classic”, “roadie” i “racing TT”, SYM “crox 50”, E-PRIME bicikle u varijantama “efecta/effecto” i “experience” itd.
U kategoriji ATV-a PEDA premijerno predstavlja model “X road”, ARCTIC CAT “alterru TRV 700 XT”, POLARIS “RZR XP turbo EPS” i “sportsman touring XP 1000”, STELS “800G guepard touring EPS” itd.

IMG_20170316_103225
LAKA PRIVREDNA VOZILA. Iznenađenjima, međutim, tu nije kraj, jer će se domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviti i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila čak deset velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su FIAT, FORD, GAZ, VW, RENAULT, MERCEDES, PEUGEOT, CITROEN, OPEL…

IMG_20170316_102802
PRATEĆA INDUSTRIJA. Svečani sajamski ugođaj dodatno će podgrejati i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme, sve u halama 2, 1A i 3A.
FINANSIJSKA POMOĆ I USLUGE. Na spisku najviđenijih i najpoželjnijih sajamskih učesnika nalaze se i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupca u vezi sa izborom. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, ali i sektore finansiranja u samim auto-moto kućama, prodavcima i distributerima, koji pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja. Ovaj sajamski segment smešten je u halama 1 i 4 Beogradskog sajma.

IMG_20170316_105924

PRATEĆI PROGRAM. Ono što Salon ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteteta i ekskluziviteta, posetiocima će biti ponuđeno u izuzetno sadržajnom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

IMG_20170316_101352
NAJBOLJI… Tako će već u predsajamskom periodu, u petak 17. marta, biti tradicionalno proglašenje “Automobila godine” u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma. To se dešava u Svečanoj sali upravne zgrade. Već u subotu, 18. marta, biće organizovan “Press slalom Srbija 2017” u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma, a start je ispred Beogradskog sajma. Nestrpljivo iščekivani izbor za “Miss Salona automobila i Motopassiona”, desiće se 27. marta, u hali 1 Beogradskog sajma. Već sledećeg dana, 28. marta, sledi, proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. U sredu, 29. marta na redu je proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija “Eko auto 2017. u Srbiji”, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. U četvrtak 30. marta Beogradski sajam dodeljuje priznanja GRAND PRIX najuspešnijim učesnicima u kategorijama putnički automobili, laka privredna vozila i prateća industrija. Tom prilikom nagrade i priznanja najuspešnijim učesnicima dodeliće i UEPS. U subotu, 1. aprila, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma, biće održana Međunarodna smotra i parada oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”, u organizaciji AMK Diplomat Classic i Oldtajmer kluba Beograd.

IMG_20170316_105839
… I STRUČNO. Iz brojnih dešavanja u okviru pratećeg programa za ovu priliku vredi izdvojiti, na primer, informativni seminar na temu “Primena zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju”, u organizaciji PU Međunarodni transport; okrugli sto na temu “Postprodaja i održavanje” u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa SAUVD, DOTS, JUMV i UPDV; radionicu o pravcima razvoja delatnosti tehničkog pregleda vozila u Srbiji, pod nazivom “Izazovi i perspektive delatnosti tehničkog pregleda u Srbiji”, u organizaciji NATEP-a (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda); potom informativni seminar na temu “Vođenje evidencija radnog vremena vozača – osnov i alati”, u organizaciji PU “Međunarodni transport”; a kao šlag na sve to će Nacionalna vozačka akademija NAVAK svakodnevno demonstrirati sisteme za povećanje bezbednosti vozila, u atrijumu između hala 2 i 3, itd.
Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, u četvrtak 30. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.
RADNO VREME SAJMOVA biće od 10 do 20 časova. Na dan 2. aprila 10-19 časova.

IMG_20170316_115736
CENA POJEDINAČNE ULAZNICE je 300 dinara, grupne 200 dinara, grupne za đake i studente 150 dinara. (Grupna poseta podrazumeva posetu više od 20 osoba/učenika. Za kupovinu grupnih ulaznica potrebno je dostaviti spisak osoba sa punim imenom i prezimenom, overen pečatom firme ili škole i potpisom ovlašćenog lica). Ulaznica za Family Day, 30. marta su 500 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja). Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.
PROJEKTNI TIM Salona automobila i sajma Motopassion čine Zoran Lupšić, koordinator projekta, Danijela Aleksić, saradnik na projektu, i Vesna Dimitrijević, administrator projekta.

Press služba
Beogradskog sajma

Komentari su zatvoreni.